Milli Dinleme Teşkilatı

TİB kaldırmak isteyen AKP MİT'i dinlemede tek yetkili yapmak istiyor.

Yayınlanma: 21.07.2014 - 23:22
Abone Ol google-news

Hükümetin, 2005 yılında dinlemelerin tek merkezde toplanarak yasadışı dinlemelerin önlenmesi gerekçesiyle kurduğu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nı (TİB) kaldırarak yetkilerini MİT’e devretme planı tartışma yarattı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, bunun AKP’nin “parti ve istihbarat devleti” yapılanmasının nihai adımlarından biri olacağını belirterek “Türkiye, artık Efkan Ala, Hakan Fidan ve MİT üzerinden yönetilen bir ülke haline gelmiştir” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TİB ile ilgili bir çalışma yürüttüklerini açıklayarak “Böyle bir TİB olmaz. Zaten MİT de bu işi yapabiliyor. TİB’i kurumsal olarak kaldırıp yetkilerini MİT’e devredeceğiz” dedi. TİB, AKP hükümeti tarafından 2005 yılında yasadışı dinlemelerin önleneceği gerekçesiyle kuruldu. İlgili yasa ve yönetmeliklere göre MİT, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün mahkemeler kanalıyla aldığı dinleme kararları TİB tarafından yerine getiriliyor. 17 ve 25 Aralık operasyonları sürecinde TİB tartışma konusu oldu.

CHP’li Kart, 5-6 yıldır Telekom’un özelleştirilmesinin ardından denetim kurullarındaki kadrolaşmayla yasadışı dinleme, izleme ve Silivri süreçlerinde TİB ve Telekom’un ilişkisi olduğunu vurgulayarak, Telekom’un altyapısının yasadışı dinlemeler için araç olarak kullanıldığını kaydetti. Kart, şu görüşleri dile getirdi:

“O süreçte paralel yapı dedikleriyle bunları beraber götürdüler. Şimdi ne yapıyorlar, yasadışı illegal yapıları kontrol edemez hale getirdiler. Bunu kontrol altına alabilmek için TİB’i MİT’e bağlamak istiyorlar. Nasıl olsa MİT’i, artık anayasanın 137. maddesinin denetim alanı dışına çıkardık, MİT mevzuatı diğer bütün mevzuatın üzerine çıktı, MİT adeta anayasal kurum gibi diğer kurumların, baroların, meslek kuruluşlarının üstüne çıktı, MİT mensuplarının eylemlerine karşı cumhuriyet savcılarının resen harekete geçmesi imkânsız hale getirildi. Bu yapının MİT’e devredilmesi yasadışı dinleme, izleme, görüntüleme mekanizmasının, yani parti ve istihbarat devleti yapılanmasının nihai adımlarından biridir. Kanunsuz emir ve talimatı uygulayan MİT mensupları idari ve cezai takibata maruz kalmayacak, imtiyaz sağlanıyor. Türkiye artık Efkan Ala, Hakan Fidan ve MİT üzerinden yönetilen bir ülke haline gelmiştir. Yapılmak istenen düzenleme bunun nihai ayaklarından birisidir.”

CHP İzmir Milletvekili Erdal Akgünser, TİB’in yetkilerinin MİT’e devredilmesinin ülkenin yeni facialarından biri olacağını belirterek “MİT, her dediklerini yapan bir kurum olduğuna göre şimdi kendi emellerini gerçekleştirmek için yeni bir adım atıyorlar. Çok büyük bir hata olur, Türkiye’yi yeni bir kaosa sürükler. Türkiye, tam bir istihbarat devletine dönüşür. Özel hayatın gizliliği diye bir şey kalmaz. Daha önce TİB’i MİT’leştiriyorsunuz demiştik, şimdi tamamen MİT’e bırakıyorlar” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon