Ne bekliyoruz?
Polonya’daki iklim zirvesi, küresel iklim değişikliğinin tehdit ettiği ada ülkesi Fiji’nin isyan çığlığıyla başladı.
Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne yönelik müzakereler kapsamında düzenlenen 24. Taraflar Konferansı, Polonya’nın Katoviçe kentinde başladı. İki hafta sürecek zirvenin en önemli gündem maddesi bugüne kadar iklim değişikliğine karşı mücadele için atılan en büyük adım olarak kabul edilen Paris İklim Anlaşması’nın uygulanması için bir “Kurallar Kitabı” hazırlanması.
200 milyar dolar
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Polonya’daki iklim zirvesinde yaptığı konuşmada, insanlığın önümüzdeki 10 yıl içinde sera gazı emisyonlarını azaltması gereken bir dizi bilimsel rapor olmasına rağmen yeterince hızlı hareket etmediğini söyledi. Guterres, “Dünya çapında tahribata yol açan yıkıcı etkilere tanık olsak da, kötüye gidişi durdurmak için yapmamız gerekenler konusunda yeterince hızlı hareket etmiyoruz” dedi.
Dünya Bankası ise iklim değişikliği yatırımlarında kullanılması için 2021-2025 arası dönemde 200 milyar dolar destekte bulunacağını açıkladı. Dünya Bankası CEO’su Kristalina Georgieva, iklim değişikliğiyle mücadelede yükselen maliyetlere dikkat çekti ve “Nedenlerde savaşmalıyız ama sıklıkla yoksul insanların yüzyüze kaldığı sonuçlara adapte olmalarına da yardım etmeliyiz” diye konuştu.
İnsanlığa ihanet
Küresel ısınmanın öncelikli olarak tehdit ettiği ülkelerden Fiji’nin başbakanı ve geçen yılki COP’a başkanlık eden Frank Bainimarama, “Ulusların gezegeni kurtarmak için harekete geçmesi gerektiğini, aksi takdirde insanlığa ihanet eden nesil olarak anılacaklarını” belirtti.
Guterres de, zengin uluslara iklim mücadelesi için fonları artırma çağrısında bulundu ve küçük ada ülkeleri gibi savunmasız toplumlara yardım etme sorumluluklarının olduğunu söyledi. İklim için okul grevi eylemlerinin başlatıcısı olan İsveçli öğrenci Greta Thunberg de (15) COP24’ü takip etmek için Katoviçe’de bulunuyor. Thunberg, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile de görüşecek.
İklim için okul grevi
Greta Thunberg, İsveç’te iklim için tek kişilik protestoya başlamış, eylem daha sonra “İklim için okul grevi” sloganıyla dünyaya yayılmıştı. Thunberg, Guardian için kaleme aldığı makalede neden böyle bir direniş başlatmaya karar verdiğini şöyle anlatmıştı: “İklim değişikliği konusunu ilk kez sekiz yaşındayken duydum. Sonradan bunun insanlar tarafından yaratılmış bir şey olduğunu öğrendim. İsveç’te yetişmiş olan ailem çevre bilincine sahipti. Bana enerjiden tasarruf etmemi, kaynakları korumak için kâğıdı geri dönüştürmemi söylediler. Yeryüzünün ve onu evimiz yapan ince atmosfer tabakasının bütün çehresini değiştirebiliyor olmamız kadar tuhaf bir şey olduğunu düşündüğümü hatırlıyorum.”
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!