Nisan yağmurları çiftçinin yüzünü güldürdü

Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, Nisan yağmurlarının çiftçinin kuraklık endişesini ortadan kaldırdığını söyledi. Nisan yağmurlarının Çukurova'da yaklaşık 2,5 milyon dekar alanda üretimi yapılan buğdayda rekolteyi yüzde 20 oranında artıracağı bildirildi.

Nisan yağmurları çiftçinin yüzünü güldürdü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.04.2011 - 08:48

Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, Nisan ayında gerçekleşen yağışın Gaziantep ve bölge illerinde hububat ve bakliyat rekoltesini olumlu etkileyeceğini belirtti. Şubat ve Mart aylarında yeterli yağış olmaması nedeniyle bölgedeki çiftçilerin kuraklık endişesine kapıldığını vurgulayan Kepkep, ''Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen yağışlar bu bölgemizdeki çiftçilerin yüzünü güldürdü. Nisan yağmurları çiftçinin kuraklık endişesini bitirdi'' dedi.

Kepkep, Nisan yağmurlarının verimlilik artışı yanında ürün kalitesini dolayısıyla da pazar fiyatını da artıracağını bildirdi. Nisan yağmurlarının kimi yörelerde bitkisel ürün ekili alanlara zarar da verdiğini ifade eden Kepkep, şunları anlattı: ''Zarar çok sınırlı düzeyde kaldı. Gaziantep ve bölge illerinde yağış nedeniyle dikkate alınmaya değer bir zarar söz konusu değil. Yağmur yanında dolu yağışının bahçelerde neden olduğu zarar da çok az düzeyde. Bitkisel üretim açısından önümüzdeki bir haftalık dönem çok önemli. Bölgemizde, özellikle yüksek kesimlerde kar yağışı nedeniyle hava sıcaklıkları önemli ölçüde düştü. Bir haftalık sürede, poyraz dolayısıyla gerek meyve ağaçları gerekse de hububat, bakliyat ekili alanlar soğuk nedeni ile zarar görebilir. Bunun dışında şu anda tarımsal üretim açısından bir sıkıntı yaşamıyoruz.'' Kepkep, Nisan yağmurlarıyla yeraltı su kaynaklarının zenginleşmesi yanında meralarda ot verimini de artıracağını sözlerine ekledi.

 

Adana

Nisan yağmurlarının Çukurova'da yaklaşık 2,5 milyon dekar alanda üretimi yapılan buğdayda rekolteyi yüzde 20 oranında artıracağı bildirildi. Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Türkiye'nin buğday üretiminin yüzde 10'unun Çukurova yöresi tarafından karşılandığını söyledi. Yörede bu yıl yaklaşık 2,5 milyon dekar alanda buğday ekimi yapıldığını belirten Tezcan, bölgede son günlerde aralıklarla devam eden nisan yağmurlarının üreticinin yüzünü güldürdüğünü bildirdi. Özellikle bu dönemde kıraç alanlarda ekili buğdayın yağmura ihtiyacı olduğunu vurgulayan Tezcan, ''Son yağışlarda gelişme ve başak açma döneminde olan buğdaya can suyu gibi geldi. Nisan yağmuru üretici için adeta altın değerinde oldu'' dedi.

Tezcan, 1 milyon ton olmasını bekledikleri rekoltenin, son yağışların ardından yüzde 20 oranında artarak 1,2 milyon ton civarında olacağını bildirdi. Yavuz Tezcan, yörede buğday hasadına mayıs ayının sonlarına doğru başlanacağını ifade etti. Yumurtalık ilçe Tarım Müdürü Cihangir Çay da, nisan yağmurlarının buğday ekili alanlara iyi geldiğini ve bunun rekolteye olumlu yönde yansıyacağını ifade etti. Ürünün tozlanmadan süt dönemine geçtiğini ve son yağışların özellikle tanelere çok faydasının olacağını belirten Çay, ''Nisan yağmurları henüz başak çıkarmamış olan ürünün boyunu 3 santim uzatacak, ayrıca dane sayısını da artıracak'' dedi.

Öte yandan, yaklaşan hasat öncesi dane kayıplarının önlenmesi amacıyla İmamoğlu ilçesinde Tarım Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi (HEM) tarafından ortaklaşa biçerdöver operatörlük kursu açıldı. 13 gün süreli kursa 20 kişinin katıldığı, kursiyerlerin teorik ve uygulamalı eğitimden geçirilecekleri belirtildi. Kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlara biçerdöver operatörlük belgesi verileceği ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon