Merkez faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75'te sabit tuttu.

Yayınlanma: 23.08.2011 - 13:38
Abone Ol google-news

Banka iç ve dış talepte yaşanan yavaşlamanın, önümüzdeki dönemde cari açıkta iyileşmeyi beraberinde getireceğini belirtirken, döviz kuru nedeniyle enflasyonun geçici olarak yüksek seyredeceğini ve küresel ekonomideki sorunların derinleşmesi durumda bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanıalcağını belirtti.

Açıklamada şöyle denildi:

"Son dönemde açıklanan veriler, Kurul’un küresel büyümenin giderek hız kaybettiği yönündeki tespitini teyid etmektedir. Bu doğrultuda dış talep zayıf seyrini korurken yurt içi nihai talepte yılın ikinci çeyreğinde başlayan yavaşlama eğilimi sürmektedir. Gerek kredilerde ve yurt içi talepte gözlenen yavaşlama gerekse döviz kuru hareketleri iç ve dış talebin dengelenmesine katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede Kurul, önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesinde kayda değer bir iyileşme olacağını tahmin etmektedir.

Kurul, döviz kuru hareketleri nedeniyle enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporunda öngörülen seviyelerin geçici olarak bir miktar üzerinde seyredebileceğine dikkat çekmiş, temel (çekirdek) enflasyon göstergelerindeki yükselisin de bir müddet daha sürebileceğini hatırlatmıştır.

Bununla birlikte, iktisadi faaliyetteki yavaşlama nedeniyle, döviz kurundan kaynaklanan fiyat hareketlerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalması ve enflasyondaki yükselisin geçici olması beklenmektedir. Dolayısıyla Kurul, 2012 yıl sonunda enflasyon görünümünün yüzde 5 hedefi ile uyumlu olduğunu vurgulamıştır.

Kurul, 4 Ağustos 2011 tarihli ara toplantısında alınan önlemlerle ekonomimiz üzerindeki aşağı yönlü risklerin bu aşamada dengelenmiş olduğunu teyid ederek bu toplantıda politika araçlarında değişikliğe gidilmemesi konusunda mutabık kalmıştır. Bununla birlikte, küresel ekonomiye dair belirsizlikler dikkate alındığında, gelişmelerin yakından izlenmesinin ve gerekli politika tedbirlerinin gecikmeksizin alınmasının önem taşıdığı belirtilmiştir. Bu çerçevede Kurul, önümüzdeki dönemde küresel ekonomideki sorunların daha da derinleşmesi ve yurt içi iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın belirginleşmesi halinde bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılmasının söz konusu olabileceğini tekrar vurgulamıştır".

Goldman Sachs Araştırma Direktörü Ahmet Akarlı, liradaki yüksek oynaklığın bankanın bu kararında etkili olduğunu söyledi.

Akarlı şunları söyledi, "Ben faiz indirmini tercih ececeklerini tahmin ediyordum. Ancak liradaki yüsek oynaklık, bankayı daha temkinli hale getirmiş durumda. Biraz daha soluk alıyor. Şimdi biraz daha 'bakıp, göreyim' politikası uyguluyor. Şu anda liradaki oynaklık ön plana çıkmış görünüyor".

CNBC-e'nin 12 kurumla yaptığı ankette 3 kurum bu ay 25 baz puanlık faiz indirimi beklerken geri kalanlar bir değişiklik beklemiyordu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler