Mübarek ile Peres görüştü

İsrail ile Mısır arasında imzalanan barış anlaşmasının 30. yıl dönümü dolayısıyla İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'le gerçekleştirdiği telefon konuşmasında, "Çatışmadan binlerce kez daha iyi" dediği öğrenildi. Mübarek ise "şalit konusundaki çabalarını sürdürüyor" dedi.

Yayınlanma: 26.03.2009 - 14:05
Abone Ol google-news

İsrail ile Mısır arasında imzalanan barış anlaşmasının 30. yıl dönümünde, İsrail ve Mısır cumhurbaşkanları Şimon Peres ile Hüsnü Mübarek telefon görüşme yaptı. Peres'in bu görüşmede, "Son 30 yıl çok mükemmel sayılmasa da aramızda bir savaş ve çatışmaya devam etmekten binlerce kez daha iyi olduğuna kuşku yok" dediği bildirildi.

Peres'in telefon konuşmasına, Hüsnü Mübarek'e "Benim sevgili dostum" diyerek başladığı ve Mübarek'in Orta Doğu'da istikrar ve barış için yaptıklarından memnuniyetini dile getirdiği belirtildi. Peres'in, Mübarek'in barışa yıllardır "kaya gibi azimle" destek çıktığını belirttiği ve Mübarek'in "Çocuklarımızı ve askerlerimizi boşuna feda etmekte bir yarar görmüyorum" sözlerini hiç unutmayacağını söylediği kaydedildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'in de İsrail'le barış konusundaki politikalarını değiştirmek gibi bir niyeti olmadığını, savaş arayışında olanların, savaşın gerçekte ne olduğunu asla bilmediklerini ifade ettiği belirtildi.
 


Mübarek: "Şalit çabalarımız sürüyor"

Mübarek'in ayrıca, ülkesinin, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest kalması amacıyla yürütülen görüşmelerde ilerleme sağlamak için elinden gelen çabayı göstereceğini dile getirdiği bildirildi.
 

Peres'in de çabalarından dolayı Müberak'e teşekkür edip, Hamas'ın kaçırılan bir İsrail askerini tutmasının kabul edilemez olduğunu vurguladığı ve "Gazze'yi İsrail yönetmiyor. İsrail Gazze'yi ele geçirmedi. Gazze Hamas tarafından ele geçirilmiştir" dediği kaydedildi.
 

İki cumhurbaşkanının ayrıca son siyasi gelişmeleri gözden geçirip, İsrail'in komşularıyla barış sürecinin geleceğiyle ilgili değerlendirmeler yaptıkları bildirildi. Peres'in, koalisyon protokolüne göre, yeni İsrail hükümetinin de tüm eski anlaşmalara bağlı kalıp, ülkenin tüm komşularıyla bölgesel barış anlaşmalarını sağlamakla yükümlü olacağını söylediği belirtildi.
 


Mısır gazetesinden eleştiri


Öte yandan, Mısır'ın yari resmi olarak değerlendirilen El Ahram gazetesi, barış anlaşmasının 30. yıl dönümünde İsrail'i sert dille eleştiren bir makale yayımladı. El Ahram, İsrailli liderleri Kahire'ye karşı entrikalarını durdurmaya çağırdı. Gazete, "Bir taraftan Filistinlilere karşı kanlı bir savaş yürütüp, diğer taraftan diğer Arap ülkeleriyle barış konusunda Mısır'ın çabalarının altını oyarken, İsrail'in barışın meyvelerinin keyfini sürebileceğini umuyor olmasını anlamak zor" diye yazdı. El Ahram, İsrail'i Likud lideri Binyamin Netanyahu ve ülkenin şahinlerinden İsrail Evimiz partisi lideri Avidor Lieberman gibi aşırı sesleri seçmekle de suçladı.
 

Bir başka Arap gazetesi El Kuds El Arabi ise "30 Yıllık Felaket" başlığıyla yayımladığı yazıda, barış anlaşmasından yarar sağlayan tek tarafın İsrail olduğunu ifade etti. El Kuds El Arabi, İsrailliler Mısır'a vizesiz girebilirken ve yine İsrail Mısır'dan doğalgaz satın alabilirken, barışın Mısır'a hiçbir şekilde katkı sağlamadığını vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler