Meyvede boya tartışması

Türkiye'de, mandalinaların toplandıktan sonra kimyasal kullanılarak boyandığına, bunun da birçok hastalığa yol açtığına ilişkin iddiaların, mandalina başta olmak üzere narenciye satışlarında yüzde 50 oranda azalmaya neden olduğu bildirildi.

Yayınlanma: 17.11.2009 - 08:49
Abone Ol google-news

Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Genel Başkanı Mehmet Çakman, iddialar yüzünden yurttaşların narenciye ürünü tüketmediklerini, böylece esnaf ve üreticinin zor durumda kaldığını söyledi.

Satışların yüzde 50 oranında azaldığını, bu nedenle pazar ve manavlara daha az narenciye geldiğini, bunun da fiyatları neredeyse iki katına çıkarttığını ifade eden Çakman, geçen hafta 1,25 TL'ye kadar düşen mandalinanın kilogram fiyatının bu hafta 2,5-3 TL'ye kadar yükseldiğini vurguladı.

''Mandalinada boya olduğu söylentisi tamamen hayal ürünü'' diyen Çakman, şöyle devam etti:
''Yurtdışına gönderilen mandalinalar, AB standartlarına göre kalibrelerine ayrılıp, parlatılıp, mumlanıyor. Parlatma ve mumlamada kullanılan ilaçların kabuğu aşıp meyveye zarar vermesi söz konusu değil. Zaten olsa yurtdışına gönderilen narenciye ürünleri anında geri gönderilirdi. Bu konuda bilen de bilmeyen de konuşuyor. Herkes konuşunca en fazla zararı, üretici, pazarcı, manav ve domuz gribinden endişelenen, korunmak için de C vitamini alması gereken, ancak korku nedeniyle narenciye tüketemeyen vatandaş görüyor.''


"Muz yıllardır sarartılıyor"

Çakman, muzun dalından yeşil olarak koparıldığını, daha sonra depolarda karpit ve benzeri ürünlerle sarartılıp, olgunlaştırıldığını dile getirdi.

Yurtdışına gönderilen mandalinalarda da buna benzer bir uygulama yapıldığını, Avrupa ülkelerinin, narenciye ürünlerin parlatılıp, mumlanmasını istediğini, ayrıca çok iyi paketlenmesini şart koştuğunu anlatan Çakman, ''Bu sayede yurtdışına gönderilen narenciye yaklaşık 1 ay dayanıyor. Bu işlem uygulanmasa üründe 5-6 gün içinde çürüme görülür'' dedi.


"Uzmanlar açıklama yapsın"

Mehmet Çakman, mandalina ve narenciye ürünlerine yönelik ortaya atılan iddiaların üreticiye verdiği büyük zararın önlenmesi açısından uzmanlardan açıklama beklediklerini kaydetti.
Başta mandalina olmak üzere narenciyeye uygulanan işlemin insan sağlığına kesinlikle zararının olmayacağını dile getiren Çakman, ''Tarım ve Köyişleri ile Sanayi ve Ticaret bakanlıkları vakit kaybetmeden bu konuyla ilgili açıklama yapmalı. Uzmanlar eşliğinde boyama işleminin olmadığı, sadece yurtdışına gönderilen ürünlerde AB standartlarına göre bazı işlemler yapıldığı açıklanmalı. Yoksa üretici, pazarcı ve manav esnafı ile vatandaş bundan büyük zarar görecek'' diye konuştu.

 

Tarım Bakanlığı'ndan açıklama

Öte yandan konu üzerine açıklama yapan Tarım Bakanlığı Kış döneminde tüketici ve sağlık açısından en önemli ürünlerden biri olan portakal, mandalina, greyfurt gibi ürünlerin tüketiciyi yanıltmak için ''boyanarak'' pazarlandığı iddiaları, ''kısmen doğru'' olmakla birlikte, bunun söz konusu ürünlerin pazarlama amacıyla işlenmesine yönelik, mevzuata uygun bir teknik olduğu ve insan sağlığı açısından olumsuz etkisinin bulunmadığı belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler