Mobilyanın merkezi çıkış arıyor
Türkiye mobilya sektörünün kalbi olarak tanımlanan Ankara Siteler'de firmalar, binbir emekle ortaya çıkardıkları ürünlerinin fabrikasyon üretim karşısında rekabet gücünü artırmanın formülünü arıyorlar.
Yaklaşık 60 yıl önce oluşmaya başlayan, 4-5 mahalle olacak şekilde yayılan Siteler'de bugün, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kayıtlarına göre ağaç işleri ve mobilya sektöründe kayıtlı toplam 297 firma ile Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odasının (ANKMOB) bünyesinde 15 bin imalathane, 1500 mobilya satış mağazası, KOSGEB Merkezi, Mesleki Eğitim Merkezi, SGK Merkezi, bir sağlık ocağı, 2 PTT Şubesi, bir itfaiye ve iki vergi dairesi barınıyor.
El yapımı mobilyada yurt genelinde modayı belirleyen, kalitesiyle sektörün kalbi olarak nitelenen Siteler esnafı, üretim, yenilikçi tasarım yolundaki üstün çabalarına karşın, işletmeler, fabrikasyon üretim karşısında kendilerini yeteri kadar tanıtamadıkları, toplam arz içindeki paylarının sürekli azalmasından yakınıyorlar. Genellikle ödeme takvimleri olan yaz aylarında, özellikle Ağustos'a bu yıl Ramazan'ın denk gelmesi, doğal olarak düğünlerin ertelenmesi ise Siteler'de var olan sıkıntıyı bir nebze de olsa artırdı, umutları Sonbahar'a bıraktı.
Ankara Mobilyacılar-Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, mobilya sektörü için Ramazan ayının durgun geçtiğini belirterek, Sonbahar'da sektörde bir canlanma beklediklerini ifade etti. Taklacı, mobilyanın yanı sıra diğer sektörlerde de yaşanan durgunlukta, döviz ve altındaki yükselişin etkili olduğunu vurguladı. Esnafın zor şartlar altında yaşamını sürdürdüğünü vurgulayan Taklacı, fabrikasyon üretimin yaygınlaşmasıyla birlikte 5-6 yıldır sıkıntılı bir süreç yaşandığını söyledi.
Küçük işletmelere KDV indirimi gerektiğini ifade eden Taklacı, ''Bir fabrika 1 ayda 2 bin takım yapıyorsa; bir usta, 30 takımı 3 ayda çıkarabiliyor. El işi mobilyacılık emek yoğun bir iş. Bu sektör KDV'den muaf edilirse daha canlı gider. Bunun için yüzde 18 olan KDV oranı sıfıra çekilmeli, stopaj kaldırılmalı'' dedi.
Üreticilerin görüşleri
Mobilya üreticileri ve perakende satış yapan mağazaların işletmecilerinin bir kısmı Ramazan ayında satışlarda yaşanan durgunluktan çıkılmaya başlandığını ifade ederken; bir kısmı ise mobilya sektörünün geleceğine dair ümitli konuşmadı. Siteler'deki bir mobilya imalatçısı Abdurrahim Kahraman, adet bazında geçen seneki cirolarını yakalayamadıklarını belirterek, ''Bu sene başından beri umduğumuz iş yok. Bir önceki yıldan düşük. Şu an taşra müşterisi olması lazım. 9 günlük tatil sonrası müşteri uğrar mobilyasını alır geçer ama şu an hiçbir taşra müşterisi yok'' dedi.
Kahraman, satışlardaki düşüklüğün bir sebebinin de fabrikasyon ürünlerin kredi kartlarına 6 ay ödemesiz 18 ay vade ile satışının yapılması olduğunu söyledi. Mobilya sektöründeki ürünlerin yüzde 70'inin petrole dayalı olduğunu vurgulayan Kahraman, ''İlk zam bizim sektöre geliyor. biz o zamların hiçbirini uygulamadık. Kardan fedakarlık etmemize rağmen geçen seneki ciroyu yakalayamadık'' diye konuştu.
Bir başka mobilya imalatçısı Mustafa Eldemir ise Ramazan'da yaşanan durgunluktan yavaş yavaş çıkıldığını söyledi. Eldemir, mobilya sektöründe 11. ve 12. aylarda model çalışması yapıldığını belirterek, ''Evindeki eşyasını değiştirecek olanlar da yeni sezonu bekliyor'' dedi.
Başka bir mobilya firmasının yetkilisi Bekir Şahin ise mobilya sektöründeki yaşanan durgunluktan etkilenmediklerini belirterek, geçen seneki Ramazan'a göre iyi satış yaptıklarını söyledi. Piyasada aşırı beklenti olduğunu vurgulayan Şahin, Kurban Bayramına kadar düğünlerin olacağını, bu durumun da satışları artıracağına işaret etti.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması