Nükleer tehlikenin derecesi en yüksek seviyede

Japonya Nükleer Güvenlik Kurumu, Fukuşima Daiçi nükleer santralindeki nükleer sızıntının tehlike derecesini ''geçici olarak'' en üst seviyeye çıkardı.

Nükleer tehlikenin derecesi en yüksek seviyede
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.04.2011 - 06:09

Kurumdan yapılan açıklamada, felaket düzeyinin, Çernobil felaketiyle aynı seviye olan Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre 7'ye yükseldiği belirtildi. Radyasyon sızıntısının Fukuşima'daki kazanın başından bu yana Çernobil'de 1986'da ölçülenin sadece yüzde 10'u olduğu belirtilirken, Fukuşima Daiçi nükleer santralinden insan sağlığını ve çevreyi etkileyen radyoaktif maddelerin hala sızmaya devam ettiği kaydedildi.

Çevrede yapılan iyot ve sezyum ölçümlerine dayanılarak bu kararın verildiğini belirten kurum, durumun izlenmeye devam edeceğini ve bu seviyenin ''geçici'' olduğunu vurguladı. Kurum, felaket düzeyini en üst seviyeye çıkarma konusundaki nihai kararın uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından daha sonra verilebileceğini açıkladı.
 

"Adım adım istikrar sağlanıyor"

Japonya Başbakanı Naoto Kan, kazanın meydana geldiği Fukuşima nükleer santralinde "istikrarın adım adım" sağlandığını ve radyasyon sızıntısının azaldığını bildirdi. Başbakan Naoto Kan basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Santralin reaktörlerinde adım adım istikrar sağlanıyor. Radyasyon sızıntısının seviyesi düşmekte" dedi.

Vatandaşların sağlığının hükümetin karar almasında baş etken olduğunu söyleyen Kan, Japon halkını normal yaşama dönmeye çağırdı. Başbakan Kan, kazanın seviyesini, bazen yüksek düzeyde tespit edilen radyasyon sızıntısının değerlendirilmesi temelinde yeniden gözden geçirdiklerini kaydetti.

Japon Nükleer Güvenlik Kurumu, Fukişima Daiçi (No1) nükleer santralindeki kazanın seviyesini, ölçekte azami 7 düzeyine yükselterek, 1986'daki Çernobil felaketiyle aynı dereceye yerleştirmişti.

"Çernobil tamamen farklı"

BM'ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK); Japonya'nın Fukuşima nükleer santralindeki kazanın tehlike derecesini, uluslararası ölçekte en üst düzey olan 7'ye çıkarmasının, aynı seviyedeki Çernobil nükleer santrali felaketiyle benzerliği olduğu anlamına gelmediğini bildirdi.

Merkezi Viyana'da bulunan UAEK yetkilisi Dennis Flory, Fukuşima ile Çernobil'in ''tamamen farklı'' kazalar olduğunu ifade ederek, 1986'de Çernobil'in yaydığı radyasyon miktarının ''oldukça daha fazla'' olduğunu kaydetti.

UAEK, Japonya'nın nükleer felaket düzeyini en üst seviyeye çıkarmak için bugüne kadar beklemesini de bunun Japon yetkililerin ''felaketi hafifsediği'' anlamına gelmediği görüşünü de dile getirerek, savundu.

Flory, Japonya'nın 11 Mart'taki şiddetli deprem ve tsunamide zarar gören nükleer santralden bugüne kadar yayılan toplam radyasyon miktarını belirlemesinden sonra kazanın şiddet derecesini 5'ten 7'ye çıkardığını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler