MİT TIR'ları bir yıldır gündemde

Can Dündar, Ocak 2014’te silah taşıdığı ortaya çıkan MİT TIR’larıyla ilgili büyük yankı yaratan haberi bundan tam 1 yıl önce Cumhuriyet’in manşetinden ‘İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar’ başlığıyla duyurmuştu.

MİT TIR'ları bir yıldır gündemde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.05.2016 - 05:14

Türkiye kamuoyu 2014 yılına ülke ve dünya gündemini uzun süre meşgul edecek “MİT TIR’ları” konusuyla başladı. Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Ocak 2014’te Adana ve Hatay’da Suriye’ye insani yardım taşıdığı iddia edilen ancak silah taşıdığı ortaya çıkan MİT TIR’larıyla ilgili kamuyonda büyük yankı yaratan haberi bundan tam 1 yıl önce 29 Mayıs 2015’te Cumhuriyet’in manşetinden ‘İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar’ başlığıyla duyurdu. Silivri Cezaevi’nde 92 gün tutuklu kalan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül hakkında TIR’daki silahların görüntüleri ve mühimmata ilişkin kriminal raporu haberleştirdikleri gerekçesiyle Mayıs ve Haziran 2015’te soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın üzerinden 6 ay geçtikten sonra Savcılık Dündar ve Gül’ü ifadeye çağırdı.

İfade vermeye kendi rızalarıyla giden Dündar ve Gül 26 Kasım 2015 gecesi tutuklandı. Sulh Ceza Hâkimlikleri’ne yapılan tahliye taleplerinin basmakalıp gerekçelerle reddedilmesi üzerine Dündar ve Gül Anayasa Mahkemesi’ne Aralık 2015’te bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu Şubat 2016’da ele alan AYM, Dündar ve Gül’ün başvurusu ile ilgili hak ihlali kararı verdi. Yargılamanın başladığı 25 Mart 2016’da duruşmaların gizli oturumla yapılması kararı verildi ve böylece yargılamanın gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yapıldığı kamuoyundan saklanmaya çalışıldı. İlk duruşmaya 40 saat kala mahkemeye atanan duruşma savcısı 22 Nisan tarihli duruşmada dosyanın Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde süren yargılama ile birleştirilmesini talep etti ancak bu talep mahkeme tarafından reddedildi. Davanın 6 Mayıs tarihli son celsesine verilen mahkûmiyet kararından çok Dündar’ın silahlı saldırıya uğraması damgasını vurdu. Mahkeme bir gazetecinin gazetecilik faaliyetlerinden dolayı silahlı saldırıya uğramasını umursamadan Dündar ve Gül’e toplamda 10 yıl 10 ay hapis cezası verdi. AYM’nin hak ihlali kararı doğrultusunda tahliye kararı verdiği için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da hedef tahtasına konan aynı mahkeme, gerekçeli kararında adeta kendini affettirmek istercesine AYM’nin yetki aşımına girdiğini savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler