Nail Güreli'den büyük bağış
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) önceki başkanlarından gazeteci, yazar Nail Güreli yaklaşık 10 bin kitap ve birçok gazete kupüründen oluşan yarım yüzyıllık kitaplığını Maltepe Üniversitesi(MÜ)'ne bağışlıyor.
M.Ü. Kütüphanesi’nde Nail Güreli’nin adını taşıyan ayrı bir kitaplık kurulacak. Araştırmacılar ve üniversite öğrencileri için kaynak oluşturacak kitaplığa ilişkin protokol 8 Nisan 2010 Perşembe günü Maltepe Üniversitesi Marmara Eğitim Köyü’nde davetliler huzurunda imzalanacak.
Elli yılı aşkın gazetecilik yaşamının, yanı sıra Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası(TGS)’nda uzun yıllar yöneticilik ve başkanlık yapan, iletişim fakültelerinde ve yerel basın seminerlerinde genç iletişimcileri yetiştiren, pek çok seçici kurulda görev alan Güreli, editöryel bağımsızlığa, basın özgürlüğüne örnek olması düşüncesiyle “TGC Bizim Gazete” nin yayınına öncülük etti. Başkanlığı döneminde yayınlanan “TGC Hak ve Sorumluluklar Bildirgesi” nin fikir babasıdır. 4 Nisan 2001’de Bizim Gazete’de yazdığı “Bir vedâ yazısı” onun demokrasi anlayışını da özetliyor; “Bugün, TGC Başkanlığı’ndan ve dolayısıyla Bizim Gazete’nin sahipliğinden ayrılmış bulunuyoruz. Hemen belirtmeliyiz ki, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ndeki görevimizden ayrılma kararımız, demokrat ve katılımcı ilkelerden, her kurum ve kuruluşta değişim, yenilenme ve gençleşme anlayışından kaynaklamaktadır. Altı yıl yönetim kurulu üyesi, 7 yıl başkan sıfatıyla görev yapmaktan onur duyduğum Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne bundan böyle bir üye olarak yükümlülüklerimi yerine getirmeye çalışmamız doğaldır.”
Mesleğin sayılı ustalarından olan Nail Güreli’nin kitaplığında basınla ilgili kitaplar başta olmak üzere, çeşitli konularda belgesel ve başvuru kaynağı niteliğinde yayınlar, ansiklopediler, gazete koleksiyonları ile katıldığı TV programlarının kayıtları, verilen ödüller, kendisiyle gazete ve dergilerde yapılmış söyleşi ve röportajlar yer alıyor. Onun yazıları meslek etiğinin altını çizen, “yapıcı” ve yürekli” önerilerle yol gösteren “mizahı” “umudu” taşıyan kalıcı belgelerdir. Halen Milliyet Gazetesi’nde köşe yazarlığına devam eden Güreli’nin son yazı dizisi mart ayında Posta Gazetesi’nde yayınlandı. Güreli’nin iletişim öğrencilerinin yanı sıra gazeteciler içinde, medyadan yakınanlar içinde yardımcı bir kaynak olan yayınlanmış kitapları; Biri şiir olmak üzere, yayınlanmış 16 kitabı var; Evde Kalmış Kızlar(röportajlar, 1978), İki 1 Mayıs(araştırma, 1979), Bilimsel Lokum(mizah öyküleri, 1979), Seçim Otobüsü (mizah öyküleri, 1980), Cinsel Mutluluk(araştırma, 1980), Atatürk’ten sonra Atatürk(derleme, 1981), İnsanıyla Sazıyla Sözüyle Yöre Yöre(yurt röportajları, 1982), Mürekkepbalığı(şiirler, 1982), Biz Bu İhtilali Niye Yaptık(mizah öyküleri, 1988), İhtilalin Gülleri(mizah öyküleri, 1988), Onuncu Ses(düz yazılar, 1989), Astsubaylar(araştırma, 1991), Cehennem Kahkası(mizah öyküleri, 1992), Gerçek Tanık Korkut Özal Anlatıyor(Anı, 1994), Şu Bizim Medya(İnceleme, 2004), Bu Darbeler Kime (Mizah, 2006), İşte Türkiye(Yurt röportajları, 2006), Dünden Bugüne Babıâli ( İstanbul Dizisi-2009)
Nail Güreli
1952’den bu yana aralıksız gazetecilik yapıyor. Değişik gazetelerde stajyer muhabirlikten genel yayın yönetmenliğine, röportaj yazarlığından yazı işleri müdürlüğüne kadar gazeteciliğin çeşitli birimlerinde çalıştı. Halen Milliyet gazetesi’nde köşe yazarlığı ve Milliyet Ödülleri Yönetmenliği yapıyor, zaman zaman yazı dizileri hazırlıyor.
Otuz yıla yakın süre Türkiye Gazeteciler Sendikası(TGS)’nın çeşitli kademelerinde görev yaptı; 1983’te Genel Başkanlıktan SODEP’e kurucu üye olması nedeniyle istifa etti.1988’den bu yana ard arda üç dönem ( 6 yıl ) Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC)’nin yönetim kurulu üyeliğine ve 1994 Mart’ında TGC başkanlığına seçildi. Yedi yıl başkanlık yaptıktan sonra, değişimi ve yenileşmeyi sağlamak gerekçesiyle 2001 Nisanı’nda kendi isteğiyle ayrıldı.
Meslek kuruluşlarının yarışmalarında çeşitli dallarda dokuz ödül kazandı; bu arada Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne değer görüldü.
Ayrıca 1996’dan bu yana, aralarında Sertel Gazetecilik Vakfı Demokrasi Ödülü, Orhan Apaydın Vakfı Demokrasi ve Barış Ödülü, Lastik-İş Sendikası’nın Gurur Tablomuz Ödülü, Lions İnternational Foundation Melvin Jones Fellow Ödülü olmak üzere 9 sivil toplum örgütü tarafından onur ödülleri verildi. PEN Yazarları Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Sertel Gazetecilik Vakfı Başkan Yardımcısı, UMUT Vakfı Onursal Mütevellisi, ÇEKÜL Vakfı Danışma Kurulu Üyesidir. Basın Şeref Kartı taşıyan Nail Güreli’nin bir oğlu var. Sevgili eşi Mine Güreli 2009’da kansere karşı verdiği mücadeleyi kaybetti.
T.C.Maltepe Üniversitesi Hakkında
Maltepe Üniversitesi(MÜ), 1991 yılında anaokuluyla eğitim hizmetine başlayan Marmara Eğitim Kurumlarının son halkasıdır. MÜ.İstanbul Marmara Eğitim Vakfı (İMEV) tarafından 9 Temmuz 1997’de kurulup, öğretime başladı. Bugün 9 fakülte, 3 enstitü, 1 yüksekokul, 1 meslek yüksekokulu, 503 akademisyen ve 7226 öğrenci ile eğitim-öğretim hizmeti vermektedir.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!