NYT: Hükümet şahince bir çizgi benimsedi

New York Times, Türkiye'de Kürtçe müziğine artık izin verildiğine dikkat çekerken Kürtlerin artan kültürel özgürlüklerinin Türk devletine bağlılıklarını cesaretlendirdiğini söylediklerini yazdı. Buna karşın, hükümetin son dönemde "daha şahince" bir çizgi benimsediğini savunan gazete, Güneydoğu'da son dönemdeki tutuklamalar ve polisle protestolar arasındaki çatışmalara dikkat çekti.

NYT: Hükümet şahince bir çizgi benimsedi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.06.2011 - 11:05

Türkiye'deki genel seçimler öncesi Kürtlerin talepleri ve Güneydoğu'daki durum, yabancı medya kuruluşlarının ilgisini çekmeyi sürdürüyor.

New York Times gazetesi, Güneydoğu'ya ilişkin olarak, "Türkiye'deki Kürtler için müzikte özerklik" ifadesini kullandı. Hükümetin son dönemde "daha şahince" bir çizgiyi benimsediğini ifade eden gazeteye konuşan BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak da, Kürtçe'nin, devlet okullarında yasak olduğu için kaybolabileceğini savunurken, "Bu yüzden bizim başlıca siyasi talebimiz esasen kültürel bir taleptir: ana dilimizi kullanmaktır" dedi.

New York Times gazetesi, "Türkiye'deki Kürtler İçin Müzikte Özerklik" başlığını taşıyan geniş haberinde bir süre öncesine kadar Güneydoğu'daki sokaklarda Kürtçe müziğini çalmanın, Türk polisini kışkırtabileceğini ancak bugün durumun çok değiştiğini, çok sayıda Kürtçe CD'lerin serbestçe satıldığını kaydetti.

Birkaç gün içinde Türkiye'de seçimlerin yapılacağını anımsatan gazete, Kürt yanlısı aktivistlerin aylarca mitingler yaptığına ancak son haftalarda bu mitinglerin giderek polis ile şiddetli çatışmalara dönüştüğüne dikkat çekti.

Haberde, Arap Baharı ve Türkiye'nin Mısırlı reformculara verdiği desteğini göz önünde tutan Kürtlerin, uzun bir süreden beri var olan, daha geniş parlamento temsili ve daha fazla siyasi ve kültürel özgürlüklerine ilişkin taleplerinde ısrar etmek için seçimleri dört gözle bekledikleri belirtildi.

Güneydoğu'daki çatışmalarda on binlerce kişinin öldüğüne de dikkat çeken NYT "Bu, dünyanın en uzun süre devam eden kanlı sorun olmalı" ifadesini de kullandı.

Ancak değişimin yavaş geldiğini de, hükümetin ilk Kürtçe tv ve Kürtçe derslerine izin verdiği ancak bu adımların Türk milliyetçileri arasında tepki yarattığını, milliyetçilerin Kürtlerin, okullarda dil talebini "ihanet" olarak algıladıkları belirtildi.
 

"Hükümet son dönemde daha şahince bir çizgi benimsedi"

Kürtlerin ise, artan kültürel özgürlüğün Türk devletine bağlılıklarını cesaretlendirdiğini söylediklerine dikkat çeken gazete, buna karşın hükümetin son dönemde giderek, "daha şahince" bir çizgiyi benimsediği yorumunu yaptı.

ABD'li gazete, çok sayıda Kürtün tutuklandığını belirtikten sonra polis ile "ayrılıkçı militanların cenaze törenleri"ne katılan protestocular arasında meydana gelen çatışmaları, "bölgede barışın ne ölçüde kırılgan olduğu" göstergesi olarak niteledi.
 

Gülten Kışanak'ın sözleri

New York Times gazetesi, haberinde yaygın biçimde, PKK'nin "siyasi kanadı" olarak algılandığını belirttiği BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak'ın değerlendirmelerine de yer verdi.

"Devlet okullarında Kürtçe yasağı varken birkaç on yıl içerisinde dilimizi tamamen kaybedebiliriz" diyen Kışanak, "Bu yüzden bizim başlıca siyasi talebimiz, aslında kültürel bir taleptir: ana dilimizi kullanmak. Bize göre, asimilasyon bir insan hakkı ihlali" ifadesini de kullandı. Kışanak şöyle devam etti:

"Aynı zamanda kentleşmenin doğal bir parçasıdır ve Türk kentleşme, sürekli Kürt kültürü, müziğimizi, ninnilerimizi ve peri masallarımızı tehdit ediyor. Bunlar da, bizim köylerimizden geldiği için bizim mirasımızı yeni kuşaklara transfer etme yoluydu."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler