Obama'dan Kongre'ye birlik çağrısı

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'ye, orta sınıfın güçlendirilmesi ve istihdam yaratımını öngören planlarına destek verme çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 13.02.2013 - 08:27
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama, ikinci kez başkanlığa seçilmesinden sonraki ilk ''Birliğin Durumu'' konuşmasını yaptı. Kongre'deki birleşik oturumda Amerikan halkına seslenen Obama, ekonomiye ağırlık verdiği ve orta sınıfa özel bir vurgu yaptığı konuşmasında, istihdamdan vergi reformuna, bütçe konularından sağlık, enerji, altyapı, göçmenlik, eğitim, asgari ücretin artırılması, silah kontrolü yasasının çıkarılması gibi alanlara kadar, ülke gündemini meşgul eden çeşitli konularda çağrılarda bulundu, yeni öneriler sundu.
Obama'nın konuşması, gelecek bir yılın da ötesinde, ikinci başkanlık döneminin bir yol haritası niteliğindeydi.

 

John F. Kennedy'den alıntıyla başladı

Konuşmasına eski ABD başkanlarından John F. Kennedy'nin 51 yıl önce yine bu Kongre'de söylediği, ''Anayasa bizi iktidar için rakip değil, ilerleme için partner yapar. Birliğin Durumu'nu rapor etmek benim görevim, bunu ilerletmek ise hepimizin görevi'' şeklindeki sözlerini hatırlatarak başlayan Obama, ''Bu gece, Amerikan halkının cesareti ve kararlılığı sayesinde, duyuracak çok fazla ilerleme mevcut'' dedi.

Konuşmasının ilk bölümünde ilk başkanlık döneminde sağlanan başarılardan bahseden Obama, ''On yıllık savaş döneminin ardından, üniformalı cesur erkek ve kadınlarımız evlerine dönüyor. Yıllar süren resesyonun ardından, işletmelerimiz 6 milyonun üzerinde yeni istihdam yarattı. 5 yılda sahip olduğumuzdan daha fazla Amerikan otomobili, 20 yılda sahip olduğumuzdan daha az yabancı petrol satın alıyoruz. Konut piyasamız iyileşiyor, borsamız toparlanıyor ve tüketiciler, hastalar ve ev sahipleri hiç olmadığı kadar fazla düzeyde korumaların keyfini çıkarıyor. Birlikte, kriz enkazını ortadan kaldırdık ve yenilenmiş bir güvenle şunu söyleyebiliriz ki, birliğimizin durumu bugün daha güçlü'' diye konuştu.

Obama, bununla birlikte, sıkı çalışmaları ve kendilerini adamışlıkları henüz ödüllendirilmeyen milyonlarca Amerikalı'nın varlığına da dikkati çekerek, ekonomi istihdam yaratsa da hala çok sayıda kişinin tam mesaili iş bulamadığını, şirket karlarının tüm zamanların en yüksek oranlarına fırladığını, ancak on yıldan fazla süredir maaş ve gelirlerde çok az bir kıpırdama görüldüğünü söyledi.

''O halde bizim neslimizin görevi, Amerika'nın ekonomik büyümesinin gerçek motorunu, yükselen, gelişen bir orta sınıfı yeniden canlandırmak'' diyen Obama, 'Bu ülkenin, 'eğer sıkı çalışırsanız ve sorumluluklarınızı yerine getirirseniz, nereden gelirseniz gelin, kim olursanız olun ya da kimi severseniz sevin, başarılı olabilirsiniz' şeklindeki temel pazarlığını yeniden tesis etmek, bizim tamamlanmamış görevimiz. Bu devletin sadece birkaçı değil, çoğunluğun yararına çalışmasını, serbest girişimi teşvik etmesini, bireysel girişimleri ödüllendirmesini ve bu büyük ülkedeki her bir çocuğa fırsat kapılarını açmasını sağlamak, bizim tamamlanmamış görevimiz'' diye konuştu.

Kongre'ye birlik çağrısı

Obama, Amerikan halkının, devletin her bir sorunu çözmesini, Kongre'deki herkesin her bir konuda anlaşmasını beklemediğine işaret ederken, ''Ancak onlar bizden, ülkenin çıkarlarını partilerin önünde tutmamızı bekliyorlar. Yapabildiğimiz yerlerde makul uzlaşılar oluşturmamızı bekliyorlar. Amerika'nın, ancak biz birlikte hareket ettiğimiz sürece ilerleyeceğini, bu birliği geliştirme sorumluluğunun hepimize ait olduğunu biliyorlar'' ifadelerini kullandı.

Bütçe konusunda, ekonomik toparlanmanın gücüne büyük etkide bulunacak bazı temel kararları alarak işe başlamaları gerektiğini kaydeden Obama, son birkaç yıl içerisinde her iki partinin çalışmaları neticesinde, mali durumun istikrara kavuşturulması için gereken 4 trilyon dolarlık bütçe açığı azaltımına yönelik hedefin yarısından fazlasını karşıladıklarını belirtti.

''Şimdi bu işi tamamlamamız gerekiyor. Burada sorulacak soru, nasıl?'' ifadesini kullanan Obama, bütçe konusunda Kongre'de anlaşmaya varılamaması halinde devreye girecek otomatik harcama kesintilerinin ordu, istihdam, ekonomik toparlanma, eğitim, enerji, tıbbi araştırma gibi alanlara yapacağı zararlı etkiler konusunda uyararak, her iki partinin yanı sıra iş dünyası liderleri ve ekonomistlerin de bu kesintileri ''gerçekten kötü bir fikir'' olarak nitelediğini aktardı.

Obama, ''Şimdi, bu Kongre'deki bazıları, eğitim ve mesleki eğitim, (yaşlılar ve emekliler için devlet destekli sağlık sigortası) Medicare ve Sosyal Güvenlik yardımlarında daha büyük kesintiler yaparak sadece savunma kesintilerini önlemeyi teklif etti. Bu fikir daha da kötü'' dedi.

Sağlık ve sosyal yardımlar

Ülkenin uzun vadeli borçlarının en büyük itici gücünün yaşlanan nüfus için giderek artan sağlık bakımı masrafları olduğuna ve Medicare gibi programlarda mütevazi reformlara ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Obama, ''Ancak, en zenginler ve en güçlülerden daha fazla hiçbir şey talep etmeden, bütçe açığının azaltılmasının tüm yükünü yaşlılar ve çalışan ailelerin sırtlamasını isteyemeyiz'' diye konuştu.

Geniş temelli ekonomik büyümenin, bütçe açığının azaltılması konusunda, harcama kesintileri ve gelirleri içeren ve herkesin kendi üzerine düşen adil payı ortaya koyduğu dengeli bir yaklaşımı gerektirdiğinin altını çizen Obama, ''Bu gece önerdiğim yaklaşım da bu'' ifadesini kullandı.

Obama, Medicare'de, önümüzdeki 10 yıldan başlayarak Simpson-Bowles komisyonunun ortaya attığı reformlarla aynı miktarda sağlık bakımı tasarruflarını hayata geçirecek reformları yürürlüğe sokmaya hazır olduğunu, kendi iktidarında yasalaştırdığı sağlık reformunun zaten sağlık bakımı masraflarındaki artışı yavaşlatmaya katkı sağladığını dile getirdi.

Bugün ortaya koyduğu önerilerin bunun daha da ötesine gittiğini ifade eden Obama, ''Reçeteli ilaç şirketlerine vergi mükelleflerinden giden ödenekleri azaltıp, en zengin yaşlılardan daha fazlasını isteyeceğiz. Devletin Medicare'e ödeme şeklini değiştirerek maliyeti aşağıya çekeceğiz, çünkü sağlık faturalarımız, testlerin ya da hastanede geçirilen günlerin sayısını değil, yaşlılarımızın gördüğü tedavinin kalitesini temel almalı. Güvenli bir emeklilik garantisini ihlal etmediği müddetçe, her iki partiden ilave reform önerilerine açığım'' diye konuştu.

Obama, bütçe açığının azaltılması hedefinin geri kalanını başarmak için, varlıklılar için vergi kesintileri ve yasal boşlukların giderilerek yüz milyarlarca dolar tasarruf edilmesi gibi adımlar atılması gerektiğini dile getirerek, ''Sırf özel çıkar gruplarının vergi kesintilerini korumak için neden eğitimde, Medicare'de daha derin kesintilere gidelim?'' ifadesini kullandı.

 

Vergi reformu

Şu anın, istihdam yaratımını teşvik eden ve bütçe açığının azaltılmasına katkı sağlayan kapsamlı ve iki partinin ürünü olacak bir vergi reformu için en iyi fırsat olduğunu belirten Obama, ''Amerikan halkı, küçük işletmelerin karmaşık formları doldurmak için daha az, genişleme ve işe alım için daha fazla zaman harcadığı, milyarderlerin çok çalışan sekreterlerinden daha az vergi ödemediği, istihdamı yurtdışına taşımak için teşvikleri azaltan, Amerika'da istihdam yaratan işletme ve üreticiler için vergi oranlarını azaltan bir vergi düzenlemesini hakediyor'' diye konuştu.

Vergi ve sosyal yardım reformlarının kolay olmadığına, hiç kimsenin istediğinin yüzde yüzünü elde edemeyeceğine işaret eden Obama, ancak bunun alternatifinin, ekonomiye ve istihdama zarar vereceği ve milyonlarca Amerikalı'nın önüne yeni zorluklar getireceğini kaydetti.

Parti çıkarlarını bir kenara koyarak, pervasızca kesintileri, geleceğe yönelik akıllı tasarruflar ve yatırımlarla yer değiştiren bir bütçenin geçirilmesi için çalışma çağrısında bulunan Obama, ''Bunu, tüketicileri geren ve yatırımcıları korkutup kaçıran bir tavırla yapmayalım. Dünyadaki en büyük ülke, işlerini, bir üretilmiş krizden diğerine sürüklenerek yürütemez. Şu anda burada, halkın hükümetinin açık kalmaya devam etmesi, faturalarımızı ödememiz ve ABD'nin tüm güveni ve kredisini her zaman destekleme hususunda anlaşalım'' diye konuştu.

İstihdam

Bütçe açığının azaltılmasının, her zaman için gündemin bir parçası olsa da tek başına bir ekonomik plan olmadığını ifade eden Obama, bu noktada istihdam konusundan söz açarak, istihdam yaratımını ''kutup yıldızı''na benzetti ve ''İyi, orta sınıf istihdamı yaratan büyüyen bir ekonomi, çabalarımıza rehberlik eden Kutup Yıldızı olmalı'' dedi.

Obama, ''''Her gün, ulus olarak kendimize üç soru sormalıyız: Kıyılarımıza nasıl daha fazla istihdam çekeriz? İnsanlarımızı, bu işleri icra etmeleri için gereken kabiliyetlerle nasıl donatırız? Ve sıkı çalışmanın, makul bir hayat sürdürmenin yolunu açmasını nasıl sağlarız?'' diye konuştu.

Kongre'ye, geçen yıl kendisinin ortaya koyduğu Amerikan İstihdam Yasası'nın tamamını geçirme çağrısı yapan Obama, bu gece dile getirdiği önerilerin bedelinin tamamen karşılandığını ve iki partinin 18 ay önce üzerinde anlaştığı bütçe çerçevesiyle tamamen uyumlu olduğunu vurguladı.

'İhtiyacımız olan şey büyük devlet değil, akıllı devlet'

Obama, ''Tekrar etmek istiyorum: Bu gece ortaya koyduğum hiçbir öneri, bütçe açığımızı tek bir kuruş artırmamalı. İhtiyacımız olan şey daha büyük bir devlet değil, öncelikleri belirleyen ve geniş temelli büyümeye yatırım yapan akıllı bir devlet'' dedi.

Bu noktada ilk önceliklerinin, Amerika'yı, yeni istihdam ve üretim için çekim merkezi haline getirmek olduğunu ifade eden Obama, üreticilerin istihdamı yurtdışından ABD'ye çektiği örnekler sıraladı ve bu gidişatı daha da hızlandırabilecek adımlar atabileceklerini dile getirdi.

Obama, geçen yıl Ohio'da ilk üretim inovasyon enstitüsünün kurulduğunu, bir zamanlar kepenkleri indirilmiş bir deponun şimdi 3 boyutlu baskı üzerinde çalışılan modern bir laboratuvara dönüştürüldüğünü anlatarak, bu gibi örneklerin diğer kentlerde de hayata geçirilebileceğini belirtti. Obama, bu türden 3 üretim merkezinin daha açılacağının duyurusunu yaparak, küreselleşmenin gerisinde kalan bölgeleri yüksek teknoloji istihdamını içeren küresel merkezlere dönüştürmek için işletmelerin Savunma ve Enerji Bakanlıklarıyla birlikte çalışacağını belirtti.

Obama, en iyi ürünleri ortaya çıkarmak için en iyi fikirlere de yatırım yapmaları gerektiğini kaydederek, bilim ve inovasyon alanlarında istihdam yaratıcı yatırımların önemini vurguladı.

 

Amerikan enerjisine yatırımların önemi

Konuşmasında Amerikan enerjisine yatırımların önemini vurgulayan Obama, şunları kaydetti: ''Yıllarca süren tartışmaların ardından, kendi enerji geleceğimizi kontrol etmeye nihayet hazırız. 15 yılda sahip olduğumuzdan daha fazla petrolü kendi ülkemizde üretiyoruz. Otomobillerimizin bir galon benzinle gideceği mesafeyi ve rüzgar, güneş gibi kaynaklardan ürettiğimiz yenilenebilir enerjinin miktarını ikiye katladık. Hiç olmadığı kadar doğalgaz üretiyoruz ve bu sayede hemen hemen herkesin enerji faturası daha düşük. Ve son 4 yılda gezegenimizi tehdit eden tehlikeli karbon kirliliği yayılımı azaldı.''

 

İklim değişikliği

Bu noktada konuyu iklim değişikliğine getiren Obama, ''Çocuklarımız ve geleceğimiz için iklim değişikliğiyle mücadelede daha fazlasını yapmalıyız'' ifadesini kullandı. Obama, tarihin en sıcak 12 yılının son 15 yılda görüldüğüne, sıcak hava dalgaları, kuraklık, yangınlar ve sellerin sıklaştığına işaret ederek, bunların tesadüf olduğuna inanmak yerine, bilimin yargılarına inanmak ve geç olmadan harekete geçmek gerektiğini vurguladı.

Kongre'ye, iklim değişikliği konusunda iki partili ve piyasa temelli bir çözümün takipçisi olması çağrısında bulunan Obama, ''Ama eğer Kongre, gelecek nesilleri korumak için yakın bir zamanda harekete geçmezse, ben geçeceğim. Kabineme, şimdi ve gelecekte, kirliliğin azaltılması, halkımızın iklim değişikliğinin sonuçlarına karşı hazır tutulması ve daha sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçişi hızlandırmak için yürürlüğe sokabileceğimiz kararnameler hazırlama talimatı vereceğim'' dedi.

Obama, 4 yıl önce diğer ülkelerin temiz enerji piyasasını ve bunun beraberinde getirdiği istihdamı domine ettiğini, ancak şimdi bunu değiştirmeye başladıklarını dile getirerek, bu doğrultuda attıkları adımlardan örnekler verdi. Evler ve işletmeler tarafından israf edilen enerjiyi gelecek 20 yılda yarıya indirme yönünde yeni bir hedef ortaya koyan Obama, daha verimli binalar inşa ederek istihdam yaratan ve enerji faturalarını düşürmeye dönük en iyi fikirleri geliştiren eyaletlerin, bunu hayata geçirmeleri için federal destek göreceğini belirtti.

Altyapı yatırımları konusunda da ülke genelindeki 70 bin civarında yapısal olarak kusurlu köprü gibi en acil onarımlar üzerinde bir an evvel çalışmalara başlanması ve bunların tüm yükünü vergi mükelleflerinin omuzlamamasına yönelik yeni bir programı duyuran Obama, modern limanların, fırtınaya dayanıklı modern boru hatlarının ve çocuklara layık modern okullar gibi en fazla ihtiyaç duyulan alanlarda özel sermayeyi çekecek ''Amerika'nın Yeniden İnşası İçin Ortaklık'' adlı bir programı da açıkladı.

Konut sektörü

Obama, yeniden inşa çalışmalarının konut sektörünü de kapsaması gerektiğini belirterek, bu sektörün 2007 yılındaki çöküşün ardından bugün nihayet iyileşme gösterdiğini söyledi. Ancak 50 yılın en düşük ''mortgage'' oranlarına rağmen, ev satın almak isteyen ve sağlam kredibiliteye sahip çok sayıda ailenin geri çevrildiğine işaret eden Obama, bu durumun ekonomiye zarar verdiğini ve düzeltmeleri gerektiğini kaydetti.

Obama, şu anda Kongre'de, Amerika'daki her bir sorumlu ev sahibine, bugünün oranlarında yeniden finanse ederek yılda 3 bin dolar tasarruf etmelerini sağlama şansı tanıyacak bir tasarının mevcut olduğuna dikkati çekerek, ''Neyi bekliyoruz? Demokrat ve Cumhuriyetçiler bunu daha önce desteklemişti. Bunu oylayın ve bana gönderin'' dedi.

Üretim, enerji, altyapı ve konut sektörlerindeki bu girişimlerin, girişimciler ve küçük işletme sahiplerine genişleme ve yeni istihdam yaratmada yardımcı olacağını belirten Obama, ancak bunların hiçbirinin, vatandaşları bu meslekleri icra edebilecekleri yetenekler ve eğitimle donatmadıkça bir öneminin olmadığını söyledi.

 

Eğitim

Amerika'daki her bir çocuğa, okul öncesi yüksek kaliteli eğitim olanağı tanınması için eyaletlerle birlikte çalışma teklifini getiren Obama, Amerika'daki yüksek öğretim kurumlarının standartlarını yükseltmeye dönük yeni girişimler de açıklayarak, üniversite ve işverenlerle yeni ortaklıklar geliştiren ve bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına odaklanan sınıflar oluşturan okulları ödüllendireceklerini belirtti.

Obama, üniversitelere giriş ücretlerinin birçok genci yüksek öğretimden mahrum bıraktığına da dikkati çekerek, son yıllarda vergi indirimleri, hibeler ve daha iyi krediler yoluyla üniversiteleri milyonlarca öğrenci için daha düşük maliyetli hale getirecek adımlar attıklarını hatırlattı. Ancak vergi mükelleflerinin, yüksek öğretimin artan bedelini sübvanse etmeye devam edemeyeceğini, üniversitelerin de bu noktada üzerlerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden Obama, Kongre'ye, hangi üniversitelerin belirli türlerde federal yardım almalarını belirlemede düşük maliyet ve değerin de hesaba katılmasını sağlamak için Yüksek Öğretim Yasası'nda değişiklik yapma çağrısında bulundu.

Obama, ''Orta sınıfı geliştirmek için, halkımız bugünün mesleklerinin gerektirdiği eğitime erişim sağlayabilmeli. Ama aynı zamanda, Amerika'nın, sıkı çalışmak isteyen herkesin başarıya ulaşma şansına sahip olduğu bir ülke olmayı sürdürdüğünden emin olmalıyız'' dedi.

Göçmenlik reformu ve kadın hakları

Obama, ekonominin, çabalayan ve umut eden göçmenlerin yetenek ve becerilerinin kullanılmasıyla daha güçlü hale geleceğini ifade ederek, kapsamlı bir göçmenlik reformuna duyulan ihtiyacı dile getirdi. Şu anda toplumun tüm kesimlerinin, kapsamlı bir göçmenlik reformunun geçirilmesi için zamanın geldiği hususunda mutabık olduğunu belirten Obama, bu konuda Kongre'nin her iki kanadında iki partinin de mensuplarının içinde yer aldığı bir çalışmanın yürütülmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Obama, ''Kapsamlı bir göçmenlik reformu tasarısını gelecek aylarda bana gönderin, hemen imzalayacağım'' dedi. Kadınların iş hayatında ayrımcılığa ve ev içinde şiddete maruz kalmaması gereğinin önemine de vurgu yapan Obama, Senato'da bugün kabul edilen Kadınlara Karşı Şiddet Yasası'nın Temsilciler Meclisi'nde de onaylanması çağrısında bulundu. Obama, Kongre'ye ayrıca, kadınların, çabalarına eşit oranda kazanç sağlamaları gerektiğini ilan etmesi ve Maaş Adaleti Yasası'nı bu yıl artık kabul etmesi çağrısı yaptı.

 

Asgari ücrette artış çağrısı

Obama, hayata geçirdikleri vergi indirimlerine rağmen, asgari ücrete tabi iki çocuklu bir ailenin bugün hala yoksulluk sınırının altında yaşadığını ve bunun yanlış olduğunu kaydederek, federal asgari ücretin saatte 9 dolara artırılması çağrısında bulundu.

Başkan Obama, ''Bu gece, dünyadaki en varlıklı ülkede tam mesai çalışan hiç kimsenin yoksulluk içerisinde yaşamaması gerektiğini ilan edelim ve federal asgari ücreti saatte 9 dolara çıkaralım. Bu tek bir adım, milyonlarca çalışan ailenin gelirlerini artıracak'' dedi.
 

Dış politika

Obama "Birliğin Durumu" konuşmasının dış politikaya ayırdığı bölümünde Afganistan'daki ABD askeri varlığının durumuna da değindi. Afganistan'dan 33 bin personelin ABD'ye döndüğünü anlatan Obama, ilkbaharda Afganistan güvenlik güçlerinin sorumluluğu üstleneceklerini, ABD askerlerinin ise destek rolüne geçeceklerini söyledi.
Gelecek yıl 34 bin ABD askerinin daha Afganistan'dan ayrılacağını kaydeden Obama, "Gelecek yıl sonunda Afganistan'daki savaşımız sona ermiş olacak" dedi.

Obama, 2014'ten sonra da Afganistan'a desteklerinin süreceğini ve bunun şekli konusunda Afgan yetkililerle müzakere halinde olduklarını belirterek, Afganistan'ın tekrar kaosa sürüklenmemesi için Afgan güçlerine ekipman ve eğitim desteği sunacaklarını, El Kaide ve uzantılarıyla mücadeleye destek vereceklerini dile getirdi.

Arap Yarımadası ve Afrika'da El Kaide'nin değişik biçimlerinin ve bazı aşırı grupların ortaya çıktığını belirten Obama, "Bu grupların tehditleri dönüşüm geçiriyor. Bu tehditlerle mücadele etmek için onbinlerce oğlumuzu ve kızımızı dışarıya gönderip başka ülkeleri işgal etmemiz gerekmiyor. Bunun yerine Yemen, Libya, Somali gibi ülkelerin kendi güvenliklerini sağlamalarına yardım etmeli, Mali'de olduğu gibi terörizmle savaşan müttefiklerimize de destek vermeliyiz" diye konuştu.

Gerekli olduğunda ABD'ye doğrudan tehdit oluşturan teröristlere karşı mücadele edeceklerini de dile getiren Obama, ancak terörizme karşı savaşta kendi değerleriyle mücadele etmeleri gerektiğini vurguladı.

Terör operasyonlarında rehber olacak bir yasal çerçeve için ekibinin çalıştığını kaydeden Obama, "İlerleyen günlerde konuya ilişkin Kongre'yi bilgilendirmeye devam edeceğim. Böylece hem teröristlerin hedef alınması, tutuklanması ve sorgulanması işlemleri kanunlarımızla uyumlu, kontrol ve denge sistemi içinde kalacak hem de çabalarımız, dünya ve ABD halkı için daha şeffaf olacak" dedi.

El Kaide ile mücadelelerinin de süreceğini vurgulayan Obama, dünyayı tehdit eden "en tehlikeli" silahların yaygınlaşmasının önlenmesi için sürdürülen çabalarda da öncü rol üstlenmeye devam edeceklerini söyledi.

Kuzey Kore'nin nükleer denemesi

Obama, konuşmasında Kuzey Kore yönetimini de uyararak, "Kuzey Kore bilmeli ki; güvenlik ve refahı ancak uluslararası yükümlülüklerini yerine getirerek elde edebilirler. Geçen akşam gördüğümüz türde provokasyonlar, sadece onları daha fazla izole eder. Müttefiklerimizle birlikte füze savunma sistemlerimizi güçlendirecek ve dünyanın bu tehditlere karşı ciddi önlemler almasına öncülük edeceğiz" dedi.

İranlı liderlerin de ''diplomatik çözüm zamanının geldiğini'' anlamaları gerektiğini vurgulayan Obama, uluslararası toplumun birlik halinde İran'dan yükümlülüklerini yerine getirmesini istediğini belirterek, "İran'ın nükleer silah geliştirmesini engellemek için ne gerekiyorsa yapacağız" diye konuştu.

Rusya ile de nükleer cephanelerin daha da azaltılması için birlikte çalışacaklarını belirten Obama, nükleer materyallerin "yanlış ellere düşmemesi için'' de küresel çabalara öncülük etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

 

Siber saldırılar

Barack Obama, ABD'nin hızla artan siber saldırılarla da mücadele etmesi gerektiğini kaydederek, bilgisayar korsanlarının kimlikleri ve şirket sırlarını çaldığına vurgu yaptı.
Düşmanların enerji hatları, finansal kurumlar ve trafik kontrol sistemlerini hedef aldıklarını anlatan Obama, bu düşmanlarla mücadele etmek için yeni önlemler geliştirmek için çalıştıklarını belirtti.

Obama, Kongre üyelerinden bilgisayar ağlarının koruma kapasitelerinin güçlendirilmesi ve saldırganların caydırılması amacıyla hazırlanan yasal düzenlemeleri desteklemelerini istedi. Bugünün dünyasında, riskler kadar fırsatların da bulunduğunu anlatan Obama, ABD'nin ihracatını artırmak ve yeni iş imkanları sağlamak için AB ile kapsamlı "Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı" görüşmesi başlattıklarını söyledi.

Obama, dünyanın en yoksul bölgelerindeki ilerlemelerin bütün dünyaya katkı sağlayacağını kaydederek, "Birçok yerde insanlar günlük bir dolardan biraz fazla bir miktarla yaşıyor. ABD, gelecek 20 yılda müttefikleriyle aşırı yoksulluğu yok etmek için daha çok kişiyi küresel ekonomiye entegre ederek, kadınları güçlendirerek, genç ve parlak yeteneklere daha fazla imkan sağlayarak mücadele edecek" diye konuştu.

Ortadoğu ve İsrail

Başkan Obama, konuşmasında Ortadoğu'daki gelişmelere de değindi. "Ortadoğu'da vatandaşların evrensel hak taleplerinde yanlarında duracak, demokrasiye istikrarlı bir şekilde geçişlerinde destek olacağız. Bu süreç karmaşık olacak. Mısır gibi ülkelerde değişimin yönünü dikte etme durumunda değiliz ama bütün halkın temel insan haklarına saygı gösterilmesini isteyeceğiz" dedi.

Suriye'deki olaylara da değinen Obama, "Kendi halkını öldüren Suriye rejimine baskı yapmayı sürdüreceğiz. Bütün Suriye halkının haklarına saygı gösteren muhalefet liderlerini de destekleyeceğiz" diye konuştu.

Obama, güvenlik ve kalıcı barış arayışlarında İsrail'in yanında kararlı şekilde duracaklarını da belirterek, "Gelecek ay yapacağım Ortadoğu turunda bu mesajları ileteceğim" dedi. Konuşmasında değindiği hedeflerin gerçekleştirilmesi için dünyanın tehlikeli bölgelerinde çalışan personelin cesaretine ihtiyaç olduğunu kaydeden Obama, yurt dışında çalışanların güvenliğini sağlamak için yapılması gereken her şeyi yapacaklarını söyledi.

 

Oy kullanma sırasında yaşanan sıkıntılar

Konuşmasında, son başkanlık seçimlerinde oy kullanma sırasında yaşanan sıkıntılara da değinen Obama, ''Hepimiz, doğal haklarımızın burada evimizde korunmasını sağlama adına üzerimize düşeni yapmalıyız. Bu, vatandaşlar olarak en temel hakkımızı da içeriyor: oy kullanma hakkı'' dedi.

Obama, herhangi bir Amerikalı'nın, nerede yaşarlarsa yaşasınlar, hangi partiden olurlarsa olsunlar, sırf oylarını kullanmak için saatlerce bekleyemeyecekleri için bu haktan mahrum edilmesinin, bu ülkenin ideallerine ihanet edildiği anlamına geldiğini belirtti.

Amerika'da oy kullanma deneyiminde geliştirme sağlamak için bağımsız bir komisyon oluşturma kararını açıklayan Obama, bu komisyona, hem kendi kampanyası hem de seçimlerdeki rakibi Mitt Romney'nin kampanyası için üst düzey avukat olarak hizmet veren iki uzmanın öncülük edeceğini bildirdi.

Obama, ''Bu durumu düzeltebiliriz ve düzelteceğiz. Amerikan halkı ve demokrasimiz bunu talep ediyor'' ifadesini kullandı.

Silah kontrolü yasası

Obama konuşmasında, ABD'de özellikle son dönemlerde gündemi yoğun şekilde meşgul eden silah kontrolü konusuna da geniş yer ayırdı. ''Bu gece söylediğim hiçbir şeyin, en değerli kaynağımızı, çocuklarımızı korumak için bir araya gelmedikçe bir önemi yok'' diyen Obama, Newtown'daki okula silahlı saldırıdan bu yana iki ayın geçtiğini hatırlatarak, ''Bunun, ABD'de silah şiddetinin nasıl azaltılacağı konusundaki ilk tartışma olmadığını biliyorum. Ama bu kez durum farklı. Amerikalıların büyük çoğunluğu, suçluların silah edinebilmesini zorlaştıracak geçmiş araştırması zorunluluğu gibi, sağduyulu bir reform etrafında bir araya geldi. Her iki partiden senatörler, suçlulara tekrar satış için silah alımını önleyecek yeni sert yasalar üzerinde birlikte çalışıyor. Polis şefleri, savaş silahlarının ve büyük çaplı mühimmatın caddelerin dışına çıkarılması için yardımımızı talep ediyor'' diye konuştu.

Bu konuda ortaya attıkları tekliflerin Kongre'de oylanmayı hakettiğini söyleyen Obama, ''Eğer 'hayır' oyu kullanmak istiyorsanız bu sizin seçiminiz. Ancak bu öneriler bir oyu hakediyor. Çünkü Newtown'dan bu yana geçen iki aylık sürede, binin üzerinde doğum günleri, mezuniyet törenleri ve yıldönümleri, bir silahtan çıkan mermiyle hayatlarımızdan çalındı'' dedi.

 

Silah şiddetinden bahsederken duygusal anlar yaşandı

İkinci kez başkanlık görevine resmen başladığı Yemin Töreni sırasında sınıf arkadaşlarıyla birlikte koro icra eden Hadiye Pendleton'ın ismini anan Obama'nın bu sırada gözlerinin dolduğu gözlendi.

Obama, konuşmasını yaptığı sırada salonda izleyiciler arasında bulunan Hadiya'nın anne-babası Nate ve Cleo ile silah şiddeti yüzünden hayatları mahvolan 20'nin üzerinde Amerikalı'nın da bir oyu hak ettiğini söyledi.

Başkan Obama, silah şiddeti mağdurları ve bu tür şiddetin görüldüğü yerlere atıf yaparak, ''Gabby Giffords'ın, Newtown'ın, Aurora'nın, Oak Creek'in, Tucson'un, Blacksburg'ün ve silah şiddetine maruz kalan çok sayıda diğer toplulukların bir oyu hakettiğini'' belirtti. Obama'nın bu sözleri sırasında salonda yoğun bir alkış tufanı koptuğu ve duygulu anların yaşandığı gözlendi.

Öte yandan Obama'nın konuşmasını izlemeye gelen davetliler arasında, silah haklarının önemli savunucularından rock yıldızı Ted Nugent'ın da bulunması dikkati çekti. Nugent'ın, Cumhuriyetçi Parti Teksas milletvekili Steve Stockman'ın davetiyle salona geldiği belirtildi.

 

'Onların örneğini takip etmeliyiz'

Obama, konuşmasını izlemek için salonda bulunan bazı Amerikalıları özellikle anarak, şöyle devam etti: ''New York'taki hemşire Menchu Sanchez'in örneğini takip etmeliyiz. Sandy Kasırgası, çalıştığı hastaneyi karanlığa gömdüğünde, onun aklı, kendi evinin durumunda değil, bakımı altındaki 20 yeni doğmuş bebek ve onları güvende tutacak planı geliştirmedeydi. Desiline Victor adlı Miamili kadının örneğini takip etmeliyiz. Oy kullanma istasyonuna geldiğinde, kendisine bu işlemin 6 saat sürebileceği söylendi. Zaman geçtikçe, kaygısı yorgun bedeni ya da ağrıyan ayakları üzerinde değil, kendisi gibilerin fikirlerini ortaya koyma gereği üzerineydi. Saatler boyunca, bir yığın insan ona destek için sırada durdu. Çünkü Desiline 102 yaşındaydı. En nihayet, üzerine 'oyumu kullandım' etiketini yapıştırınca sevinç çığlıkları attılar. Brian Murphy adlı polis memurunun örneğini takip etmeliyiz. Wisconsin'deki Sih tapınağına bir saldırgan tarafından ateş açıldığında, Brian olay yerine gelen ilk kişiydi, kendi güvenliğini düşünmedi. Yardım gelene kadar mücadele etti ve üzerindeki 12 kurşun yarasına rağmen çalışma arkadaşlarına, içeride ibadet eden Amerikalıların güvenliğini koruma talimatı verdi. Brian'a bunu nasıl yaptığını sorduğumuzda, 'biz böyle yaratıldık' yanıtını verdi. Farklı meslekler icra edebiliriz, farklı üniformalar giyebiliriz ve yanımızdakinden farklı görüşler taşıyabiliriz. Ama Amerikalılar olarak, aynı gurur verici unvanı paylaşıyoruz: Bizler vatandaşız. Bu, sadece milliyeti ya da hukuki statüyü tanımlayan bir kelime değil, bizi biz yapanı, neye inandığımızı tanımlıyor.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler