Okuma sevgisi "hüküm" dinlemedi

Türkiye'deki ceza infaz kurumlarından ÖSS'ye giren bin 441 hükümlü ve tutukludan bin 86'sının 145 puanlık barajı aştığı bildirildi.

Yayınlanma: 16.09.2009 - 07:53
Abone Ol google-news

Ülke genelinde 1 milyonu aşkın gencin okuldaki eğitimlerinin yanı sıra dershaneye giderek veya özel eğitmenler eşliğinde hazırlandığı Üniversite Seçme Sınavına (ÖSS), demir parmaklıklar ardında nispeten kısıtlı imkanlarla çalışarak katılan tutuklu ve hükümlülerden büyük çoğunluğu 145 puan barajını aşarak, önemli bir başarı sağladı.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünden alınılan bilgiye göre, geçen haziran ayında yapılan ÖSS sınavına, ceza ve tutukevlerinde kalan bin 441 tutuklu ve hükümlü başvurdu.

Başvuruda bulunan tutuklu ve hükümlüler, kurum öğretmenleri nezaretinde açılan hazırlık kurslarında sınava hazırlandı. Her kurum idaresi, yasa ve yönetmeliklerin el verdiği ölçülerde, sınava girecek tutuklu ve hükümlülerin rahat ders çalışabilmesi için uygun ortamı hazırladı.

Ayrıca, sınava girecek tutuklu ve hükümlüler için sivil toplum kuruluşlarıyla irtibata geçilerek kitap ve branş öğretmeni de temin edildi. Büyük çoğunluğu kaldıkları cevaevinde sınava giren bin 441 tutuklu ve hükümlüden bin 86'sı 145 puan barajını aşma başarısını gösterdi. Bu tutuklu ve hükümlülerden 536'sı ise puanlarına göre yüksek öğrenim programlarından birine kayıt yaptırdı.

Tutuklu ve hükümlülerin 422'si, ''Devam zorunluluğu'' olmadığı için Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesine kayıt yaptırırken, devam zorunluluğu bulunan üniversiteleri ise genellikle açık cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlüler tercih etti. Cezaları az kalan bazı tutuklu ve hükümlülerin, devam zorunluluğu olan yüksek öğrenim kurumlarına yaptırdıkları kayıtlarını daha sonra dondurduğu öğrenildi.


55 üniversiteye kayıt yapıldı

ÖSS'de elde ettikleri puanlara göre yüksek öğrenim programına yerleşme hakkı elde eden 536 tutuklu ve hükümlü, Gazi, Marmara, Uludağ, Fatih, Ankara ve Ege'nin de aralarında bulunduğu 55 üniversiteye kayıt yaptırdı.

Yüksek öğrenim programlarına yerleşme hakkı kazanan tutuklu ve hükümlülerin tercihleri de oldukça dikkati çekici.

Tutuklu ve hükümlülerden 10'u adalet meslek yüksekokullarından birine kayıt yaptırdı.Bunlardan 8'i Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İktisadi ve İdari Programlar Bölümü Adalet Meslek Eğitimi Bölümünü tercih ederken, 2 öğrenci ise örgün eğitim veren adalet meslek yüksek okullarını tercih etti.


Adalat meslek yüksek okulları

Adalet meslek yüksekokullarının eğitim programlarında öğrencilere kamu hukuku, özel hukuk, mali mevzuat, Tükçe ve hukuk dili, adli tıp, icra ve iflas kanunları, psikoloji, davranış bilimleri ve bilgisayar gibi başlıca dersler veriliyor.

İki yıllık eğitimi tamamlayarak bu okullardan mezun olanlar, icra memuru, cezaevi müdürü, adliyede yazı işleri müdürlüğü gibi görevleri yapabilirken, ayrıca noter ve avukatların yanında da çalışabiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler