Muhtar vaşağı boğarak öldürdü

Sıvas Serpinti Mahallesi'nde Muhtar Hacı Ahmet Tunç, bahçede gördüğü bir 'vaşak'ı boğarak öldürdü. Çeşitli yerlerinden yaralanan muhtara tetanos ve kuduz aşısı yapıldı. Vaşak'ın bölgedeki köpek eksikliğinden dolayı mahalleye geldiği düşünülüyor.

Yayınlanma: 25.11.2008 - 17:01
Abone Ol google-news

Sıvas’ın Suşehri ilçesi Çataloluk beldesi Serpinti Mahallesi Muhtarı Hacı Ahmet Tunç, Anadolu’da nesli tükenmekte olan vaşağı boğarak öldürdü.

Tunç, sabah erken saatlerde komşularının gelininin bahçede bir “canavar” olduğunu söylediğini, gidip baktığında hiç görmediği bir hayvanla karşılaştığını anlattı.  Tunç, “Zehirlenmiş olabileceğini düşünerek evden süt getirmelerini söyledim. Sevmek için yanına yaklaştığımda birden üzerime atladı. Yarım saat boğuştuktan sonra boğazını sıkarak öldürdüm” diye konuştu.

Çeşitli yerlerinden yaralandığını ifade eden Tunç, hayvanın hastalıklı olabileceği ihtimali üzerine Suşehri Devlet Hastanesi'ne geldiğini, burada tetanos ve kuduz aşısı olduğunu söyledi. Vücudunun değişik yerlerinde diş izleri olduğunu belirten Tunç, “O hayvanın ne olduğunu bilmiyorum. Vaşak diyorlar. Aslana benzeyen bir hayvan türü. Hayatımda hiç böyle bir hayvan görmedim” dedi. Tunç, hayvanın bazı yerlerinde yaralarının olduğunu, daha önceden belki köpekler tarafından ısırılmış olabileceğini bildirdi.

Vaşağı inceleyen Suşehri İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görevli veteriner hekim Mustafa Arslan,  bölgede vaşak görülmesinin garip olduğunu belirterek, “Herhalde civardaki köpek eksikliğinden gelmiş ve buralarda yaşamaya çalışmış. Bölgede köpek çok olsaydı mahalle içerisine kadar giremezdi. Muhtarımıza saldırması üzücü, ama buna da şükür. Yaptığım incelemede boğularak öldürüldüğü açıkça görülmektedir. Bu tür yabani hayvanlarda kuduz riski olduğundan çevreye bulaşıcı hastalık yaymaması için derin bir çukura gömülmesi gerekiyor” dedi. İncelemenin ardından tutanak tutuldu.

Dünya Doğayı Koruma Birliği'nce nesli tehlikedeki türler arasına alınan vaşaklar, Türkiye’de Karadeniz, Marmara, Akdeniz ve İç Anadolu’da ender olarak görülüyor.  Genel olarak geceleri avlandığı için doğal ortamda çok fazla görünmeyen vaşaklar, ağaçsız açık alanlarda, insanların yerleşim yerlerinden mümkün oldukça uzakta, kayalık ve dağlık bölgelerde yaşıyor. Vaşaklar ortalama 10-12 yıl yaşıyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler