'Öcalan samimiyetini ortaya koydu'

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla teslim olacakları açıklanan PKK'li grupları karşılamak için Silopi'de bulunan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, açıklama yaptı. Türk, "PKK ilk adımı attı. Devletin operasyonları durdurması en büyük güven hareketi olacaktır" dedi.

Yayınlanma: 19.10.2009 - 08:41
Abone Ol google-news

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla teslim olacakları açıklanan PKK'li grupları karşılamak için Silopi'de bulunuyor.

Karşılama öncesi Emine Ayna ile birlikte açıklama yapan Ahmet Türk, "Sayın Öcalan samimiyetini ortaya koymuştur" dedi. Türk şunları söyledi:

"Bir yandan yaşanan savaş ve ölümlerin bitmesi diğer yanda hak ve özgürlüklerin tartışılarak hayata geçmesi söz konusu olacak. Bu konuda 1999'dan bu yana Öcalan ısrarlarını dile getirmekte, ateşkes ilan ederek samimiyetini ortaya koymaktadır. Ama devletin yaklaşımı devam etmemiştir. 29 Mart seçimlerinden sonra PKK eylemsizlik kararı aldı. Bir yandan da Kürt sorununa çözüm yolu geliştirdi. Hükümet bunu çok iyi değerlendirmedi. Açılım çalışmaları sürüyor. Ama biz hala tartışmaya başladığımız noktadayız. Olumlu atmosfere rağmen hiçbir adımın atılmaması siyasetin tıkanmasına neden oldu. Bu tıkanma gerilimin artmasına neden oluyor. Burada oluş nedenimiz bu tıkanıklığın aşılmasıdır. Burada ölümün duracağı bir süreci başlatabiliriz. PKK ilk adımı. Devletin operasyonları durdurması en büyük güven hareketi olacaktır. Böylece demokratikleşme duracaktır. Aydınlarımız, yazarlarımız, sürece güçlü desteklerini sunmuşlardır. Bugün bizimle olan barışseverlere teşekkür ediyoruz.

Sürecin doğru okunması ve barış gruplarının neden gönderildiğinin doğru değerlendirilmesi gerekir. Teslim olmak veya oldurmak sözleri yeterli olmayacaktır. Onlar barışın önünü açmak için gelmektedir. Bu PKK'nın barışta ısrarlı olduğunun göstergesidir. Devlet bir adım atarsa PKK 10 adım atacaktır. Bir kaç jestin yapılması bile hükümetin elini güçlendirecektir. Beklentimiz devletin klasik statükocu teslim oldular mantığıyla yaklaşmamasıdır.

 

Türk: Gelen gruplar tutuklanmasın

Türk, gelen grupların tutuklanmaması gerektiğini de söyleyerek, "Bu sürecin hassasiyetini dikkate alarak sorumlu siyaset anlayışıyla buradayız. Bu anlayışımızı sonuna kadar sürdüreceğiz. Herkesin buradan ders çıkarmasını istiyoruz" dedi.
 
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon