Meyve cenneti Türkiye

Coğrafi konumu nedeniyle tropik bahçe bitkileri dışında tüm meyve türleri için oldukça elverişli bir iklime sahip olan Türkiye, özellikle fındık, ayva, incir, kayısı ve kiraz gibi meyvelerde sahip olduğu üretim miktarı ile dünyada söz sahibi ülke konumunda bulunuyor.

Meyve cenneti Türkiye
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.11.2009 - 09:42

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bu yılın bitkisel üretimine ilişkin açıkladığı ilk tahminlere göre, toplam meyve üretiminde geçen yıla göre yüzde 0,2 düzeyinde azalma beklenirken, meyve üretiminde önde gelen illerden Bursa'da uygun hava koşulları ve yağış nedeniyle, elma, armut ve ayva üretiminde yüksek rekolte gerçekleşti.

 

Kivi üretiminin yüzde 38'i Yalova'dan

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli ise il genelinde elma hasadının sona ermek üzere olduğunu, kivi hasadının ise birkaç gün içerisinde başlayacağını bildirdi.

Kivi üretiminin her geçen yıl artığını belirten Beşli, ''Altınova ilçemizde ağırlıklı olarak üretilen kivi artık Çiftlikköy ve Çınarcık ilçelerinde de üretilmeye başlandı. Karadeniz bölgesinde de kivi ile ilgili önemli yatırımlar var. Giresun, Rize ve Ordu'da kivi üretimi artmakta. Fakat kalite olarak Yalova'da üretilen kivi Türkiye'nin en iyi kivisidir'' dedi.

Beşli, ''Yalova elması''nın eskiden en meşhur elmalardan biri olduğunu, ancak artık üretilmediğini hatırlatarak, ''Eskiden yoğun şekilde üretilen, daha sonra düşüş yaşanan elmada son yıllarda yeniden hareketlenme başladı. Şu anda Yalova elması bitik durumda, ancak bodur elma çeşitleri çiftçilerimiz tarafından üretilmeye başladı. Elmada yeniden bir hareketlenme var'' diye konuştu.

İl Tarım Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Nurettin Güngör de 2008 verilerine göre, Türkiye'de üretilen kivinin yüzde 38'inin Yalova'dan çıktığını belirtti.

''En çok kivi üretimi yapan il Yalova'' diyen Göngör, Karadeniz'de de artık kivinin üretildiğini, bu yüzden üretim yüzdesinin bu bölgedeki illere kaymaya başladığını söyledi.

Yalova'da kivi üretimin her geçen yıl arttığını anlatan Güngör, ''2003 yılında bin 253 ton olan kivi üretimi, 2008 yılında 6 bin 980 tona ulaştı. İlde kivi üretimimiz 3 bin dekar alanda gerçekleşiyor'' dedi.

Güngör, Yalova'da elma üretim alanında fazla değişiklik yaşanmamasına rağmen elde edilen üründe artış yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:
''Yalovalı elma üreticileri bahçelerinde bodur türlerde elma ekmeye başladı. Bunu neticesinde az alanda daha çok üretim ortaya çıktı. 2003 yılında 10 ton olan elma üretimi 2008 verilerine göre 24 tona çıktı. Yalova'da özelikle Granny Smith türü elma üretiliyor. Bu elma türü yurt dışından da daha çok talep gören bir türdür. Diğer elmalara göre daha fazla kazanç getiren tür, her geçen gün yaygınlaşmaktadır.''
 

Karaman nar ve kirazda da söz sahibi olmak istiyor

Karaman Tarım İl Müdürü Hikmet Doğru, Karaman'ın coğrafi yapısının elmanın yanı sıra birçok meyvenin yetişmesini mümkün kıldığını söyledi.

Bu anlamda Karaman'ın bir ''meyve cenneti'' olduğunu ifade eden Doğru, ''Karaman'da şu anda 6 milyon meyve veren elma fidanı var. Elma ağacı sayısı bakımından birinci sıradayız. Eski elma bahçelerinin yanı sıra birçok üretici artık eski bahçelerinin yerine yeni, modern elma bahçeleri oluşturdu. Bu bahçelerde tam anlamıyla elma vermeye başladığında üretimde de birinci sıraya yerleşeceğimiz umuyorum. Bu yıl elmada 400 bin tonun üzerinde rekolte bekliyoruz'' dedi.


Dünya'nın kirazı Ereğli'den

Dünya kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini elinde bulunduran Türkiye'de beyaz kirazın yüzde 90'ı da Konya'nın Ereğli ilçesinde üretiliyor.

Dünyadaki en iyi beyaz kiraz merkezi olarak bilinen Ereğli'de, İtalyan firmaları tarafından kurulan 3 büyük kiraz işletme tesisi bulunuyor.

Beyaz kirazın özellikle İtalyanlar tarafından sevildiğini ifade eden Ereğli İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven, İtalyan ortaklı kiraz işleme tesislerinde çekirdekleri ile sapı ayıklanan kirazların, bidonlarla yarı mamul halinde Avrupa'ya gönderildiğini belirtti.

 

Narenciye ve erik Hatay'dan

İklim koşullarının uygunluğu, verimli tarım arazileri ile ürün çeşidinin bolluğu dolayısıyla Hatay, meyveleriyle de adından söz ettiriyor.

Pamuk, buğday gibi sanayi ürünlerinin yetiştiriciliğinin yapıldığı Amik Ovası'nın yanı sıra il merkezi ve ilçelerde turunçgil, erik, nar ve kayısı gibi meyveler de dikkati çekiyor.

 

Muz, çilek ve narenciye Mersin'den

Doğu Akdeniz'in en önemli turizm kentleri arasında yer alan Mersin, yetiştirdiği muz, çilek ve narenciyeyle dikkati çekiyor.

Kentin en batısında bulunan Anamur, muzuyla ün salmış yöreler arasında bulunuyor. Yıllık ortalama 100 bin ton civarında rekoltenin beklendiği ilçede, üretici ithal muzlar nedeniyle sıkıntılı. Kilogramı 1,30 lira civarında alıcı bulan muzun, piyasada ithalleriyle rekabette zorlandığını belirten üreticiler, kota uygulamasına gidilmesini istiyor.

Silifke'de yetiştirilen çilek ise ilçenin önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Hafızalarda güzel kokusuyla ''Silifke Çileği'' diye yer edinen bu ürünün üreticiye getirdiği yüksek gelir sayesinde ekim alanları her geçen gün artıyor. Geçen yıl ekimi yapılan alanlara 8 bin dönüm daha eklendiği belirtilen ilçede çilek üretiminin 18 bin dönüme yayıldığı ifade ediliyor. Bir dönüm çilek bahçesinden ortalama 4 ton ürün hasadı yapılan Silifke'de bu sezon 72 bin ton ürün toplanması hedefleniyor.

Türkiye'nin en önemli narenciye üretim merkezi olarak bilinen Mersin'de, geçtiğimiz yıllara göre üretici memnun. Geçtiğimiz yıllarda ihracatta yaşanan sıkıntılardan yakınan üretici, bu yıl, rekoltenin geçen yıla göre değişmemesine rağmen ihracat bağlantıları dolayısıyla endişe yaşamıyor. Bu yıl yörede 2 bin 700 ton ürün elde edilmesi hedefleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler