'Öcalan son düğüm'

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, "Öcalan'a özgürlükten başlarsanız çözüm süreci tıkanır" dedi.

Yayınlanma: 18.07.2013 - 07:50
Abone Ol google-news

Doğu ve Güneydoğu’da CHP’nin “Kürt sorununun çözümüne karşı” algısını kırmak için milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri ve “sosyolog”dan oluşan heyetle bölge illerini ziyaret programının ilk turu tamamlandı. Program kapsamında Malatya ve Adıyaman’a giden heyetin başkanı CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, bölge halkına çözüm sürecinin başarıya ulaşmasının yolunu “düğümlü ip örneği” ile anlattı. Bölge halkının Öcalan’a özgürlük taleplerine değinen Ören, eline aldığı bir ipe on düğüm atarak, “En alttaki düğümden başlarsak, ipi çözemeyiz. Burada Abdullah Öcalan son düğümdür. Eğer Öcalan’dan başlarsanız çözüm istemiyorsunuz demektir” diye uyardı.

Sosyolog Umut Beşpınar’ın da eşlik ettiği Malatya ve Adıyaman’da incelemelerde bulunan heyetin başkanı olan Hasan Ören CHP’nin “çözüm sürecinin tıkayıcısı olmadığını” anlattıklarını ifade etti. CHP’nin Kürt sorunu konusunda, kamuoyuna açıklanan 17 maddelik önerisini halka anlattıklarını belirten Ören, “Bir fidan dikilmiş, bu fidana nasıl cansuyu verebiliriz bunu anlatmaya geldiğimizi söyledik” dedi. Bölge halkının, çözüm sürecinin sadece AKP-BDP’nin inisiyatifine bırakılmasından rahatsız olduğunu ve “CHP olarak siz de devreye girin, sürece girin” dediklerini aktaran Ören, kendilerinin de öncelikle demokratikleşme, düşünce özgürlüğü ve hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasına dönük 17 maddelik CHP önerisinin bir an önce Meclis’ten geçirilmesini istediklerini anlattı. Ören, görüşmeler sırasında gündeme getirdiği ilginç bir öneriyi de aktardı. Ören, çözüm süreciyle ilgili Abdullah Öcalan’a özgürlük taleplerinin kendilerine iletildiğini belirten Ören, kendisinin bu konuya “düğümlenmiş ip” örneğinden yola çıkarak “sorunu çözümsüzlüğe itmeyin” mesajı verdiklerini söyledi.

Ören, “Öcalan’a özgürlük taleplerine” ilişkin yanıtını şöyle anlattı: “Elime bir ip aldım. Üzerine 10 düğüm attım. Şimdi bu ipi en alttaki düğümden başlarsak çözemeyiz. Ama üstünden çözersek alt ucu çözülür. ‘Öcalan dışarıya çıksın’ şeklindeki talepler düğümün onuncusu. Buradan yani onuncu düğümden başlarsanız çözüm istemiyorsunuz demektir. Bu ülkede 141, 142 ve 163 maddeler vardı. Ama biz düğümleri yukarıdan çözmeye başladığımızda bir zenginlik olarak kaldı. Şimdi de o talepleri söyleyenler var ama çevresindeki halk daraldı.”

Ören 10-15 gün sonra, Şırnak-Hakkâri-Van’ı içeren ikinci turuna başlayacaklarını belirterek, rapor haline getirilecek görüşme sonuçlarına ilişkin tespitlerini yönetime sunacaklarını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler