Müzikle tedavi dönemi

İsveç Göteborg Üniversitesi Sahlgrenska Tıp Fakültesi'nde yürütülen bir proje kapsamında hastalarda tedavi yöntemi olarak müziğin kullanım yöntemleri ve hastalıklarda tedavi etkisi araştırılıyor.

Müzikle tedavi dönemi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.05.2012 - 09:45

Müzik, Osmanlı İmparatorluğu döneminde bazı hastalıkların tedavisinde uzun süre kullanılmış bir tedavi yöntemi. Günümüzde ise İsveç'teki Göteborg Üniversitesi'ne bağlı Sahlgrenska Tıp Fakültesi'nde yürütülen bir araştırma ile müziğin hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar ile birlikte kullanılma yöntemleri araştırılıyor. İlk sonuçların çok olumlu olduğu açıklandı.

Göteborg Üniversitesi Sahlgrenska Tıp Fakültesi'nden yapılan basın açıklamasında, müziğin tedavilerde kullanılan ilaçların bir tamamlayıcısı olup olmayacağının araştırıldığı bildirildi. Araştırma projesinin başında bulunan Björn Vickhoff, çeşitli müzik türlerinin vücutta yarattığı etkinin ne olduğunu ve ayrıca beyin ile ilgili hastalıklarda uygulanan tedavilerin yanında müziğin ne gibi bir tepki yarattığını gözlemleme fırsatı bulacaklarını kaydetti.

İncelemenin devam ettiği bildirilen açıklamada, deneylere katılan 20 denek arasında değişik yaş gruplarının bulunduğu ve değişik müzik türlerinin dinletildiği bildirildi.

Araştırma sırasında deneklerin müzik dinledikleri sırada verdikleri tepkiler, nabızları ile birlikte solunum hızları, parmak sıcaklıkları, nörofizyolojik etkileşimleri, deri iletkenlikleri ve adrenalin seviyeleri ölçülüyor.


Müzik kalbi etkiliyor

Bir aşk şarkısında kalbin çok etkilendiğini gözlemlediklerini belirten Björn Vickhoff, ''Çalışmamızda, müziğin kalbi etkilediği açıkça görüldü. Bu içgüdüsel etkileşim daha sonra tabi ki beyni de etkiliyor ve beyin de yeniden kalbi uyarıyor. Bu etkileşim böyle devam edip gidiyor. Bizler müzik sayesinde yaşanan bu etkileşimi herhangi bir ameliyat sırasında veya herhangi bir kan dolaşımı bozukluğunda tedavi yöntemi olarak kullanabiliriz'' dedi.

Göteborg Üniversitesi Sahlgrenska Tıp Fakültesi çalışma grubu, müzikteki temponun fizyolojik, nörolojik ve kardiyovasküler tepkiler bakımından vücut için biyolojik anlamda olumlu tepkiler alındığının gözlemlendiğini de kaydetti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler