Mısır Cumhurbaşkanı Mursi çözüm arayışında
Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, dün ordunun "ülkedeki krize siyasi çözüm bulunması için 48 saat süre tanıyan" açıklamasını kınamasından sonra krize çözüm önerilerini görüşmek için Başbakan Kandil ve Savunma Bakanı Sisi ile biraraya geldi.
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Karargahı'nda, ülkenin içinde bulunduğu siyasi krize çözüm önerilerini görüşmek için Başbakan Hişam Kandil ve Silahlı Kuvvetler Komutanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ile biraraya geldi.
Toplantı basına kapalı devam ediyor.
Mursi ordunun 48 saatlik süre tanıyan açıklamasını kınadı
Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada "Ordu bu açıklamayı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye danışmadan yapmıştır ve yanlış anlaşılacak ifadeler içermektedir. Demokratik, sivil, modern Mısır devletinin tesisi şanlı 25 Ocak 2011 devriminin en önemli kazanımıdır ve Mısır, hangi ahval ve şerait altında olursa olsun geri adıma bütün gücüyle mukavemet edecektir. Mısır, bu yeni devleti kurma uğruna ağır bir bedel ödemiştir. Bu uğurda evlatlarının kanının akmasını, ülkenin istikrar ve kalkınmasının sekteye uğramasını göze almıştır. Hep birlikte görüş ayrılıklarının yönetilmesi için tek yol olarak demokrasiyi benimsiyoruz" denildi.
Cumhurbaşkanlığının milli mutabakat mekanizmasını etkinleştirmek için çalışmalara başladığına işaret edilen açıklamada, "Tüm siyasi gruplar ile görüşme yapabilmek için çalışmalarımız devam etmektedir. Söz konusu görüşmelerle, Mısır sokaklarında devam eden eylemlerin çözüme kavuşması için somut adımların atılması ve izlenecek yol konusunda uzlaşı sağlanması hedefleniyor" vurgusu yapıldı.
Ülkedeki tüm siyasi grupları ve gençlik hareketlerini kapsayan milli mutabakat projesinin uygulanması için belirlenen doğrultuda hareket edildiğine işaret edilen açıklama, şu ifadelerle son buldu:
"Mısır Cumhurbaşkanlığı, ülkedeki anlaşmazlıkları derinleştirmek ya da toplum barışını zedelemek hedefiyle yapılan açıklamalara kulak asmadan halkın taleplerine yanıt vermek için belirlenen yolda ilerliyor. Cumhurbaşkanı Mursi, demokratik geçiş sürecini tamamlamak, halkın iradesini korumak hedefiyle tüm siyasi taraflar ile görüşmelerini sürdürmektedir."
Mısır Savunma Bakanı General Abdulfettah es-Sisi, ülkenin çeşitli kentlerinde gösterilerin devam etmesi üzerine dün öğleden sonra açıklama yapmıştı. Sisi, açıklamasında halkın taleplerine kulak verilmesi çağrısında bulunarak, taraflara uzlaşma sağlamaları için 48 saat süre tanımış, siyasi çözüm bulunamadığı takdirde ordunun gelecek döneme ilişkin bir yol haritası sunacağını bildirmişti.
Ordunun açıklamasının darbe uyarısı olarak yorumlanması üzerine ordu sözcüsü Ahmed Muhammed Ali "Mısır ordusunun kültüründe ve geleneğinde darbe yönteminin bulunmadığını" belirterek demokrasinin dışına çıkmayacaklarını açıklamıştı.
Mısır'da istifalar
Cumhurbaşkanlığı resmi sözcüleri Ömer Amir ve İhab Fehmi, istifalarını Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye sunarak, Dışişleri Bakanlığındaki eski görevlerine geri dönmeyi talep etti.
İhab Fehmi hükümet sözcüsü olmadan önce Mısır'ın Roma Büyükelçiliğinde siyasi danışman olarak görev yapıyordu. Ömer Amir ise AB -Mısır Ortaklık Programı Direktör Yardımcısı görevini yürütüyordu.
Öte yandan, Mısır Hükümeti Sözcüsü Alaa el-Hadidi'nin de "halkın taleplerine" destek olmak amacıyla istifa ettiği kaydedildi.
Mısır resmi haber ajansı (MENA), bu sabah Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr'ın istifasını sunduğunu ileri sürmüş, bu istifayla Mısır'da görevinden ayrılan bakan sayısı 5'e yükselmişti.
Çevre Bakanı Halid Fehmi, İletişim Bakanı Atıf Hilmi, Turizm Bakanı Hişam Zazu ve Hukuk İşleri ve Meclis Bakanı Hatim Bacatu da dün istifa ettiklerini açıklamıştı.
''Siyasi tarafların tümünün anlaşması halinde hükümet istifasını sunmaya hazır"
Mısır Yerel Kalkınma Bakanı Muhammed Ali Bişr, "Ülkedeki siyasi tarafların tümünün anlaşması halinde hükümet istifasını sunmaya hazır" dedi.
Ali Bişr, Mısır'ın içinde bulunduğu durumu görüşmek üzere üst seviyede bir dizi görüşme yaptıklarını belirterek, söz konusu görüşmelerde ülkenin birlik ve beraberliğinin sağlanması üzerinde durulduğunu ifade etti. Görüşmeler sırasında alınan kararlar hakkında bilgi vermeyen Bişr, bu kararların Cumhurbaşkanı'na sunulacağını söyledi.
Öte yandan Mısır Maliye Bakanı'nın Hukuk Danışmanı Macid Şabita ise "Maliye Bakanı Fayad Abdulmunim, Petrol Bakanı Şerif Hedara ve Uluslararası Planlama ve Yardımlaşma Bakanı Amr Derrac, Başbakan Hişam Kandil'e istifasını sunmaya hazırlanıyor" diye konuştu.
Muhaliflerin istifasını talep ettiği isimlerin başında Mısır Başbakanı Hişam Kandil yer alıyor. Adalet Bakanı Ahmed Süleyman da hükümetin istifasını sunduğu yönündeki haberleri yalanladı.
Mısır ordusunun açıklamasının yankıları
Mısır Kiliseler Konseyi Genel Sekreteri Papaz Bişuvi Hilmi, dün ordunun ülkedeki krize siyasi çözüm bulunması için 48 saat süre tanıyan açıklamasını "ülkesine duyduğu derin sevgisini yansıtan harika bir açıklama" şeklinde değerlendirdi.
Mısır ordusunun ülkenin çeşitli kentlerinde 3 gündür devam eden gösteriler üzerine, dün siyasi krize çözüm bulunması için 48 saat süre tanıdığı yönündeki açıklaması, Mısır Ortodoks Kilisesi tarafından övgüyle karşılandı.
Genel Sekreter Hilmi yaptığı açıklamada "Ordunun 48 saatlik verdiği mühlet, ülkeninin içinde bulunduğu siyasi krizden çıkabilmesi için son fırsat. Mısır ordusu, tüm takdir ve teşekkürleri hak ediyor. Ordu, halkın yanında yer aldığını vurguladı" dedi.
Avrupa'daki Kıpti Kuruluşları Birliği Başkanı Midhat Kıladi de, ordunun açıklamasını "mükemmel" olarak nitelendirerek, "Mısır ordusu bu açıklamayla halkın arasında gerginliğin tırmanmasını önlemek, vatanın ulusal bütünlüğünü muhafaza etmek için çaba sarfediyor" şeklinde konuştu.
Giza'daki El-Azra (Bakire Meryem) Kilisesi Rahibi Felopateer Cemil ise resmi sitesinde yaptığı açıklamada, Mısır'da ne ordunun ne de Müslüman Kardeşler'in (İhvan) iktidara gelebileceğine işaret ederek, eylemcilere "48 saat sonra İhvan'ın nasıl kaçtığına dikkat edin. Devrim başarılı oldu, semeresini 48 saat sonra toplayacak. Erken zafer kutlamalarından kaçının" ifadelerini kullandı.
"Sınır Tanımayan Kıptiler" hareketinden yapılan yazılı açıklamada da şu ifadelere yer verildi:
"Mısır ordusunu takdir ediyoruz. Ordunun, İhvan yanlısı iktidar karşısında halkın yanında yer alması, halk ve ordu arasında yeni bir sayfanın açılmasına vesile olacaktır."
Mısır Savunma Bakanı General Abdulfettah es-Sisi, ülkenin çeşitli kentlerinde gösterilerin devam etmesi üzerine dün öğleden sonra açıklama yapmıştı. Sisi, açıklamasında, halkın taleplerine kulak verilmesi çağrısında bulunarak, taraflara uzlaşma sağlamaları için 48 saat süre tanımış, siyasi çözüm bulunamadığı takdirde ordunun gelecek döneme ilişkin bir yol haritası sunacağını bildirmişti.
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi karşıtları, söz konusu açıklamayı sevinç gösterileri ile kutlarken, yönetim yanlıları ise bunu "ordunun siyasete müdahalesi" olarak değerlendirmişti.
Ülkedeki çeşitli kiliseleri bünyesinde toplayan Mısır Kiliseler Konseyi, Mısır Kıpti Ortodoks Patriği II. Tavadros başkanlığında geçen Şubat ayında kurulmuştu.
Kanada, Mısır'daki büyükelçiliğini kapatıyor
Mısır'daki şiddet haberlerinden derin endişe duyan Kanada'nın Kahire'deki büyükelçiliğini geçici olarak kapatma kararı aldığı bildirildi.
Kanada Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Rick Roth, tehlikeli ayrışmaların Mısır'ın istikrarını tehdit ettiğini ve uzun vadeli ekonomik beklentilere zarar verdiğini belirtti. Roth, Mısır'daki tüm tarafları sükunete ve siyasi sürece katılmaya çağırdı.
Kanada'nın Twitter'dan açıkladığı kapatma kararı, Roth tarafından da AP haber ajansına doğrulandı.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!