Merkez'den döviz hamlesi
Merkez Bankası, finansal istikrarı desteklemek amacıyla bankaların yabancı para cinsinde zorunlu karşılık oranlarını yükseltti. Merkez Bankası’nın bu sayede elindeki döviz varlıklarını yaklaşık 3-5 milyar dolar artırması hedefleniyor. Açıklamanın hafta sonu yapılması dikkat çekerken bu hamlenin gelişmekte olan ülkelerde para birimlerinin değer kaybına karşı atılmış bir adım olduğu belirtiliyor.
Son dönemde meydana gelen ekonomik olaylar Merkez Bankası’nı harekete geçirdi. Merkez Bankası elindeki döviz varlıklarını artırmak için adım attı. Merkez Bankası’nın bu sayede rezervlerini yaklaşık 3-5 milyar dolar civarında artırması hedefleniyor.
Merkez Bankası bankaların yabancı para cinsi yükümlülüklerde zorunlu karşılık oranlarını yükseltti. Merkez Bankası,küresel piyasalardaki son gelişmeler dikkate alınarak finansal istikrarı desteklemek amacıyla bankaların ve finansman şirketlerinin yabancı para cinsinden yükümlülüklerinin zorunlu karşılık oranlarının, çekirdek dışı yükümlülüklerde vadelerin uzamasını teşvik edici yönde değiştirildiğini açıkladı.
Uzmanlar kararın bankaların kısa vadeli dış borçlanmasına yönelik tedbir olarak okunması gerektiğini, bu açıdan beklenen ve olumlu bir karar olduğunu belirtirken kararın bankaların hisseleri açısından olumsuz yansımaları olacağı da öne sürüldü.
Alınan karara göre halihazırda yüzde 11.7 olan yabancı para ortalama zorunlu karşılık oranı yüzde 12.8 seviyesine yükseltilecek. 1 yıla kadar ve 1 yıl dahil vadeli yabancı para mevduat zorunlu karşılık oranı yüzde 13’ten yüzde 18’e yükseltilecek.
Merkez Bankası uzun vadeli zorunlu karşılık tutulması yönünde de adım attı. Buna göre 5 yıldan uzun vadeli zorunlu karşılık oranı değiştirilmeyerek yüzde 6’da tutuldu.
Dolar/TL etkilenmez
Kararı değerlendiren Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi kararın bankaların kısa vadeli dış borçlanmasına yönelik önlem amaçlı okunması gerektiğini söyledi. Bürümcekçi “Bunu sıkılaştırıcı bir önlem olarak görmek mümkün. Bankalar açısından likidite kaynaklı bir sıkıntı olmaması için alınmış bir tedbir. Banka hisseleri açısından olumsuz etki gözlenebilir. Dolar/TL kurunda ise etkili olacak bir karar gibi gözükmüyor” diye konuştu.
Büyük bir yatırım kurumunun üst düzey analisti ise bu hamlenin gelişmekte olan ülkelerde para birimlerinin değer kaybına karşı atılmış bir adım olduğunu belirtti.
Bankalara uyarı gelmişti
Geçen yılın son dönemlerinde Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Fitch’ten bankalar için uyarı gelmişti. IMF’nin Türkiye hakkında IV’üncü madde çerçevesinde hazırladığı raporda, Türk bankalarının yabancı para birimlerindeki dış fonlandırmaya bağımlı hale geldiğine işaret edilmiş ve bu durumun, bankaların dolaysız döviz kuru riskini artırdığı uyarısında bulunan IMF, bankalara teyakkuz halinde bulunulması çağrısında bulunmuştu.
Kredi derecelendirme kurumu Fitch de aralık sonunda, Türk bankalarının kısa vadeli döviz cinsinden fonlamaya bağımlı olduğunu belirterek “dış borç 2008 sonundan bu yana neredeyse üçe katlandı” uyarısında bulunmuştu. Kurum, bankaların 2015’te daha zor koşullarla karşı karşıya kalacaklarına da dikkat çekmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Esad'a ikinci darbe
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası