NATO Komutanı: Henüz bir karar alınmadı

NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges, Türkiye'ye yerleştirilmesi düşünülen patriotlarla ilgili olarak "Bu konuda henüz bir karar alınmadı. Konu değerlendirme aşamasında" dedi.

Yayınlanma: 29.11.2012 - 09:19
Abone Ol google-news

İzmir'de yarın düzenlenecek törenle faaliyete geçecek olan NATO Müttefik Kara Komutanlığı'nın tanıtım toplantısında konuşan NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges, gazetecilerin Türkiye'nin patriot talebiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Bu talebin NATO'nun karar organı olan Kuzey Atlantik Konseyi tarafından değerlendirildiğini belirten Hodges, şöyle devam etti: ''Patriotlar bir savunma sistemi. Bu sistemle uçuşa yasak bölge oluşturulması ya da saldırı yapılması mümkün değildir. Bu konuda henüz bir karar alınmadı. Konu değerlendirme aşamasında. Karar için 28 üyenin de olumlu görüş vermesi gerekir ancak ben teorik olarak bir üyenin karşı çıkması için bir neden göremiyorum.''

Korgeneral Hodges, yarın düzenlenecek törenle bu komutanlığın NATO Müttefik Kara Komutanlığı olarak hizmet vermeye başlayacığını belirtti. Türkiye'nin coğrafi konumu ve sunduğu askeri katkılarla kurulduğu günden itibaren ittifakın önemli ve değerli bir üyesi olduğunu vurgulayan Hodges, 28 üyenin ortak kararıyla NATO Müttefik Kara Komutanlığı'nın İzmir'e alındığını ifade etti. Hodges, bunun da üyelerin Türkiye'nin önemini bir kez daha teyit ettiği anlamına geldiğini dile getirdi. İzmir'i ''misafirperver'' ve ''canlı bir kent'' olarak tanımlayan Hodges, bu kentte görev yapacak olmaktan mutlu olduğunu kaydetti.

NATO'nun kuruluşundan bu yana iki evreyi tamamladığını, doğu blokuna karşı kurulan örgütün yeni bir dünya düzeninin oluşmasının ardından 1990'larda ikinci aşamaya geçtiğini anlatan Hodges, şöyle konuştu: ''2. aşamayla birlikte misyonumuzda değişiklik oldu. Etnik çatışmalar, terörizm gibi yeni tehditlere karşı NATO, küresel güvenliği korumaya yönelik misyonlar üstlendi. Ancak bu dönemde NATO yeni tehditlerle mücadele ederken, eski yapısını kullanıyordu. NATO, 3. evrede ekonomik koşullar ve yeni tehditleri göz önüne alarak kendi yapısında değişiklikler yapıyor. NATO Müttefik Kara Komutanlığı'nın İzmir'e alınması, ittifakın 3. evreye geçişinin göstergesidir.''

'Türkiye'nin sınırı, NATO'nun sınırıdır'

Hodges, bir gazetecinin ''Türkiye'ye yönelik ani bir saldırının söz konusu olması durumunda nasıl hareket edileceğine'' yönelik sorusuna, ''Türkiye'nin sınırı, NATO'nun sınırıdır. Böyle bir durumda Kuzey Atlantik Konseyi derhal toplanır, herhangi bir gecikme olmaz'' yanıtını verdi. İzmir'de yarın yapılacak törenle, NATO Müttefik Hava Komutanlığı yerini Kara Komutanlığı'na bırakacak.

NATO bünyesinde 2004 yılına kadar Avrupa Müşterek Kuvvet Komutanlığı olarak hizmet veren tesisler, bu tarihten sonra NATO Müttefik Hava Komutanlığı'na dönüştürülmüştü. Törenle açılacak komutanlık, NATO kara kuvvetlerinin denetlenmesi ve değerlendirilmesi, hazırlık, yeterlilik ve standardizasyon ile NATO Müttefik Harekat Komutanlığı'nca emredildiğinde kara harekatının icrasından sorumlu karargahların temelini oluşturacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler