Öcalan’ın İtibarına ‘İade’!
Parlamento Kulisi
CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, HDP’lilere “Birtakım şeyler ileri sürmek suretiyle Öcalan’ı da zor duruma düşürdüğünüzü bilmiyorsunuz. Siz kimin sözcülüğünü yapıyorsunuz da Öcalan’ı itibarsız hale getirmek istiyorsunuz”diyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, şu soruları yöneltmişti:
“Hükümetinizin itibar ölçütü 1-10 arasında puanlanırsa, hükümetinize göre terör örgütü yöneticiliğinden mahkûm olan kişinin itibar puanı kaçtır? Terör örgütü yöneticisini itibarsız hale getirmeye çalışanlar kimlerdir? Bu konuda bir inceleme ya da soruşturma açılacak mıdır? Sorumlular yargı önüne çıkarılacak mıdır? Hükümetinizin ‘itibar’ koruma çabası,‘Açılım Süreci’nin bir parçası mıdır? Hükümetiniz, söz konusu kişinin ‘itibarını’ korumak için önümüzdeki günlerde başka hangi adımları atacaktır? Bir itibar kaybı olmuşsa ‘iadei itibar’ için bir yasal düzenleme yapılacak mıdır? Yoksa şu andaki ‘itibarı’ yeterli görülecek midir?”
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Acar’ın soru önergesini TBMM İçtüzüğü’ne aykırı bularak işleme almadan iade etti. İçtüzüğün 96. maddesine göre soruların kısa, gerekçesiz ve kişisel görüş ileri sürülmeksizin, kişilik ve özel yaşama ilişkin konuları içermeyen bir önerge ile açık ve belli konular hakkında bilgi istemekten ibaret olduğunu belirten Çiçek, iade gerekçesini şöyle açıkladı:
“İçtüzüğün 97. maddesi, istişare amaçlı konular içeren soruların başkanlıkça kabul edilmeyeceğini hükme bağlamıştır. Önergeniz içtüzük hükümlerinde belirtilen nitelikleri taşımadığından işleme konulamamış ve ekte iade edilmiştir. İçtüzük hükümlerine uygun olarak yeniden düzenlendiği takdirde işleme konulabilecektir.”
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bir ‘tebeşir’ eksik
2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Yasası Tasarısı’nın TBMM Genel Kurul’daki görüşmeleri geçen hafta pazartesi günü tamamlandı. Tam 13 gün süren görüşmelerde, son gün Genel Kurul’a Cemil Çiçek başkanlık etti. Çiçek, Genel Kurul salonunda bulunan az sayıdaki milletvekilini önce Meclis’te her türden görülen bir edayla “sessiz olmaları” konusunda uyardı. Sonra “ton” değiştirdi; “Arkadaşlar uğultu var Genel Kurul Salonu’nda”, “Arkadaşlar lütfen konuşmaları duyamıyorum” demeyi tercih etti. Ancak salondaki uğultular bir türlü sona ermeyince, üstelik de salona gelen bakanlarla konuşmak isteyen vekillerin çıkardığı uğultudan rahatsız olunca Çiçek, bu kez “gürültü yapan sınıfını uyaran öğretmen edasıyla” arka sırada oturan vekillere yüklendi:
“Arkadaki arkadaşlar, ya oturun ya kulise çıkın. Bakın, sizin uğultunuzdan konuşmayı takip edemiyoruz, lütfen... Yani yapmayın bu türlü şeyleri... Sayın bakanlarla makamlarında görüşün ya da kuliste...”
Çiçek’in bu uyarısı CHP sıralarından alkışlarla destek görürken, Çiçek bu kez de salon içinde cep telefonuyla konuşan vekillere kızdı:
“Cep telefonuyla konuşan arkadaşlar, sizin ne konuştuğunuz buraya kadar geliyor. Lütfen dışarıda konuşun, lütfen!”
Vekiller, Çiçek’in bu uyarısını da “gülerek” karşılarken, sık sık yapılan bu uyarılar salonun basın locasında da “Çiçek’in elinde bir tebeşiri eksik... Şimdi fırlatacak vekillere” esprilerine neden oldu.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
‘Potansiyel zararlı siteler’
Milletvekilleri ve TBMM personelinin Meclis yerleşkesi içinde kullanımına sunulan internetin “yasaklı” ve “sansürlü”olduğu zaman zaman kamuoyunda tartışılırken; TBMM Başkanlığı ne zaman böyle bir haber gündeme gelse;“belirlenen liste” dışında kalan internet siteleriyle ilgili başvuru yapılması durumunda ilgili siteye erişimin sağlandığını belirterek; bu uygulamanın sansür olmadığına inanmamızı istiyor.
İşte bu durumun son örneği Alevi Kültür Dernekleri’nin resmi internet sitesinin başına geldi. Meclis yerleşkesinde derneğin sitesini ziyaret etmek isteyenler TBMM’nin yasağıyla karşılaşırken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da bu konuyu TBMM Başkanlığı’na sordu.
TBMM Başkanlığı’ndan gelen yanıtta da söz konusu internet sitesinin “uluslararası veri kategorisinin” yanlış olduğu ve bunun düzeltilerek sitenin erişime açıldığı belirtildi. TBMM Başkanlığı, uluslararası veri tabanlarında yanlış sertifika verilen sitelere erişimde sıkıntı yaşanabileceğini belirterek, bu durumda yapılması gerekenleri de bu kez ayrıntılarıyla sıraladı. Gelin, herhangi bir yerden rahatlıkla ziyaret edebildiğimiz ama TBMM’de yasaklı olan bir internet sitesine erişebilmek için yapmamız gerekenlere bakalım:
“TBMM Bilgi İşlem Birimimiz uluslararası veri tabanı tarafından engellenen herhangi bir sitenin zararlı olmadığının‘Yararlı Link Formu’ aracılığıyla bildirilmesi halinde söz konusu siteyi en kısa sürede erişeme açmaktadır.”
Sansürü aşmak için form doldurmak ve herhangi bir yerden rahatça ulaşabildiğimiz internet sitelerinin neden yararlı olduğunu da belirtmemiz gerekiyor. Bu uygulamadan anlıyoruz ki TBMM’nin “yararlı link listesinde” bulunmayan internet siteleri “potansiyel zararlı” muamelesi görüyor.
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Bir acayip Türkiye hikâyesi
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Kılıçdaroğlu'ndan Özel'e 'Suriye' yanıtı
- Başkan Özarslan’dan açıklama
- Bu kebapçılara dikkat!