Nadir Nadi'nin kemanı Suna Kan'a emanet

Cumhuriyet başyazarı Nadir Nadi'nin uzun yıllar çaldığı keman, eşi Berin Nadi'nin vasiyeti üzerine törenle Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Aydın Aybay tarafından ünlü keman virtüözü Suna Kan'a teslim edildi. Keman, Suna Kan'ın belirleyeceği yetenekli bir öğrenciye verilinceye kadar Cumhuriyet Vakfı'nda muhafaza edilecek.

Yayınlanma: 13.06.2009 - 11:49
Abone Ol google-news

Cumhuriyet gazetesi başyazarı ve Mozart tutkunu Nadir Nadi’nin uzun yıllar çaldığı İtalyan yapımı kemanı, eşi Berin Nadi’nin vasiyeti üzerine, dün Cumhuriyet Vakfı’nda düzenlenen bir törenle ünlü keman virtüözü Suna Kan’a teslim edildi.

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Aydın Aybay tarafından Suna Kan’a sunulan keman, Kan’ın seçeceği yetenekli ve ihtiyacı olan bir keman öğrencisine verilinceye kadar Cumhuriyet Vakfı’nda muhafaza edilecek.

Vakıf binasındaki törene Cumhuriyet Vakfı Başkan Yardımcısı Alev Coşkun, Vakıf yöneticisi Erol Erkut, gazetenin yazarlarından Zeynep Oral, vakıf avukatı Barış Aybay Özay ve gazetenin Kültür Servisi Şefi Celal Üster de katıldılar.

‘Birlikte çalmıştık’

Bu bağışın çok anlamlı olduğunu belirten Suna Kan, törende şunları söyledi: “Bu kemanı zamanında birlikte çalmıştık Nadir Nadi ile. Çocukluğumda da adını hep babamdan duyardım. Nadir Bey Fransa’daki hocamın arkadaşıydı. Hatta ben Paris Konservatuvarı’ndan çıktığımda Cumhuriyet gazetesinde ‘Fransa’daki ilk Türk kızı’ diye haberimi yapmıştı. Hem Berin Hanım, hem Nadir Bey bana hep dostluk ve yakınlık gösterdiler. Babam da bir süre Nadir Bey’e keman dersi vermişti. Ben de kemanımı birilerine bağışlamak, dolayısıyla onun benden sonra da yaşamasını sağlamak isterim.

Ama bunu ancak gerçekten keman sanatçısı olacak, öyle hevesi hemen geçmeyecek birine vermek istiyorum. Eminim bu da Nadir Bey’in ‘sevgililer’inden biriydi. Nadir Bey bir Mozart âşığıydı, müzik âşığıydı.”


Notalar konservatuvara

Öte yandan, yine Berin Nadi’nin vasiyeti üzerine, Nadir Nadi’nin ciltli Fransızca kitaplarının tümü Galatasaray Lisesi’ndeki Nadir Nadi Köşesi’ne, piyano ve notaları İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Konservatuvarı’na, Abidin Dino’nun “Yaşlı Kadın” tablosu Cumhuriyet  yazarı ve Yayın Kurulu Başkanı İlhan Selçuk’a bağışlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler