Metal işçisinin grevine Bakanlar Kurulu engeli... "Boyun eğmeyeceğiz"
Birleşik Metal-İş üyesi 2200 metal işçisi greve çıktı. 13'ü fabrika olmak üzere 26 iş yerinde başlayan grev, Bakanlar Kurulu tarafından OHAL gerekçesiyle yasaklandı. Yasak kararının ardından açıklama yapan Birleşik Metal-İş, "Hak gasbına boyun eğmeyeceğiz" dedi.
<video:662957>
Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS) üyesi patronlara ait 13'ü fabrika olmak üzere 26 iş yerinde çalışan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş üyesi 2200 metal işçisi 20 Ocak sabahı itibariyle greve çıktı. Schneider Enerji, Schneider Elektrik, General Elektrik ve ABB’ye bağlı fabrikalarda çalışan işçiler talepleri kabul edilene kadar grevi sürdüreceklerini açıkladı.
Metalde büyük direniş.... "Dalga dalga büyü gel, grev grev yürü gel"
Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS) ile Birleşik Metal-İş arasında gerçekleştirilen 2016 – 2018 dönemi grup toplu sözleşme görüşmeleri ücret ve ücrete bağlı maddeler başta olmak üzere birçok madde uyuşmazlığa girince greve çıkma kararı alan işçiler bu sabah işbaşı yapmadı.
“Grev yasaklansa da üretim olmayacak”
ABB Elektrik’in İstanbul Kartal ve Dudullu’daki fabrikalarında greve çıkan işçiler Evrensel’e verdikleri röportajda “Herşeyi göze alarak yola çıktık. OHAL olmasa da işçiye her zaman OHAL var. Yasağı göze alarak, gerekirse bir kuruş zam almadan mücadelemize devam edeceğiz. Biz üzerimize düşen görevi onurumuzla sürdüreceğiz. Taslağımızı açıklarken dolar ne kadardı şimdi ne kadar? Biz değişiklik talep etmedik. Bizim saat ücretimize istediğimiz zam 1 dolar bile değil” dedi.
Dudullu fabrikasında bulunan Birleşik Metal-İş Genel Merkez Yöneticisi Seyfettin Gülengül, “EMİS dayattığı koşullarda ısrar etti. Halbuki daha önceki grev döneminde MESS’ten ayrılarak EMİS’i kuranlar ‘İşçilerimize grev yaptırmayacağız, uzlaşacağız’ demişti. Grev yasaklansa da üretimin olmayacağını buradan ilan ediyoruz. Herkes de bunu bilsin ki fabrikayı da terk etmeyeceğiz, grev silahımızdan da vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
Bakanlar Kurulu'ndan greve OHAL yasağı
2200 işçinin bu sabah başlattığı grev Bakanlar Kurulu kararıyla 60 gün süreyle ertelenerek fiili olarak yasaklandı. Resmi Gazete'de yayınlanan yasağın gerekçesinde, "Bazı işyerlerinde Birleşik Metal İşçileri Sendikası tarafından alınmış olan grev kararının milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden ertelenmesi hakkındaki ekli kararın yürürlüğe konulması 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 63'üncü maddesine göre Bakanlar Kurulunca 19/1/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır." denildi.
Birleşik Metal-İş: Hak gaspına boyun eğmeyeceğiz
Grevin Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklanmasının ardından Birleşik Metal-İş bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Bilinmelidir ki metal işçileri, Hükümet tarafından artık bir alışkanlık haline getirilen bu hukuksuzluğa boyun eğmeyecektir. Hükümet ve işverenlerin kol kola işçilerin haklarını ortadan kaldırmaya yönelik saldırılarına karşı mücadelemiz devam edecektir." denildi. Açıklamanın tamamı şöyle:
Sendikamızın örgütlü olduğu GE Grid Solution, ABB Elektrik, Schneider Enerji ve Schneider Elektrik işletmelerine bağlı fabrikalarda bu sabah 2200 üyemizin tam katılımıyla başlattığımız grevimiz öğlen saatlerinde yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla ertelendi (yasaklandı).
Hükümet, iki gün önce Asil Çelik’te de aynı kararı alarak işçilerin en temel hakkı olan grev hakkının kullanımı ortadan kaldırmıştı. Bugün de benzer karar işveren sendikası EMİS bünyesindeki fabrikalarda çalışan üyelerimizin başlattığı grev için alındı. Bilinmelidir ki metal işçileri, Hükümet tarafından artık bir alışkanlık haline getirilen bu hukuksuzluğa boyun eğmeyecektir. Hükümet ve işverenlerin kol kola işçilerin haklarını ortadan kaldırmaya yönelik saldırılarına karşı mücadelemiz devam edecektir. Grevimizin ertelendiği EMİS’e bağlı fabrikalarda işçiler pazartesi gününe kadar işbaşı yapmayacaktır. Artık canımıza tak eden grev yasağı dayatmasına karşı sendikamız, EMİS işyerlerinde mücadelenin nasıl sürdürüleceğinin kararını her zaman olduğu gibi yine işçilerle birlikte alacaktır. Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.
'GREV HAKKIMIZ ENGELLENEMEZ'
Grev yasağına İstanbul Samandıra'da bulunan Schneider işçilerinden tepki geldi:
"İşçilerin en doğal hakkı olan grev daha ilk gününden taş koymaya çalışan sermayeden yana olan hükümetimiz yine yapacağını yapmıştır. İşçilerin alın terinin karşılığı olarak kullanmaya çalıştığı grev hakkı ne zamandan beri milli güvenliği tehdit eder oldu. Hükümet artık işçinin yakasından elini çeksin. Grev hakkımız engellenemez.”
Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS) ile yürütmüş olduğu grup toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde ortaya çıkan uyuşmazlık, grev kararı alınmasıyla sonuçlandı.
General Elektrik Grid Solution, Schneider Enerji, Schneider Elektrik ve ABB işyerlerinde çalışan 2 bin 200 işçiyi kapsayan ve 7 Eylül’de başlayan grup TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, Birleşik Metal-İş Sendikası 26 Aralık 2016 tarihinde grev kararı alarak aynı gün işyerlerinde grevi ilan etti ve 20 Ocak 2017’de grev uygulamasının başlayacağını duyurmuştu.
Bugün 4 ilde 13 fabrikada 2200 metal işçisi saat 10'da grev pankartı astı.
DİSK/Birleşik Metal İşçileri Sendikası'nın açıklamasına göre grevde olan işyerleri şöyle:
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı