New York Barosu'ndan Başbakan'a mektup
New York Barosu (New York City Bar Association), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği mektupta avukatlara yönelen hukuksuz yakalama ve gözaltıları kınadı, Türk hükümetine 'avukatlara yönelik saldırılara bir son vermesi' yönünde çağrıda bulundu.
New York Barosu resmi web sitesinde yer alan haberin Türkçe çevirisi;
New York, Haziran 24, 2013 – New York Barosu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği mektupta “hukukun üstünlüğünün korunması ve Türkiye’de son dönemde olan olaylar sonrasında avukatların hedef alınması ve gözaltına alınmalarına ilişkin endişelerini” ifade etmiştir.
New York Barosu Uluslararası İnsan Hakları Komitesi ile Avrupa İlişkileri Komitesi tarafından hazırlanan Baro Başkanı Carey R. Dunne imzalı mektupta, 11 Haziran 2013 tarihinde Çağlayan Adliyesi’nde barışçıl bir protesto gerçekleştiren avukatların etraflarının özel güvenlik görevlileri ve çevik kuvvet tarafından sarıldığı, avukatların saldırıya uğradığı, yerlerde sürüklendiği, dövüldüğü ve tekmelendiği olaya değinilmiştir. Bu uygulamalar sonrasında avukatların elleri kelepçelenmiş ve bu avukatlar hukuksuz olarak 11 saat polis aracında gözaltında tutulmuşlardır. Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nın, avukatlara yönelen saldırı ve hukuksuz gözaltılar ile ilgili olarak başsavcı ile görüşmesinde, başsavcı yakalamalara ilişkin talimatı kendisinin verdiğini kabul etmiştir.
Mektupta “Türkiye’de avukatların hedef alınması”,” tehlikeli ve endişe verici bir gidişat” olarak değerlendirilmiştir. Mektupta şöyle denmektedir: “Polis, Çağlayan Adliyesi’nde biber gazı da dâhil aşırı güç kullanmış, herhangi bir suç isnadı olmaksızın yargı görevi yapan kişileri yakalamış ve gözaltına almıştır. Birleşmiş Milletler Yargıçlar ve Avukatların Bağımsızlığı Özel Raportörü Gabriela Knaul, her geçen gün artan sayıda Türk avukata terörle ilgili suç isnat edildiğini belirtmiştir. “Nitekim protestoların başladığı Mayıs ayından bu yana avukatlar hedef alınmış ve hükümete karşı yaptıkları barışçıl protestolar nedeni ile yakalanmışlardır ve avukatlara terörle ilgili suç isnat edilmiştir. Gerek Avrupa Parlamentosu gerekse Özel Raportör, sizin politikalarınıza barışçıl bir biçimde muhalefet edenlerin cezalandırma teşebbüslerini kınamaktadırlar”.
Mektuba göre, barışçıl protestolarına karşılık avukatların hedef alınması ve hukuksuz olarak gözaltına alınmaları, Türk Anayasası’nda güvence altına alınan en temel hakları ve Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ile avukatların mesleki faaliyetlerini “hiçbir baskı, engelleme, taciz veya yolsuz bir müdahale ile karşılaşmadan” yerine getirebilmeleri gerekliliğini içeren Birleşmiş Milletler Avukatın Rolüne Dair Temel Prensipler de dâhil Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde yer alan hakları ihlal etmektedir.
New York Barosu, gönderdiği mektupta, Avrupa Parlamentosu’nun “Barışçıl ve meşru protestolara karşılık Türk polisinin orantısız ve aşırı güç kullanımına” ilişkin 13 Haziran tarihli kararında ifade ettiği endişelere ve Avrupa Parlamentosu’nun Türk hükümetine yaptığı “tutuklanan ve gözaltına alınan tüm barışçıl protestocuların ivedilikle serbest bırakılması” ve “tüm gözaltında tutulanların kendilerinin seçeceği avukatlara, herhangi bir sınırlama olmaksızın erişimlerinin” temin edilmesi yönündeki çağrıya aynen katılmıştır.
Mektup “New York Barosu, sizi, avukatlara karşı baskı ve şiddet yoluyla ve hukuksuz yollardan yapılan saldırılara bir son vermeye çağırmaktadır. Bu, Türkiye’deki demokratik kurumların meşruiyetini korumak ve hukukun üstünlüğüne bağlılığınızı göstermek için gerek iç hukuk gerekse uluslararası hukuk uyarınca gereklidir,” şeklinde son bulmuştur.”
İngilizce metne ulaşmakiçin tıklayınız
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği