'Muhalefet parlamentoyu ipotek altına aldı'
Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, TBMM Adalet Komisyonu'ndan CHP'li üyelerin istifa etmesine ilişkin değerlendirmesinde muhalefetin parlamento çalışmalarını 'ipotek altına alma' olarak yorumladı.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Mısır ve Tunus'ta yaşanan olaylar sebebiyle dış politika ağırlıklı bir toplantı olduğunu söyledi.
Mısır ve Türk halklarının tarihten gelen yakınlığına dikkat çeken Çiçek, yaşanan gelişmelerin herkesten çok Türkiye'yi ilgilendirdiğini, bu sebeple de konuyu soğukkanlı ve çok yönlü şekilde ele aldıklarını dile getirdi. Çiçek, Başbakan Erdoğan'ın grup toplantısında daha ayrıntılı bir konuşma yapacağına dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Hem Tunus hem Mısır'daki olayları endişe ile takip ediyoruz. Bugüne kadar meydana gelen can kaybı ve yaralanmalardan büyük üzüntü duyuyoruz. Bu olaylarda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Özellikle Mısır halkının temel hak ve özgürlüklerini meşru yollarla kullanmasına, taleplerini demokratik ve şiddet dışı yöntemlerle ifade etmesine müsaade edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öte yandan göstericilerin amacını aşan yıkıcı eylemlerden uzak, özellikle kültürel mirasa ve ibadethanelere yönelik olmak üzere amacı aşan yıkıcı eylemlerden uzak durmalarını bekliyoruz. Bu çerçevede şiddete başvurulmasını ve yağmalama eylemlerine girişilmesini de tasvip etmiyoruz. Mısır tüm bölgenin barış ve istikrarı bakımından kilit konumundadır. Bu bakımdan dost ve kardeş Mısır'ın İç barışının ve huzurunun bir an önce sağlanmasını ve istikrarsızlığa sürüklenmemesini arzu ediyoruz. Bu çerçevede tarafların şiddetten kaçınmasını temenni ediyoruz. Temennimiz dost ve kardeş Mısır'ın ve bu olayların meydana geldiği diğer ülkelerin mevcut belirsizliği halkın meşru taleplerine cevap verecek adımların atılmasıyla aşmasını ve selamete çıkmalarını temenni ediyoruz."
Bin 548 Türk vatandaşı tahliye oldu
Çiçek, yaşanan olayların ardından bölgede bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi için Afet ve Acil Durum Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Türk Hava Yolları ve Kızılay olmak üzere bir koordinasyon yapıldığını sözlerine ekledi. Şu ana kadar bin 548 Türk vatandaşının tahliye edildiğini kaydeden Cemil Çiçek,
"Bunların 5 tanesi özel uçakla 3 tanesi tarifeli uçakla Türkiye'ye getirilmiştir. Vatandaşlarımız açısından şu ana kadar herhangi bir sıkıntı gözükmemektedir. Öte yandan bu uçuşlar sırasında oradaki diplomatlarımızın hem de vatandaşlarımızın gıda ihtiyaçları başta olmak üzere ihtiyaçlarının karşılanmasıyla ilgili de her türlü tedbir alınmıştır" diye konuştu.
Başbakan yarın Kırgızistan'a gidecek
Çiçek, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Başbakan Erdoğan'ın Mısır'a 8-9 Şubat'ta yapması planlanan ziyaretinin iptal edilip edilmeyeceği yönündeki soruyu "Sayın Başbakan yarın Kırgızistan'a gidecek. Onun dışındaki bir ziyaret konusu gündeme gelmedi. Çünkü neticede oradaki durumun da normale avdet etmiş olması gerekir. Ortada bir belirsizliğin olduğunu hepimiz kabul ediyoruz. Biz temennilerimizi bu safhada söyledik" şeklinde yanıtladı.
Bu yasalar niye getirildiği belli
Çiçek, "Kimsenin bir şeyi ele geçirmesi söz konusu değildir. Bu yasalar niye getirildiği belli, neden gündeme geldiği belli. Bir kısmı anayasal zorunluluktan, öbürleri iş yüküyle alakalıdır. Bir an evvel dosyaların sonuca bağlanabilmesi bir kısım hepimizi üzen sıkıntılı durumların meydana gelmemesi bakımından alınması gereken bir kısım tedbirleri içermektedir. Bunlarla ilgili zaten yasa genel kurula indiğinde gerekli açıklamalar orada yapılmış olacaktır. Bunlar siyasi değerlendirmelerdir. Kimse bir yeri ele geçiremez. Böyle bir düşünceyle de bir yasa düzenleme zaten yapılamaz. Yasaların neden gündeme geldiği kanun tasarısının gerekçesine bakarsanız orda var. Onun dışındakilerin hepsi doğru değerlendirmeler değildir" diye konuştu.
Bu parlamento çalışmaz
Çiçek, CHP'li Adalet Komisyonu üyelerinin toplu istifaları konusunda yaptığı değerlendirmede ise muhalefetin siyasi partilerin hakkı olduğunu ancak bu hakkın istismar edilmemesi gerektiğini savundu. Çiçek, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Önünüze gelen her tasarıyla ilgili Komisyondan topluca istifa etmek isterseniz o zaman meclis çalışmaz, muhalefet parlamento çalışmalarını ipotek altına almış olur. Herkes fikrini düşüncesini söyler. Ben geçmişten bilirim bir tek madde ile ilgili 48-50 önerge verildi. Geçmişte sırf konuyu uzatmak adına bir anayasa kitabının günlerce okunduğuna şahit olmuşumdur. Bu da bir hakkın kötüye kullanılmasıdır. Bu tasarı görüşülürken bir gün sabahtan akşama ne söylenecekse herkes ne söyleyecekse genel üzerinde değerlendirmelerini yapmıştır. Genel Kurul'da da yapacaktır. Eğer toplu istifa yoluyla yasaların görüşülmesi engellenecekse bu parlamento hayatta çalışamaz. Parlamentoda bir tek parti de yok. Bir parti düşünün her defasında istifa edecek. O geri gelinceye kadar komisyon çalışmaları duracak. Hukukun temel kuralı bir hak tanınır. Muhalefet haktır demokrasilerde buna saygı duyarız."
Öncelikli yasalar
Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında TBMM'de öncelikle ele alınmasını bekledikleri yasa tasarılarını da görüştüklerini dile getirirken seçimlerden önce Meclis'in çalışmak için iki ay gibi kısıtlı bir zamanı olduğunu söyledi. Çiçek, "Kamuoyunun beklenti içinde olduğu öncelikli yasalar var. Bunların başında görüşülmeye başlanmış borçların yenden yapılandırılmasıyla ilgili yasa var. 36 maddesi görüşüldü. Geri kalanlar da ümit ederim bu hafta içinde belli bir noktaya getirilmiş olur. Yarım kalan RTÜK yasası var. Enerji Bakanlığı'na bağlı kamu kuruluşlarının borç yapılandırılması var. Yargıtay, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişikliğine paralel uyum yasaları var. Polislerimizle ilgili komisyondan geçmiş olan askerlik hizmetiyle ilgili yasa var. Buna benzer bir iki yasa daha olabilecektir. Bunlar bizim düşüncemiz. Kararı verecek olan parlamentodur. Bunları bitirip ondan sonra da parlamento tatile girmiş olacaktır" dedi.
Çiçek, Sözleşmeli Askerlik düzenlemesinin bu dönemde yasalaşıp yasalaşmayacağı konusunda ise "Yasama ayrı bir erktir. Onun gündemini biz takip etmediğimiz için. Önümüzde iki ay var. Mart sonu Nisan başı gibi parlamento çalışmalarını sonlandıracaksa bu iki ayda gece gündüz demeden çalışarak ne kadarını çıkarabilirsek o kadarını çıkarmaya çalışacağız. O yasa da önemli bir yasadır. Ama tabii çalışmalara başlarken meclislin karar verip yarım bıraktığı yasalar var. RTÜK Yasası mesela belli bir yere kadar geldi. Ümit ederiz ki diğer yasaları da bu süre zarfında çıkarmaya gayret ederiz" diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması