Metin Lokumcu unutulmadı

Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl 31 Mayıs'taki Hopa mitinginde çıkan olaylarda biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren öğretmen Metin Lokumcu, unutulmadı.

Yayınlanma: 31.05.2012 - 15:40
Abone Ol google-news

Geçtiğimiz yıl AKP'nin Hopa mitinginde çıkan olaylarda polisin kullandığı biber gazından etkilenerek hayatını kaybeden Metin Lokumcu, Hopa'da anıldı.

Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı Hopa'ya, Rize'den de takviye polis ekipleri sevk edildi. Bölgede, Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ve iki ambulans hazır bekletildi. Program başlamadan önce, Artvin Emniyet Müdürü Hüsrev Salmaner, güvenlik önlemlerini kontrol etti.

Anma programına Metin Lokumcu'nun kardeşi Osman Lokumcu ile aile fertleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Hopa Belediye Parkı'nda toplanan yurttaşlar, Metin Lokumcu'nun fotoğraflarının yer aldığı, "Tek yol sokak, tek yol devrim", "Hepimiz Hopalıyız, hepimiz eşkıyayız" yazılı pankartları taşıyarak yürüyüşe geçti. Bu sırada gruptan ayrılarak polisin barikat kurduğu ara sokaklardan geçip meydana yürümek isteyen bazı kişiler ile tertip komitesi ve Lokumcu ailesi fertleri arasında gerginlik oldu. Metin Lokumcu'nun kardeşi Osman Lokumcu, "Buradan giderseniz ben de ailemi alıp giderim" diyerek kişilerin gruptan ayrılmasını önledi.

Düzenlenen anma etkinliğinde konuşan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, şunları söyledi:
"Geçen sürede Hopa'ya sahip çıkanlar yargılandı. Metin Lokumcu'yu katledenler hala daha yargılanmadı. Burada aynı zamanda adalet için buluştuk. Lokumcu'nun katilleri yargılanmalıdır. Bu yürüyüşümüz o katillerin yakasına yapışma yürüyüşüdür. İdris Naim Şahin nerede? Her konuşmasında gevezelik yapan, halkı aşağılayan İdris Naim Şahin, bu ölüm hakkında ne diyor? Sağlık Bakanı ne diyor? Hani biber gazı sağlığa zararlı değildi. Bir gencimiz öldü. Cenazesi kaldırılacak. Çayan'ımıza sahip çıkmamız lazım. Başbakan herkesi aşağılıyor. Çiftçilerden başladı, gençleri, öğrencileri, sanatçıları, kamu çalışanlarını, kadınları, Kürtleri ve alevi yurttaşlarımızı aşağıladı. Bu memleketin gelmiş geçmiş en ayrımcı, bölücü Başbakanı ile karşı karşıyayız. Hopa Metin Lokumcu meydanından sesleniyoruz; Başbakan, öyle stadyumlara doldurduğun insanlara güvenme. O stadyumları dolduran çok diktatör, çok despot gördü dünya halkları ama onların adları yok artık."

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı "yaşadığı ve doğduğu toprakların halkına ihanet etmekle" suçladı. Tüzel, "Onuruna, çayına, suyuna sahip çıkan halkın üzerine sadece seçim mitingi gölgelenmesin diye göz göre göre saldırdı, saldırttı. Üzerinden bir yıl geçti. Karadeniz'de yaşanan manzara Türkiye'nin birçok köşesinde yaşandı. Diyarbakır'da da seçme ve seçilme hakkına sahip çıkan bir genç aynı tarihlerde katledildi. Bir yıldır ülkede devlet terörü halkın üzerinden eksik olmadı. AKP'yi protesto etmek bu ülkede suç oldu. İşte onların demokrasi standardı buydu" dedi. Tüzel, şöyle devam etti:
"Kamu emekçileri sokaklarda coplanıyor. İşçilerin grevleri yasaklanıyor. Hava işçilerinin en demokratik hakları, en insani hakları çiğneniyor. Bu iktidar işçiye, kadına, emeğe, hakka, hukuka ve geleceğimize düşman. Metin Lokumcu tek kaybımız değil. Çok kayıplar yaşadık. Şimdi faşist zihniyet bütün gücüyle iktidarını sürdürüyor. Bu iktidara karşı her yerde, alanlarda beraber olacağız, birlik olacağız. Metin Lokumcularımız, şehitlerimiz, kayıplarımız, çocuklarımız, askerlerimiz dağda topraklara düşmesin diye geleceğimize sahip çıkmak zorundayız. Bu faşizmi bu ülkeden kovacağız ve bu iktidarı yeneceğiz. Barışı dostluğu bu ülkede iktidar yapacağız."


Grup, Lokumcu'nun mezarının bulunduğu Kemalpaşa Beldesi Dereiçi Köyü'ne gitti.

İstanbul

Artvin'in Hopa ilçesinde geçen yıl çıkan olaylarda hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu'yu anmak için Şişli'de yürüyüş düzenlendi. Şişli Meydan'da toplanan ÖDP, BDP, ESP, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri ve bazı sivil toplum örgütlerine üye grup, yürüyüşe geçti.

Polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alınan yürüyüş sırasında Mecidiyeköy-Şişli arasındaki Büyükdere Caddesi tek yönlü olarak kısmen trafiğe kapandı.  Çeşitli sloganlar atan gruptakiler, AKP Şişli İlçe Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

ÖDP İstanbul il temsilcisi Nazmi Algan, ''Lokumcu'nun ölümünün üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bu olayda sorumluluğu bulunanların yargılanmadığını'' söyledi.

Yaşanan olayların ardından 17 Hopalının tutuklandığını ve aylarca tutuklu kaldığını kaydeden Algan, ''Bugün burada Hopa halkının direnişini selamlıyoruz. Lokumcu'yu ülkenin dört bir yanına yayacağız, unutturmayacağız'' dedi. Açıklamanın ardından gruptakiler dağıldı.

Eskişehir'de arbede

Artvin'in Hopa ilçesinde geçen yıl çıkan olaylarda hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu'yu anmak için AKP İl Başkanlığı binasına yürümek isteyen grup ile polis arasında arbede çıktı.

İstiklal Mahallesi Adalar mevkisinde toplanan Halkevleri, Emekçi Hareket Partisi, Öğrenci Kolektifleri ve bazı sivil toplum örgütü üyeleri, AKP İl Başkanlığı binasına yürümek istedi. Sloganlar atarak bir süre ilerleyen grup, parti binasının bulunduğu Deliklitaş Mahallesi Yunusemre Caddesi girişinde polis tarafından durduruldu.

Burada polis barikatını geçmek isteyen grup ile emniyet güçleri arasında arbede yaşandı. Polise ellerindeki pankartların sopalarıyla vurmak isteyen gruba biber gazıyla müdahale edildi. Ara sokaklara dağılan grup, daha sonra İstiklal Mahallesi İki Eylül Caddesi'nde gelerek tramvay yolunu kapattı. Yaklaşık 15 dakika tramvay yolunda bekleyen grup, basın açıklaması yaptıktan sonra dağıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler