MİT ve Genelkurmay Tolon’un haksız tutukluluğunu onayladı

MİT ve Genelkurmay Başkanlığı, mahkemeye Tolon’un kurduğu ve yönettiği iddia edilen TUSHAD diye bir yapılanma olmadığını bildirdi.

Yayınlanma: 10.04.2014 - 22:41
Abone Ol google-news

Ergenekon davasından 11 Mart’ta tahliyesine karar verilen eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Malatya’da görülen Zirve Yayınevi katliamı davasından tutuklu bulunması nedeniyle cezaevinden çıkamadı. Tolon’un avukatı İlkay Sezer, davada aynı zamanda açık tanık ve sanık olan Deniz Uygar takma adlı gizli tanığın iftiralarıyla müvekkilinin suçlandığını belirterek “Yönlendirilmiş bir müfterinin asılsız iddiaları ile menfur cinayetler hakkında yürütülen soruşturmaya dahil edilen ve hakkında iddianame tanzim edilen Tolon, mahkemenin haksız ve hukuksuz bir kararı ile 18 Ocak 2013 tarihinden beri tutuklu olarak yargılanıyor” dedi.

Ergenekon davasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin müebbet hapis cezasına çarptırdığı Hurşit Tolon, özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından, İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildi. Tolon’un avukatı İlkay Sezer’in, 11 Mart günü, Zirve Yayınevi cinayeti davasına bakan Nöbetçi Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı başvuru, savcılığın kabul yönündeki görüşüne karşın oy çokluğuyla reddedildi.

Mahkeme Başkanı Burhan Avşar, karara “Gizli tanık beyanlarının başlı başına delil teşkil etmeyeceği” gerekçesiyle muhalefet şerhi koydu. Avukat Sezer’in tahliye isteminin reddine itirazı ise Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından oy birliğiyle reddedildi. Avukat Sezer, Gizli Tanık Deniz Uygar’ın birbirinden farklı ve çelişkilerle dolu 14 ifadesi bulunduğunu belirterek şöyle devam etti: “TSK’den disiplinsizlik yoluyla atılmış bir uzman onbaşının iddialarının bugün asılsız olduğu, gerçeği yansıtmadığı Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, KKK ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi yazıları ile ortaya konulmuştur.” Avukat Sezer, Gizli Tanık Deniz Uygar’ın ifadeleri doğrultusunda “Tolon’un TSK içerisinde gizli bir şekilde Türkiye Ulusal Stratejiler ve Hareket Dairesini (TUSHAD) kurduğu, Zirve cinayetinin talimatını Ergenekon terör örgütü adına verdiği” şeklindeki suçlamaları, resmi kurumlardan gönderilen “böyle bir yapılanma olmadığı” yazılarıyla çürüttüklerini vurguladı. Sezer, Gizli Tanık Deniz Uygar’ın “TSK’den atılmadığı” iddiasının ve “Askeri cezaevinde kalmadığı” beyanının da yalan olduğunu resmi kurumların belgeleriyle kanıtladıklarını söyledi.

Sezer, cinayet günü Tolon’un İnönü Üniversitesi’nde olmasının da suçlamaya neden olduğunu belirterek, tanık olarak dinlenen Ergenekon davası sanığı dönemin İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu’nun “Konferansın tarihi konusunda Tolon ile cinayetten 5-6 hafta önce telefonla görüştüklerini” söylediğini anlattı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında Hurşit Tolon’un ifadesinin alındığını anlatan Avukat Sezer, 2 Temmuz 2011 tarihinde Savcı Cihan Kansız’ın “Tolon’un suçun azmettiricisi olduğuna dair delil elde edilemediği” gerekçesiyle dosyayı Malatla Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdiğine de dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler