'Neden az balık tüketiyoruz?'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak, Türkiye'de kişi başı su ürünü tüketiminin yıllık 5-6 kilogram olduğunu belirtti.

'Neden az balık tüketiyoruz?'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.12.2012 - 15:41

Deniz Ürünleri Sanayicileri Derneği'nce (DESAD) İstanbul Üniversitesi (İÜ) Baltalimanı Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen ''Ülkemizde Neden Az Balık Tüketiliyor'' konulu panelde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak, yakın gelecekte dünya nüfusunun artışına bağlı olarak besin ihtiyacının da artacağını söyledi.

Koçak, kırmızı et üretiminin hızla azalacağını, açığın tavuk ve balıkla giderilmeye çalışılacağını öne sürdü. Geçmişte yurttaşların deniz ürünü tüketimi konusunda çok bilinçli olmadığını bildiren Koçak, toplumun beslenme alışkanlığının, deniz ürünleri tüketiminin azlığında temel etken olduğunu, alışkanlıkların değişmesi için kuşakların değişmesi gerektiğini vurguladı.

Koçak, toplumda eğitim ve refah seviyesinin artmasına paralel olarak deniz ürünlerinin daha çok tercih edildiğine işaret ederek, ''Saklama ve ulaşım koşullarının yetersizliği, Anadolu'nun iç kesimlerinde balık tüketim alışkanlığının oluşmamasına neden oldu. Ancak günümüzde bu olumsuzluklar giderilerek minimuma indirildi'' diye konuştu.

Durali Koçak, ''Türkiye'de kişi başı su ürünü tüketimi 5-6 kilogram, ancak moral bozmaya gerek yok. Dünyanın üçte ikisi su. Buralarda üretim yapılabilir. İlk giden bayrağı dikiyor, geç kalırsak üzülürüz'' dedi.

 

'Türkiye'de balıkçılığın gelişimi bir başarı hikayesidir'

Koçak, avcılıkta belli ürünlerin belli zaman dilimlerine ayrılmasının yanlış bir uygulama olduğunu savunarak, özellikle deniz ürünlerinin avlanması ve tüketilmesinin uzun sürelere yayılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'de balıkçılığın gelişemediği yönündeki eleştirilere de değinen Koçak, balıkçılığın bilinenin aksine yeni bir alan olduğunu kaydetti. Koçak, ''Türkiye'de balıkçılığın gelişimi bir başarı hikayesidir. Sanayicisinden avcısına kadar herkese müteşekkiriz'' dedi.

Su Ürünleri Genel Müdürü Koçak, işlenmiş ürünler konusunda da toplumun büyük bir ön yargıya sahip olduğunu, bunların eğitimli kesim tarafından oluşturulmasından üzüntü duyduğunu anlatarak, yanlış reklamların sektörü baltaladığını söyledi. Kamu spotlarının halkın bilinçlendirilmesinde büyük bir fırsat olduğunu belirten Koçak, deniz ürünleri alanında faaliyet gösteren sanayicileri maddi getiri beklemeden kamu spotlarından yararlanmaya çağırdı.

'Merdiven altı ve vergi dışı üretim pazarın önemli sorunları'

DESAD Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen de Türkiye, Avrupa ve dünyadaki deniz ürünleri tüketim oranları hakkında bilgi verdi. Derneğin oluşumunda su ürünleri üretiminin ve tüketiminin arttırılmasına öncelik verdiklerini belirten Öner, bu alanda faaliyet gösteren sanayicilerin örgütlenemediğini söyledi.

Öner, sektörün tüm bileşenleri olarak aynı gemide olduklarını, Türkiye'de su ürünleri üretimin yeterli ancak tüketimin istenen düzeyde olmadığını kaydetti. Deniz ürünlerinin tercih edilmemesinde perakende satıcıların önemli bir rolü olduğunu dile getiren Öner, fiyatların satın alabilir seviyeye inmesi gerektiğini vurguladı.

İÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay ise Türkiye'nin coğrafi ve fiziki yapısı itibarıyla farklı deniz ürünlerinin yetişmesine imkan sağladığını anlattı. AB ülkelerinde kişi başı yıllık deniz ürünü tüketiminin 27-28 kilogram, Portekiz'de ise bu rakamın 57 kilogram olduğunu aktaran Albay, bu rakamın Türkiye'de 5-6 kilogram civarında olduğunu dile getirdi.

Albay, balık çiftliklerinin doğayı kirlettiği, yetişen balıkların insan sağlığına zararlı olduğu düşüncelerinin yanlış olduğunu, sanayicilerin bu duruma ''karşı duruş'' sergilemediğini savundu.

 

Taylan Kümeli balığın faydalarını anlattı

Toplantıda, Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, balığın insan sağlığına olan faydalarını anlattı. Kümeli, balık yerine tablet kullanımı düşüncesinin yanlış olduğunu vurgulayarak, kalp, şeker, tansiyon ve kanser hastalarının mutlaka balık tüketmesi gerektiğini söyledi.

Balığın kızartılmadan diğer yollarla pişirilmesi gerektiğine dikkati çeken Kümeli, çocukların bilişsel ve görsel zeka gelişiminde deniz ürünlerinin önemli olduğunu, hiperaktif çocukların öğle öğünlerinde balık yemelerinin olumlu etkiler yaptığını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler