Milyonlarca iş yok olacak
Gelişen teknolojiler nedeniyle başta ilaç, kimya, enerji ve tekstil işkollarında milyonlarca işin yok olacağını söyleyen Kemal Özkan, işçilerin de taleplerini yükseltmeleri gerektiğini belirtti.
Türk İş’e bağlı Petrol İş Sendika-sı’nda yapılan Dünya Kimya Konferansı’nda teknolojik gelişmelerin, dijitalleşmenin başta kimya ve ilaç sektörü olmak üzere işçileri nasıl etkileyeceği ve hangi adımların atılması gerektiği masaya yatırılıyor. 25-27 Haziran’da düzenlenen toplantılara katılan IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan’ın sorularımıza verdiği yanıtlardan öğrendik ki 10-12 yıllık bir gelecekte milyonlarca iş kaybolacak. Artık bu işlere gerek kalmayacak.
800 milyon iş
Sanayi 04, dijitalleşme ve benzeri gelişimlerin bazı iş alanlarını yok edeceğini ve işçileri işinden edeceğini tahmin ediyorduk ancak verilen bilgiler durumun tahminlerin çok ötesinde olduğunu gösteriyor.
Küresel sendikalar olarak gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve neler yapılması gerektiği üzerine ana hatların belirlendiğini anlatan Kemal Özkan’ın verdiği bilgilere göre, gelişen koşullar işverene maliyetlerinde yüzde 3-5 arasında düşüş sağladı. İşçilerin verimliliği ciddi biçimde arttı. Yani gelişmeler işveren açısından oldukça memnuniyet verici. Peki ya işçiler... Onların gelirlerinde gözle görülür bir iyileşme, gelişmeden alınan pay olmadığı gibi paylarına işsizlik düşenler de söz konusu. Örneğin, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) işin gelecek konulu çalışmasına göre çok değil 2030 yılında yani sadece 11 yıl içinde dünya genelinde 800 milyon iş, söz konusu gelişmelerden etkilenecek. Pek çok iş kaybolacak. Mesela tekstilde 50 işçinin yaptığı işi yapan robotlar işbaşına geçti bile. Üretilen bir makine 2 saatte 1142 tişört üretiyor yani 17 işçinin yaptığı işi... Kimya ve boya sektöründe gelişmekte olan bir teknoloji 130 kişilik işte 100 kişinin işini kaybetmesine neden olacak.
Üç ana talep
Peki işçiler ne yapmalı... Öztürk’ün verdiği yanıt ilk iş olarak işverenden insanların yeteneklerine yatırım yapmak, sürdürülebilir işe yatırım yapmak gibi taleplerimiz var ayrıca.
Ayrıca işçiler olarak üç ana talebi sıralanıyor Özkan, bunların ilkinde bilgilenme ve danışılma hakkı geliyor. Yani işçiler, adım adım işin geleceği noktayı ve o noktada neler yapılabileceğini, iş ortadan kalacaksa bile, “iş aktiniz feshedildi” bildirimi değil, birlikte karar verilecek bir ortam istiyor. İkinci olarak eğitim ve kalifikasyon hakkı istiyor işçi. Gelişen işe adapte olmak, yeni işi yapabilmek istiyor. Zira yine yapılan araştırmalara göre 2030’lu yıllarda yenilenebilir enerji sektöründe 24 milyon yeni iş olanağı söz konusu olacak.
Üçünü olarak da emekçi özel hayatın gizliliğini istiyor. Zira gelişen dijitalleşme ile bir işçinin özel hayatına dair istediği bilgiye erişebilen işveren, bunu kendi çıkarları doğrultusunda kullanabiliyor.
Kemal Özkan, küresel sendikaların söz konusu gelişmeleri toplu iş sözleşme süreçlerine nasıl adapte edilebileceği, sosyal güvenliğin nasıl sağlanabileceği, adil bir bölüşümün nasıl sağlanabileceği konularında da çalışmalar olduğunu dile getiriyor.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası