'Nükleer enerjide Türkiye, kimseyle evli değil'
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin nükleer enerjide kimseyle evli olmadığını söyledi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen, "Türk-Japon İş Konseyi 18. Ortak Toplantısı"nda konuştu. Nükleer enerji yatırımı konusunda Japonya ile görüşme halinde olduklarını hatırlatan Çağlayan, "Sadece Japonya yok. ABD, Kanada başta olmak üzere, nükleer enerji konusuna ilgi duyan ülkeler de hedeflerini bunu göre belirliyorlar" dedi. Zafer Çağlayan, görüşmelerin sürdüğünü ancak net bir anlaşmanın henüz söz konusu olmadığını belirterek, "Farklı ülkelerle de görüşüyoruz. Elini çabuk tutan alır" dedi.
Türkiye ve Japonya'nın ticaret hacminin istenilen seviyede olmadığını belirten Çağlayan, Japonya'nın Türkiye'ye ihracatının 2.5 milyar dolar seviyesinde olurken, Türkiye'nin Japonya'ya yaptığı ihracatın sadece 330 milyon dolar olduğunu söyledi. Çağlayan, "Aramızdaki ticarette bir sıkıntı var. Ticaretimizin bağlantısı bozuk. Araba bir tarafa yatıyor. Dört teker üzerinde gitmiyor" dedi. İki ülke ticaret hacmini istenilen seviyede olmamasını karşılıksız aşka benzeten Bakan Çağlayan, "Bu sevgiyi karşılıklı hale dönüştürebiliriz" dedi.
'Sizi, Türkiye'yi incelemeye davet ediyorum'
Japon yatırımcıları Türkiye'ye davet eden Bakan Çağlayan, "Sizi, Türkiye'yi incelemeye davet ediyorum. Ticari ilişkilerin düşük olmasından dolayı faturayı Japon kardeşlerime çıkartma amacım yok. Ancak, biz kendimizi ne kadar tanıttık. Türkiye'nin rekabet gücüne sahip olduğu ürünleri nedir. Hangi markayı ihraç edebilir ya da neden Türkiye'de yatırım yapılması gerekiyor. Bunları anlatmamız gerekiyor. Bu eksikliği şimdi gidermeye başladık" dedi.
Mayekawa Brüksel'deki fabrikasını Türkiye'ye taşıdı
Türkiye ekonomisine de değinen Bakan Çağlayan, büyüme hedeflerinin revize edildiğini ve Çin ile birlikte OECD'nin en fazla büyüyen ikinci ülkesinin Türkiye olduğunu kaydetti. Japon yatırımcılara, Türkiye'nin önemli yatırım teşviklerine sahip olduğunu dile getiren Çağlayan, bu teşvikler sayesinde Japon Mayekawa MFG.CO.LTD şirketinin Brüksel'deki fabrikasını kapatıp, Türkiye'ye getirdiğini anlattı. Çağlayan, "Mayekawa firması, İsviçre'deki Cern projesinin ve NASA'daki soğutma ünitelerini yapan bir firma. Türkiye'deki yatırım teşviklerini anlattığımda bana, "Sayın Bakanım ben bu teşvikleri gördükten sonra, hemen size söz, Belçika'daki fabrikayı kapatıyoruz. Türkiye'ye taşıyoruz" dedi. Biz de, "Buyurun, başımızın üstünde yeriniz var" dedi. Ama bize tek Mayekawa yetmek. Çok Mayekawa gelmesini istiyoruz" dedi.
'Nükleerde Japonya tek değil'
Türkiye'nin enerji alanında da önemli atılımları olacağını ifade eden Çağlayan, "Türkiye, önümüzdeki 10 yılda 100 milyar dolardan fazla enerji yatırımı yapacak olan bir ülke. Ve Türkiye'nin nükleerde şu anda kimseyle bir evliliği söz konusu değil. Nükleer enerjide sadece Japonya, siz de tek değilsiniz. Bu konuda Amerika ve Kanada başta olmak üzere birçok ülke Türkiye ile ilgili planlarını, programlarını, hedeflerini belirliyorlar. Toshiba firması ile de görüştük. Gelin Türkiye'ye ama tek olmadığınızı da bilin ve önemli bir rekabet ortamı için Türkiye'nin lehine olacak en doğru kararı kim verirse o yapılacak" açıklamasında bulundu. Yenilenebilir enerji konusuna da çok önem verildiğini belirten Bakan Çağlayan, bu çerçevede yenilenebilir enerjiyle ilgili tasarının, önümüzdeki 20-25 gün içinde, TBMM Genel Kurulu'na ineceğini ve kanunun çıkmış olacağını söyledi. Bu durum, bu konuyla ilgilenenler için önemli bir haber olsa gerek" dedi.
'Yatırımda cimri olmayın, siz kaybedersiniz'
Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda 5 bin kilometre tren yolu döşemesi yapacağını da belirten Çağlayan, Japon yatırımcılara müteahhitlik alanında da yatırım çağrısında bulunarak, "Gelin Türk firmalarıyla berabere, üçüncü ülkelerde önemli temaslar yapabilirsiniz. Önemli işbirlikleri yapabiliriz" dedi. Çağlayan, "Yatırım konusunda Türkiye'ye karşı cimri olmayın. Bakın, bundan siz kaybedersiniz. Çok net ifade ediyorum. Japonya'nın dünyada yapmış olduğu toplam yatırım, 1.4 trilyon dolar. Türkiye'ye bakın. Japon firmalarımızın Türkiye'ye yapmış olduğu toplam yatırım 1.4 milyar dolar. Binde bir. Bu rakamı daha yukarı çıkartabilirisiniz. Türkiye, önemli fırsatlar ülkesidir ve kişi başına düşen gelir yükselmektedir" dedi.
'Japon şirketleri için devasa bir potansiyele sahipsiniz'
Japonya Türkiye Ekonomik Komite Başkanı Sado Umeda, Türkiye'de özel tüketimin Lehman Btothers'ın çöküşünden önceki döneme döndüğünü ve Japon şirketleri için Türkiye'nin devasa bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Umeda, dünyada bazı ülkelerin krizin artçı şoklarından kurtulmaya çalıştığını, bu ortamdaki şirketlerin ise geleceğe ilişkin gelişme olanaklarının oldukça karanlık gözüktüğüne kaydetti. Umeda ayrıca, İngiliz Ekonomist dergisinin 15 sayfalık bir ilave ile övdüğü Türkiye'ye ilişkin beklentilerinin arttığını dile getirdi. Umeda, "Nükleer santral, ulaşım, demir - çelik alanında çok iyisiniz. Stratejik konumunuz, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar ve Avrupa ile çok yakınsınız. Pazarınız çok cazip ve gelişmeye açık. Zengin bir know how'a sahipsiniz. Japon şirketleri için Türkiye'de devasa bir potansiyel olduğunu düşünüyorum. Zengin Türk ekonomisini öğrenmek, benim için çok önemli olacak" dedi.
'90 milyar dolarlık yatırım fırsatı var'
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ihtiyacı olan içme suyu, evsel atık su, katı atıklar, kirlilik kontrolü ve endüstriyel atık su konularının, önümüzdeki 10-15 yılda en az 90 milyar dolarlık bir yatırım fırsatı getireceğini söyledi. İki ülke arasındaki kültürel ilişkilere rağmen, bu ilişkilerin ekonomik gelişmeye yansımadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Japon yatırımcıları, önümüzdeki 10 yıllık süreçte 4 ana eksen üzerinde güçlendirilmiş bir ekonomik işbirliği modeli üzerinde çalışılması çağırısında bulundu. Hisarcıklıoğlu, bu 4 ana ekseni gıda güvenliği, Ar-Ge ve inovasyon, düşük karbonlu ekonomiye geçi ve üçüncü ülkelerle iş birliği şeklinde sıraladı.
Küresel sistemin, 2050 yılında sere gazı emisyonunun yüzde 50 azaltılmasını gerektirdiğinden bahseden Hisarcıklıoğlu, bu durumun Türk ve Japon firmalarını yeni işbirliklerine yöneltebileceğini söyledi. Bu kapsamda çevreye duyarlı teknolojilere adaptasyon sağlanmasının Türk ve Japon şirketlerini yeni işbirliklerine yönelteceğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin ihtiyacı olan içme suyu, evsel atık su, katı atıklar, kirlilik kontrolü ve endüstriyel atık su konuları, önümüzdeki 10-15 yılda en az 90 milyar dolarlık bir yatırım fırsatı getirecektir" dedi. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Kıdemli Proje Direktörü İsmail Bitirim, Türkiye'de enerji, finans, otomotiv, finans ve bilişim sektörlerine yatırımın, gelecek vaat ettiğini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 350 bin 757 kez 'yazı-tura' atıldı... Sonuç şaşırttı!