Nişasta bahane, hedef özelleştirme
Nişasta üreticileri GDO nedeniyle enzim ithal edemedikleri için 9 fabrikanın kapanacağını söylerken, TZD Başkanı Yetkin, “O fabrikalar kapanmaz. Asıl amaçları şeker fabrikalarının özelleştirilmesi” dedi.
Kota kapsamında 5 ve ihracat yapan 4, toplam 9 fabrikanın 6 aya kadar kapatılacağını iddia eden nişasta üreticileri, Avrupa Birliği’nde (AB) olduğu gibi binde 9 Genetiği Değiştirilmiş Organizma’lara (GDO) izin verilmesini istiyor.
2010’da çıkan Biyogüvenlik Kanunu ile GDO’lu ürünlerin Türkiye’de üretilmesi ya da ithalatının yasaklanmasıyla nişasta üretiminde kullanılan enzimler de bu kapsama girdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ekimden bu yana enzimlerin ithal edildiği ülkenin ilgili bakanlığınca enzimin hammaddesinde de GDO olmadığına dair belge istediğini söyleyen, Amylum Nişasta Genel Müdürü İsmail Başaran, “İthal ettiğimiz firmanın belgesini Türkiye’de Bakanlık kabul etmiyor, o ülkenin bakanlığı ise “böyle bir belge veremeyiz” diyor. Fabrikamız 2 aya kadar kapanacak” dedi.
6 ay içinde nişasta üretiminin duracağını söyleyen Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Başkanı Rint Akyüz görüşlerini, “1 milyar liralık şeker ve nişasta ithal etmek zorunda kalacağız. Bin kişi işsiz kalacak. Türkiye 300 milyon liralık ihacattan mahrum olacak. 1 milyon ton mısır da yem olacak. Gıda sektörünün tamamı etkilenecek ama nişasta kullanan 264 sektör daha çok olumsuz etkilenecek” sözleriyle dile getirdi.
Rekabetçi bir pazar için şeker fabrikalarının biran önce özelleştirilmesini isteyen nişasta üreticileri, “AB’de 2017’de şeker kotaları kaldırılacak, bizde de kaldırılmalı ve serbest piyasa ekonomisi uygulanmalıdır” diyor.
Yabancı sermaye baskısı
Bugünkü tabloda kimsenin mağdur olmadığı bir durum olduğunu anlatan Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ise konu hakkında şu bilgileri verdi:
“Türkiye’deki kota dünyanın bir çok ülkesinden daha fazla ve her yıl yüzde 50 arttırılıyor. Hiç kimsenin mağdur olmadığı güzel bir sistem var. Ama burada asıl amaçları 25 şeker fabrikamızın özelleştirmesini talep ediyorlar. Yabancı menşeeli sermaye sahipleri gelip bu fabrikaları alıp ele geçirmek istiyorlar.
Nişasta bomba yapımında kullanılıyor
- En fazla enzim üreten ülkeler Amerika, Danimarka ve Belçika.
- Türkiye’de pazarın yüzde 46’sına sahip olan fabrika, Amerikalı Cargill ve Ülker ortaklı.
- Türkiye’de 525 bin ton mısır şekeri ve nişasta üretiliyor.
- 300 bin ton kota kapsamında, kalan 225 bin ton ise ihraç ediliyor.
- Nişasta gıdadan kağıda, yapıştırıcıdan ilaca ve savunma sanayiide dinamit ve bomba yapımında kullanılıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi