"Monşer terimi çok yakışıksız"
Gazeteciliğin kadın öncüsü, Gazeteci-Yazar Müşerref Hekimoğlu anısına düzenlenen "Diplomasi, Medya ve WikiLeaks" başlıklı panelde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan eleştirilerin hedefi oldu.
Müşerref Hekimoğlu'nu Anma Toplantısı'nda İLAD'ın koyduğu "Müşerref Hekimoğlu Basın Ödülü"nün ilk sahibi Milliyet Gazetesi yazarı Devrim Sevimay'a ödülü tekrar verildi. Toplantıda, diplomasi haberciliği ile tanınan Hekimoğlu anısına "Diplomasi, Medya ve WikiLeaks" başlıklı bir panel de gerçekleştirildi.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eser Köker, modern devletlerin bilgiye açılım yolları tartışılırken, bunu Hekimoğlu anısına yapmak istediklerini, "Çünkü o, teknoloji bu kadar ileri değilken, diplomasi koridorlarında dolaşırdı" sözleriyle anlattı.
Prof. Dr. Nermin Abadan Unat'ın moderatörlüğünde yapılan panelde, TBMM eski Başkanvekili Uluç Gürkan, emekli büyükelçi ve eski AİHM yargıcı Rıza Türmen ve Emekli Büyükelçi Reşat Arım konuşmacı olarak yer aldı.
"Monşer terimi çok yakışıksız"
Prof. Dr Unat, sözlerine Hekimoğlu'nu anlatmakla başlarken, O'nun dünyada ajans sahibi olan tek kadın gazeteci olduğunu hatırlatılarak, Türk kadının her işi yapabileceğinin bir kanıtı olduğunu söyledi. Unat, panel sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın diplomatlar için kullandığı "monşerler" sözünü de eleştirirdi. Bu terimin "çok yakışıksız" olduğunu ifade eden, Abadan "Bu meslek sadece parlak davetler ve güzel yemeklerden ibaret değildir. Unutulmamalıdır ki; pek çok kıymetli diplomat Türkiye'nin politikaları yüzünden hayatını kaybetti. Bu riskli ve tehlikeli bir iştir. Saygı göstermek gereklidir" diye konuştu.
"Dava açmayı düşünen sadece Erdoğan"
Eski AİHM yargıcı Rıza Türmen ise, WikiLeaks'ı konuşurken 'basın özgürlüğü'nden söz etmenin gerektiğini belirterek, AİHM'in basın özgürlüğünü demokrasinin olmazsa olmazı olarak görüldüğünü ifade etti. AİHM'in WikiLeaks tarafından yayımlanan gizli belgeleri de 'basın özgürlüğü' içinde tanımladığını anlatan Türmen, resmi raporlar yayınlandığı zaman basının bu raporların doğruluğunu kanıtlamak gibi bir hükmü olamayacağının da altını çizdi.
Başbakan Erdoğan'ı bu noktada eleştiren Türmen, WikiLeaks belgelerinde bütün ülkelerin Başbakanları, Bankaları ya da Devlet Başkanları için bir takım ifadelerin yer aldığını, ancak sadece Başbakan Erdoğan'ın dava açmayı düşündüğünü söyledi. Bu belgeler için böyle bir davanın açılamayacağını da belirten Türmen, "Neye, kime dava açacaksınız? Diplomatlara açamazsınız, ABD'ye karşı açamazsınız, ABD'de federal mahkemede belki dava açılabilir ancak bu da Türk Hükümeti ve ABD ilişkileri açısından pek mümkün gözükmüyor" dedi.
TBMM eski Başkanvekili Uluç Gürkan da, WikiLeaks belgelerinin bugün derinlemesine incelenmediğini ancak Müşerref Hekimoğlu sağ olsaydı, bunu yapacak gazetecilerden biri olacağını ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası