NATO: Füze sistemi savunma amaçlı
NATO Sözcüsü Carmen Romero, Türkiye'nin Patriot füze sistemi talebine ilişkin, ''NATO'nun askeri yetkilileri Türkiye'nin talebini acil şekilde görüşüyor'' dedi.
Bosna-Hersekli gazetecilerle Brüksel'deki NATO Merkezi'nde bir araya gelen NATO Sözcüsü Carmen Romero, Türkiye'nin NATO'dan Patriot füze sistemi talebine de değindi. Romero, Türkiye'nin talebinin NATO askeri yetkililerince acil bir şekilde değerlendirdiğini belirtti.
NATO'nun öncelikleri arasında Suriye ile sınır paylaşan NATO üyesi Türkiye'ye Patriot füze sisteminin yerleştirilmesi olduğunu vurgulayan Carmen Romero, ''Söz konusu füze sistemi savunma amaçlıdır. Bu sistem Türkiye'nin potansiyel tehditlerden korunmasını sağlayacak. Bazı üyelerimiz, bu sistemin Türkiye'ye yerleştirilmesi için önderlik ederek, kendi Patriot sistemlerinin bu ülkeye yerleştirilmesini önerdi'' diye konuştu.
NATO'nun öncelikleri arasında Afganistan'daki askeri operasyonların tamamlanmasının da olduğunu dile getiren Romero, bu ülkedeki askeri operasyonların 2014 yılının sonunda tamamlanacağını, 1 Aralık 2015 tarihinde Afganistan'da yerel silahlı kuvvetlere eğitim ve teknik anlamda desteğin sağlanmasına yönelik misyonun başlayacağını söyledi.
NATO'nun diğer faaliyetleri
NATO'nun diğer faaliyetlerini de değerlendiren Romero, Somali'deki korsanlık sorununun çözülmesine yönelik faaliyetlerin devam ettiğini belirterek, ''Geçen yıl 129, bu yıl ise 19 korsanlık olayı yaşandı. Bu, tabii sadece NATO değil, bütün uluslararası toplumun sayesinde oldu'' diye konuştu.
Teknik düzeyde Rusya'yla da iyi ilişkileri olduğunu ifade eden Romero, NATO'nun küresel anlamdaki her türlü tehdide cevap verecek şekilde hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Üye ülkelerin savunmaya ayırdığı bütçelerin azaldığına işaret eden Romero, buna küresel ekonomik krizin neden olduğunu, NATO'nun da buna yanıt olarak ''akıllı savunma'' diye tanımlanan ve farklı ülkelere ait orduların ortak faaliyet düzenlemelerini kapsayan sistemi geliştirdiğini söyledi.
Romero, NATO'nun Kosova'da 5 bin askerden oluşan misyonunun devam edeceğini belirterek, Batı Balkanlar'da büyük önemi bulunan Sırbistan'ın, ''NATO'ya üyesi değil, önemli partneri olmak istediğini'' bildirdi.
Bosna-Hersek'in NATO'ya üyeliği öncesindeki son aşama olan NATO Üyeliği İçin Eylem Planı'nın aktif hale gelmesi için, taşınmaz askeri mülkiyetin Savunma Bakanlığı'na kaydına yönelik mart ayında liderlerin vardığı uzlaşmanın teknik anlamda da gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayan Romero, ''Bu işin tamamlanması Bosna-Hersekli liderlerin elindedir ve bu işin sorumlusu onlardır'' dedi.
NATO Sözcüsü Carmen Romero, Bosna-Hersek'in NATO'nun önemli bir partneri olduğunu dile getirerek, bu ülkenin askeri birliklerinin Afganistan'daki barış misyonunda önemli görevler üstlendiğini kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza