MİT kıtalararası istihbarat toplayacak
MİT’e hidrojen motorlu İHA
Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT), kendisi için kıtalararası istihbarat toplayabilecek bir insansız hava aracı geliştirmesi için TÜBİTAK’a görev vermesinin ardından önemli gelişmeler yaşandığı öğrenildi. ABD’de mini İHA alanında faaliyet gösteren Aerovironment adlı şirketin ürettiği hidrojen motorlu dev İHA projesine MİT için ilgi gösterildiği belirtildi. Projeye göre, bu İHA 4-6 gün havada kalabiliyor. Bu sistemin benzerini ABD, Global Hawk adı altında kullanıyor.
Havadan görüntü ve ses istihbaratı toplayabilmek için TÜBİTAK’a görev veren MİT için, ABD menşeli Aerovironment adlı şirketin dev İHA projesinin incelenmeye başlandığı öğrenildi. Aerovironmet adlı şirketin ürettiği mini İHA sistemleri halen Amerikan Deniz Piyadeleri tarafından etkin olarak kullanılıyor. Şirket öte taraftan ise hidrojen motorlu kıtalararası görev yapabilecek bir İHA geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. TÜBİTAK’ın bu şirket ile temasa geçtiği belirtildi.
Yakıt ikmali istemiyor
MİT’in envanterine sokmak istediği İHA sisteminin benzerini ABD, Global Hawk adıyla kullanıyor. Amerikan yapımı yüksek irtifa (HALE) insansız hava aracı olan Global Hawk’ın, keşif ve gözetleme maksatlı gelişmiş algılayıcıları bulunuyor. Bir kıtadan kalkıp uydular vasıtası ile başka kıtalar üzerinde görev yapabilen Global Hawk, yakıt ikmali sayesinde günlerce havada kalabiliyor.
TÜBİTAK’ın MİT için ilgilendiği sistemin Global Hawk’tan farkı ise hidrojen motorlu olması. Bu sistemin 4 - 6 gün yakıt ikmalinde bulunmadan havada kalabildiği belirtiliyor. Yeryüzünden 20 kilometre yüksekte, stratosferde görev yapabilen Türkiye’nin ilgilendiği sistemin havada asılı bir naklen yayın aracı gibi durabildiği ve 1000 kilometre çapında bir alanı gözetleyebildiği belirtiliyor. Sıvı hidrojen yakıtlı sistemi sayesinde İHA’nın, tek depo yakıtla 6 gün havada kalabildiği kaydediliyor. 66 ton fosil yakıtla yapılabilecek bir uçuşun bu sistem sayesinde 1 ton hidrojen yakıt ile gerçekleştirebildiği ifade ediliyor.
737’den daha büyük
34 metre kanat genişliğine sahip olan Boeing 737’den daha büyük olan 53 metre kanat genişliğine sahip uçağın, bir uydunun yapabileceği tüm muhabere yeteneklerine sahip olduğu kaydediliyor. Global Observer adlı İHA’nın teknik özellikleri şöyle:
Yararlı Yük: 181.5 kg
Hızı Stratosferde: 120 Knot (meteorolojik etkiler minimuödur)
Uçuş Yüksekliği: 60 bin feet
Kanat Açıklığı: 53.3 metre
Uzunluğu: 21.3 metre
Kalkış/İniş Pist İhtiyacı: 1.280 metre
İtme sistemi: Hidrojen ile çalışan içten yanmalı 4 adet elektrikli motor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza