'Obezite yumurtalık kistine neden oluyor'

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, obezitenin yumurtalık kistine neden olduğunu belirterek, şişmanların yüzde 5 kilo vermesinin hastalığın gidişatını olumlu etkileyeceğini bildirdi.

'Obezite yumurtalık kistine neden oluyor'
Abone Ol google-news
AA
Yayınlanma: 15.05.2015 - 14:08

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, yaptığı yazılı açıklamada, polikistik over sendromlu hastaların yarısının aşırı kilolu olduğunu ancak normal kilolu ve zayıflar kişilerde de hastalığın görüldüğünü anlattı.

Şişmanların yüzde 5 kilo vermesinin hastalığın gidişatını olumlu etkileyeceğini kaydeden Buyru, bu durumda, adet düzeninin normale döneceğini, yumurtlama probleminin çözüleceğini hatta ilaç kullanmadan gebe kalınabileceğini aktardı.

Metabolik problemler sebebiyle polikistik overli kadınların kilo vermelerinin kolay olmadığına dikkati çeken Buyru, diyet, egzersiz ve gerekirse insülin direncini azaltmak için kullanılan ilaçların, hastaların kilo vermesine yardımcı olabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Faruk Buyru, obezite ile birlikte polikistik over sendromu görülme sıklığının da arttığını aktararak, "Dikkat edilmediği takdirde genç kızlarda şeker ve kalp hastalığı gibi problemler için risk artışı söz konusudur. Özellikle bu dönemden itibaren yapılacak kilo kontrolü ve karbonhidrat alımının kısıtlamasıyla hastalığın seyrine olumlu katkıda bulunmak mümkündür" ifadelerini kullandı.

Annesinde ve ablasında polikistik over sendromu bulunan bir genç kızda hastalığın görülme olasılığının artacağını belirten Buyru, şu bilgileri verdi: "Polikistik over sendromunun en önemli belirtileri, seyrek adet görme, ilaç kullanmadan adet görememe, tüylenmede artış ve gebe kalamamadır. Şişman hastalarda daha fazla olmak üzere zayıf polikistik over sendromlularda da insülin direncine rastlanmaktadır. Şeker metabolizmasını düzenlemek amacıyla daha fazla insülin salgılanmakta, artan insülin yumurtalıklar için büyüme hormonu gibi etki yapmaktadır. Sonuçta bir hormonal kısır döngü ortaya çıkmakta ve olaylar zincirleme gelişmektedir."

Hastalığın tedavisinde ilk basamağın, yaşam tarzı değişikliği ve kilo vermek olduğunu belirten Prof. Dr. Buyru, ergenlik döneminde tanı koymanın zor olduğunu aktardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler