Obama, Orta Doğu liderlerini aradı

ABD'de, dün yemin ederek görevine başlayan yeni başkan Barack Obama, Ortadoğu barışı konusunda bugün önce Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile daha sonra ise Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı Abdullah ile görüştü.

Yayınlanma: 21.01.2009 - 15:34
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama, Filistin lideri Mahmud Abbas'ı telefonla arayarak, Ortadoğu'da barışı sağlamak için çaba göstereceği sözünü verdi. Filistinli müzakereci Saib Erekat, "Obama, kendisinin, Abbas ile bölgede barışa ulaşmak için tam bir ortaklık içinde çalışacağını tekrarladı" dedi.

 

Olmert'i de aradı

Barack Obama'nın, telefon görüşmesinde  İsrail Başbakanı Ehud Olmert'e, Gazze Şeridi'ne silah kaçakçılığının durdurulması konusunda İsrail ile birlikte çalışacakları sözünü verdiği bildirildi.

Olmert, Obama'yı, bu görevinden dolayı bir kez daha kutladı ve dün akşamki törenin tüm İsrail'i duygulandırdığını kaydetti. Olmert, ayrıca Gazze Şeridi'ndeki son durumla ilgili olarak Obama'yı bilgilendirdi. İsrail Başbakanı, uluslararası çabaların silah kaçakçılığını önlemede etkili olacağını, İsrail ve Filistin yönetimi arasında bir anlaşmaya kapı açacak sağlam bir ateşkese olanak sağlayacağını dile getirdi.

Olmert, ABD'nin yeni başkanına, İsrail'in, Gazze Şeridi'ne insani yardımların sağlanması için elinden gelen her çabayı göstereceğini, bölgedeki ekonomik durumun geliştirilmesi için çalışacağını vurguladı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Filistin ve İsrail liderlerinin yanısıra Ürdün ve Mısır liderlerini de aradığı bildirildi. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Barack Obama'nın, görüşmelerinde, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesi sağlamlaştırmak için çaba göstereceğini belirttiğini söyledi. Gibbs, Obama'nın ayrıca, görev süresinin başından itibaren Arap-İsrail barışı için etkin çaba göstereceği sözüne bağlılığını dile getirdiğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler