OHAL masumları cezalandırmasın

ILO’nun 10’uncu Avrupa toplantısının gündemi OHAL uygulamaları oldu. ILO Direktörü Guy Ryder, OHAL’in çalışma hayatında haksızlık yaratmamasını isterken, Başbakan Yıldırım, “Hiç bir ülke sadakatsiz kamu görevlileriyle çalışmaz, Türkiye’ye çifte standart uygulanıyor” dedi.

OHAL masumları cezalandırmasın
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.10.2017 - 07:09

ILO’nun kuruluşunun 100. yıldönümü öncesi son bölgesel toplantı olması nedeniyle büyük önem verilen 10. Avrupa Bölge Toplantısı boykotun gölgesinde, düşük profilli bir katılımla başladı. Onlarca ülkenin işçi konfederasyonlarının Türkiye’nin ifade özgürlüğü ve işçi hakları karnesi nedeniyle boykot ettiği toplantıya KESK’in yanı sıra DİSK de son anda boykot ederek katılmadı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki en önemli toplantısına dün İstanbul’da başladı. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ile Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’nun (ETUC) boykot ettiği toplantıya sadece Rusya, Azerbaycan, Makedonya ve Kosova’dan işçi temsilcileri katıldı. İşçilerin haricinde 41 ülkenin işveren temsilcileri ve 7 bakan toplantıda yer aldı. ILO’nun Genel Direktörü Guy Ryder, açılışta boykotun nedeninin Türkiye’deki OHAL uygulamaları olduğuna dikkat çekerek, “15 Temmuz sonrası demokratik hakların korunması ve sürdürülmesi için alınmış önlemler ve OHAL çerçevesinde alınan önlemler Türkiye’nin de onayladığı ILO’nun çalışma hayatına ilişkin sözleşmeleriyle uyumlu ve tutarlı olmalıdır” dedi.

Kaygı giderilsin

ILO’nun 10’uncu Avrupa Bölge Toplantısı’nda ILO’nun en tepesindeki isim Ryder, büyük çapta bir boykota neden olan OHAL uygulamalarına dikkat çekti. Türkiye’de uygulanan ve kamu sektöründeki kitlesel işten çıkarmaları içeren tedbirlerin beraberinde ayrımcılık, masum insanların cezalandırılması gibi sonuçlar doğurmamasını dileyen Ryder, “Meşru grevlerin, toplusözleşmelerin engellenmesi gibi sıkıntılar yaşanmaması için hemfikir olmalıyız. Avrupalı işçi sendikalarının burada olmamasının nedeni de bu tür meselelere duydukları kaygıdır. Umarım bu toplantı bu kaygıların giderilmesine vesile olur” dedi. Ryder, ILO Bölge Toplantısı’nda Türkiye hükümeti, işçi ve işveren kesimi ile bu konuda yeni diyalog ve anlayış ortaya çıkarabileceklerini umduğunu vurguladı.

Ortak çalışma

ILO Direktörü Ryder, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere dayanışma ve şefkat eli uzattığını dile getirerek ILO’nun Türkiye ile birlikte mültecilerin insan onuruna yakışır bir şekilde işgücü piyasasına erişimini sağlamak için çalışacağını vurguladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, ILO’nun Bölgesel Toplantısı’nın başkanlığını yaparken, özellikle Türkiye’deki Suriyeli mültecilere dikkat çekti. Suriye’de insanlık dramı karşısında Türkiye’nin açık kapı politikası uyguladığını belirten Sarıeroğlu, “İnsani yardım olmak üzere çok alanda destek olduk. Yaptığımız yardımlar 30 milyar doları buldu. Göçmenler ve mültecilerin işgücü piyasasına adil ve etkin katılımı için geniş kapsamlı toplantı yapacağız. Bugün 3 milyondan fazla geçici koruma altında bulunan Suriyeli var” dedi.

Büyük emek verilmişti

Türk-İş, Hak-İş, Memur- Sen ve Kamu-Sen ise Türkiye adına ILO toplantısına katılma kararı aldı. Boykot kararını değerlendiren Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, “Biz DİSK ve KESK’in tavrını doğru bulmuyoruz” dedi. ILO 10. Avrupa Bölge Toplantısı’nın Türkiye’de yapılması için DİSK yöneticileri ile beraber Avrupa’da temaslarda bulunduklarını ancak daha sonra DİSK’in boykot kararı aldığını dile getiren Kavlak, “Eğer bir eleştiriniz varsa, gelir toplantıda söylersiniz. Bu şekilde katılmamayı doğru bulmuyoruz. Bu toplantıyı Türkiye’ye getirebilmek için hep beraber çok emek verdik. Ama şimdi toplantı Türkiye’de fakat katılım maalesef böyle oldu” değerlendirmesini yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler