Mutteki, UAEK başkanı ile görüştü

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano ile ''çok iyi bir görüşme'' yaptıklarını söyledi.

Mutteki, UAEK başkanı ile görüştü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.02.2010 - 11:31

46. Münih Güvenlik Konferansı'nda düzenlediği basın toplantısında Mutteki, ''UAEK Başkanı Sayın Amano ile bugün çok iyi bir görüşme yaptık. Birçok konuyu görüştük ve masadaki öneri ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk'' dedi.

Mutteki, Amano'ya ''İran İslam Cumhuriyeti'nin görüşlerini anlatmaya çalıştığını'' söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Mutteki, nükleer programları için kullandıkları uranyumu yurtdışında zenginleştirebileceklerinin sinyalini vermişti. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile yaptığı görüşmeden sonra, uranyumun yurt dışında zenginleştirilmesi konusunda siyasi iradenin mevcut olduğunu söyleyen Mutteki,''Her iki taraf için de garantilerin olması lazım'' diyerek zenginleştirilmiş uranyumun nerede, ne miktarda ve ne zaman İran'a teslim edileceğinin belirlenmesi gerektiğini ifade etmişti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da, daha önce yaptığı açıklamada, ülkesinin uranyumu yurt dışında zenginleştirmeye hazır olduğunu belirtmiş, ancak bu konuda ayrıntılı bilgi vermemişti.

 

"Hiçbir yeni öneri getirmedi"

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile görüşen Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, Mutteki'nin, İran'ın nükleer programı konusunda hiçbir yeni öneri getirmediğini belirtti. Amano, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Yeni bir öneri yoktu. Görüş alışverişinde bulunduk" dedi.

Diyaloğun devam ettiğini, bu diyaloğu hızlandırmak gerektiğini kaydeden UAEK Başkanı Amano, "Bakan Mutteki ile bugün çeşitli konularla ilgili bir görüşme yaptıklarını, bu görüşmenin İran'daki faaliyetler ve Tahran araştırma reaktörü konularını da içerdiğini" söyledi.

 

Makedonya'dan Yunanistan'a eleştiri

46. Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan İvanov, ülkesinin NATO standartlarına sahip olduğunu, her kriz bölgesinde asker bulundurduğunu ve AB'ye girebilecek durumda olduğunu belirten İvanov, Yunanistan'ın kendilerini isim tartışması nedeniyle bloke ettiğini söyledi.
İvanov, ülkesinin iyi niyetini göstererek, isim değişikliğini kabul ettiğini ve bayrağını bile değiştirdiğini hatırlattı.

İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Moratinos da, Avrupa'nın güvenliği için İran ile yaşanan krizin çözülmesi ve terörizmin durdurulması gerektiğini belirterek, bu tehditlerin önlenmesi için AB'nin NATO ve Akdeniz ülkeleri ile de işbirliği yaptığına işaret etti.

Ülkesinin AB dönem başkanlığı döneminde diyaloğun sürdürülmesi için de yoğun çaba harcayacağını ifade eden Moratinos, "Bu tehditleri önlemek için Kıbrıs (Rum yönetimi) ve Türkiye ile de görüşüyoruz" dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Petro Poroşenko da, ülkesinde yarın başkanlık seçiminin ikinci turunun yapılacağına dikkat çekerek, seçimlerin demokratik kurallar çerçevesinde yapıldığını ve seçimlerden sonra AB ülkeleri ve Rusya ile olan ilişkilerinin daha da gelişeceğine inandığını söyledi.

 

Davutoğlu'nun Münih mesaisi yoğun

46. Münih Güvenlik Konferansı'na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 2. kez İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, daha sonra da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano ve İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile görüştü.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün akşam saatlerinde Mutteki ile yaptığı 2. görüşmenin ardından bugün de Amano ve Bildt ile görüştü. Bakan Davutoğlu'nun Amano ile yaptığı görüşmede İran'ın nükleer programının ele alındığı bildirildi.

Davutoğlu'nun bugün ayrıca NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ve ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke ile görüşmesi bekleniyor.
Bakan Davutoğlu, bugün konferans çerçevesinde düzenlenecek "Orta Doğu'da Güvenlik ve İstikrar" konulu panelde konuşma yapacak.
 

"Orta Doğu için yeni bir vizyona ihtiyacımız var"

Bakan Davutoğlu, 46. Münih Güvenlik Konferansı'nda düzenlenen "Orta Doğu'da Güvenlik ve İstikrar" konulu panelde yaptığı konuşmada, Orta Doğu'da barış ve istikrarın sağlanması gerektiğini belirterek, "Orta Doğu için yeni bir vizyona ihtiyacımız var" dedi.
Orta Doğu'nun imajının değiştirilmesi gerektiğini, bölgenin tarihi ve kültürel geçmişinden dolayı günümüzdeki kötü imajı hak etmediğini ifade eden Davutoğlu, bölgede karşılıklı saygının sağlanması, bölgenin, devletler topluluğu için bir yük olmaktan çıkartılarak, kazanç haline getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Davutoğlu, Orta Doğu'da reaktif bir politikaya ihtiyaç olduğunu, krizlerin unutulma aşamasına gelmesine izin verilmemesi gerektiğini belirterek, "Bir Filistinli çocuğun, bir İsrailli çocuk kadar değeri var" şeklinde konuştu.

Bölgede öncelikle sınırların tanınması, bunun için de sınırların nerede olduğunun bilinmesi gerektiğini ifade eden Davutoğlu, Orta Doğu'da bir Filistin devletinin kurulmasından yana olduklarını ve İsrail devletinin de güvenli sınırlar çerçevesinde güvenlik içinde var olması gerektiğini vurguladı.

Gazze Şeridi'ndeki saldırıyı da bu bağlamda eleştirdiklerini kaydeden Davutoğlu, bölgede, ne İsrail, ne de İran olsun hiç bir ülkenin nükleer silahlara sahip olmasını istemediklerini, dünyada nükleer silahların azaltılması, hatta tümüyle kaldırılması için çaba harcadıklarını söyledi.

Türkiye'nin, Orta Doğu'daki vizyonu gerçekleştirmek için 4 prensip üzerinde ağırlıklı olarak durulması gerektiğine inandığını dile getiren Davutoğlu, ilk prensibin bölgede her insan için güvenlik sağlanması olduğunu kaydetti.

İkinci prensip olarak siyasi diyaloğun artırılmasından yana olduklarını belirten Davutoğlu, 3. prensip olarak bölgede ekonomik bağımsızlığın sağlanmasını gerekli gördüklerini bildirdi. 4. prensip olarak da farklı kültürlerin yan yana yaşamalarının sağlanmasını istediklerini kaydeden Davutoğlu, Orta Doğu'daki şehirlerde çok kültürlülüğe ihtiyaç olduğunu anlattı.

Davutoğlu, İsrail devleti kurulmadan önce bölgede bulunmuş olan Filistinlilerin haklarının kısıtlanmaması gerektiğini de belirterek, "Gazze'deki gibi bir olayı kabul edemeyiz" dedi.

Dünyada nükleer silahlara da ihtiyaç olmadığını, bu tür silahların korunma değil, bir tehdit unsuru olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Bizim bu silahlara ihtiyacımız yok. Biz NATO'nun koruması altındayız. Ancak ekonomimiz için nükleer enerjiye ihtiyacımız var" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler