"Müşterilerimiz dörtte üç oranında azaldı"

Sigara yasağının kapsamının genişletilmesinin ardından işlerinin azaldığını ifade eden kahvehaneciler, yasanın iptali için dava açmaya hazırlanıyor. Müşterilerinin dörtte üç oranında azaldığını belirten Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Genel Başkan Vekili Resul Karataş "Kahvehaneler bu yasanın dışında tutulmalıdır'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.07.2009 - 08:52

Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Genel Başkan Vekili Resul Karataş, yaptığı açıklamada, 7 gün önce uygulanmaya başlanan yasa nedeniyle müşterilerinin dörde üç oranında azaldığını belirterek, yasağın sürmesi halinde yıl sonuna kadar ülkedeki 100 bin kahvehaneden, 30 bininin kapanacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Yasanın sigaranın zararlarını önlemeye yönelik bir çözüm olmadığını ileri süren Karataş, uygulamalar nedeniyle meslektaşlarının işsizlik tehlikesiyle karşılaştığını iddia etti.

 

"Kahvehane kültürü sigarayla bütünleşen bir kültürdür"

Kahvehane kültürü ile sigaranın birebir örtüştüğüne dikkat çeken Karataş, ikisini birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi:

''Kahvehane kültürü sigarayla bütünleşen bir kültürdür. İkisi bir arada yürür. Yasa, Türkiye genelinde esnafı çökertecektir. Kahvehane kültürü zaman içinde en asgari düzeye iner. Bugün Türkiye'de tescil edilmiş 81 bin kahvehane var. En azından 19 bin tane de kayıtsız kahvehane vardır. Türkiye'deki 100 bin kahvehanenin varlığı hayali bir rakam değildir. 6 ay içinde 30 bin kahvehanenin kapatılacağını tahmin ediyorum. Kapatma başvuruları başladı. Bir kahvehanede ocakçı ve askıcı olmak üzere ortalama iki kişi çalışıyor. Çay ocaklarında ise 4 askıcı çalışıyor. 6 günde kahvehanelerde çalışan her üç kişiden birisi işten çıkarıldı. Neden işten çıkarılıyorlar? Çünkü çay satamıyorlar.''

 

"Sigara yasağı uygulamasını 3 yıla yaymalarını istedik"

Kahvehaneye gelen 100 müşteriden 90'ının sigara içtiğini ifade eden Karataş, ''Yetkililerden kahvehanelerdeki sigara yasağı uygulamasını 3 yıla yaymalarını istedik. Bu yasa bizi aç bıraktı. Yasa yapıcıları uygulamanın kahvehaneleri içeren bölümünü yeniden ele almalıdır. Kahvehaneler bu yasanın dışında tutulmalıdır'' dedi.

28 Temmuz Salı günü Ankara'da yapacakları Başkanlar Kurulu toplantısına, ilgili bakanlık yetkililerini, muhalefet ve iktidar partilerinin milletvekillerini ve TESK yöneticilerini davet edeceklerini bildiren Karataş, sözlerine şöyle devam etti:

''Ülke genelindeki kahvehanecileri temsil eden 114 oda başkanı, yetkililere içinde bulunduğumuz durumu aktaracak. Başkanlar kurulunun bize vereceği yetki önemli. Sokağa çıkıp bağırma taraftarı değilim. Birebir derdimizi ilgililere anlatmanız lazım. Yasayı, Anayasa Mahkemesi'ne götürme hazırlığımız var. Kesinlikle hukuk yollarını zorlayacağız. Nasıl Almanya'da bar ve pavyonlar yasadan zarar ettiğini belirtiyorsa, biz de zarar ettiğimizi ibraz edeceğiz. Anayasa Mahkemesine gitmek zor bir olay. 110 milletvekilinin imzasına ihtiyacınız var. Muhalefetin de yasanın altında imzası bulunuyor. Biz bireysel dava açarak, konuyu Anayasa Mahkemesine sevk ettirmeyi düşünüyoruz. Böyle bir yol da var. ''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon