Ölü sayısı yükseldi

İzmir'in Karabağlar ilçesinde kapı imalathanesinde dün meydana gelen patlamanın ardından soğutma çalışmalarını sürdüren itfaiye ekipleri, bir kişinin daha cesedine ulaştı.

Yayınlanma: 17.04.2011 - 06:21
Abone Ol google-news

İtfaiye ekipleri dün öğle saatlerinde patlama meydana gelen imalathanedeki soğutma çalışmalarına devam ediyor. Ekipler, çalışmaları sırasında, bir kişinin daha cesedine ulaştı. Kimliği henüz tespit edilemeyen ceset, İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Böylece enkazdan çıkarılan ceset sayısı 2'ye yükselirken, ölü sayısı da 3 oldu.

5900 Sokak'taki kapı imalathanesinde meydana gelen patlama sonucu çıkan yangın, Mustafa Güzel'e ait parke deposu ile karşısında bulunan boş binaya da sıçramış, sokaktaki 3 araç da tamamıyla yanarak kullanılamaz hale gelmişti. Yangına müdahale eden itfaiye eri Ozan Avşar, üzerine laminant parke devrilmesi sonucu ağır yaralanmış, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Yangının ardından, imalathanede çalışan Harun Cirit, Mustafa Kurt, Mustafa Demirata ve Yener Erbaş'tan haber alınamadığı yakınları tarafından bildirilmişti.

 

Karabağlar Belediye Başkanı'ndan açıklama

İzmir'in Karabağlar ilçesinde, kapı imalathanesinde patlamanın yaşandığı iş yerinin ''imalathane ruhsatının olmadığını'' bildiren Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, ''Fakat yeni belediye olduğumuzdan bize evraklar eksik gelmiş olabilir, konuyla ilgili olarak Konak Belediyesi ile yazışıyoruz'' dedi. Karabağlar Belediye Başkanı Kürüm, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ile patlamanın meydana geldiği bölgeye gelerek incelemelerde bulundu, vatandaşlarla görüştü. Kürüm, gazetecilerin soruları üzerine, iş yerinin ruhsat konusunun incelendiğini ifade ederek, ''Elimizdeki belgelere göre, iş yerinin imalathane ruhsatı yok'' dedi. Karabağlar Belediyesinin 3 yıl önce kurulduğunu hatırlatan Kürüm, şunları söyledi: ''Fakat yeni belediye olduğumuzdan bize evraklar eksik gelmiş olabilir, konuyla ilgili olarak Konak Belediyesi ile yazışıyoruz. Konak Belediyesinin arşivlerinde yapılacak incelemeden sonra olay netlik kazanacak'' diye konuştu.

Ayrıca belediye ekiplerinin iki hafta önce bölgedeki iş yerlerinde ruhsat denetimi yaptığı ve patlamanın meydana geldiği iş yerinin evraklarında eksiklikler görüldüğünden bu eksikliklerin giderilmesi için uyarıda bulundukları öğrenildi. Olay yerinde incelemelerde bulunan DİSK Ege Bölge Temsilcisi ve CHP milletvekili adayı Musa Çam ise, Türkiye'de iş kazalarında her yıl çok sayıda işçinin hayatını kaybettiğini belirterek, ''İşçi kurultayının düzenleneceği mayıs ayı öncesi işçilerin ve 1 itfaiyecinin hayatını kaybetmesi üzüntü verici. Bakanlık, özellikle merdiven altı üretimi denilen, yeterli şartlara sahip olmayan iş yerlerindeki çalışma koşullarını denetlemeli'' dedi.
 

İşyeri sahibi, savcının itirazına rağmen serbest kaldı

Öte yandan iş yeri sahibi Niyazi Odabaşı, olay nedeniyle göz altına alınarak polisteki işlemlerinin ardından, ''iş yerinde gerekli önlemleri almamak ve dikkatsizlik, tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek'' suçlamasıyla İzmir Adliyesi'ne gönderildi. Savcılık sorgusunun ardından ''tutuklanması'' talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen Odabaşı, mahkemece serbest bırakıldı. Odabaşı'nın serbest bırakılması üzerine nöbetçi savcı, üst nöbetçi mahkemeye itiraz etti. Üst mahkeme de Odabaşı'nın serbest bırakılmasına karar verdi. İş yeri sahibi, adliyedeki işlemlerin tamamlanmasından sonra serbest kaldı.

Arama çalışmaları sürüyor

Olayın üzerinden 24 saat geçmesine rağmen, patlamanın meydana geldiği iş yerinin bitişiğinde bulunan laminant parkelerin depolandığı alanda parkeler yanmaya devam ederken, itfaiye ekipleri de söndürme çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir ve Karabağlar belediyelerinden gelen iş makineleri, depoda yığılı parkeleri bina dışına çıkarıp kamyonlarla tahliye ederek, söndürme çalışmalarına yardımcı oluyor. Ekiplerin dünden bu yana sürdürdüğü çalışmalar sonrasında, patlamanın imalathanede yarattığı etki de ortaya çıktı. Patlamanın yarattığı basınçla, binanın birinci ve ikinci kat zeminleriyle duvarlarının tamamen çöktüğü, kolonları üzerinde durduğu, bazı kirişlerin de çöktüğü gözlendi. İzmir Sivil Savunma ekipleri, binadaki göçükte, enkaz kaldırma ve kayıp işçilere ulaşma çalışmalarını sürdürüyor.

 

2 işçi ve itfaiye erinin yaşamlarındaki dram ortaya çıktı

İzmir'in Karabağlar ilçesinde dün, kapı imalathanesinde meydana gelen patlamanın ardından yaşamını yitiren 2 işçi, arama çalışmaları süren 2 işçi ve söndürme çalışmalarında hayatını kaybeden itfaiye erinin yaşamlarındaki dram ortaya çıktı. İtfaiye ve sivil savunma ekiplerinin çalışmaları sonucu kapı imalatında çalışan işçilerden ikisinin cesedine dün gece ulaşıldı. Yakınlarına yaptırılan teşhislerde, bu kişilerin 32 yaşındaki Mustafa Demiralay ile eniştesi Yener Erbaş oldukları belirlendi. Teşhislerin ardından Mustafa Demiralay ve Yener Erbaş'ın evleri yasa boğuldu. Yakınları, Demiralay ve Erbaş'ın Gaziantep'te ortak iş yeri açtıklarını, yürütememeleri üzerine bir süre sonra kapattıklarını ve 1,5 yıl önce yeni umutlarla İzmir'e yerleştiklerini anlattı. Kapı imalatçısında Mustafa Demiralay'ın iş bulduğunu, ardından Erbaş'ı da aynı iş yerine aldırdığını anlatan yakınları, hedeflerinin tekrar kendi iş yerlerini kurmak olduğunu söyleyerek, gözyaşlarına boğuldu.

Henüz haber alınamayan Harun Cirit ile eniştesinin kardeşi olan Mustafa Kurt'un da evinde hüzünlü bir bekleyiş hakim. Ailelerin, enkaz kaldırma çalışmalarından çıkacak haberi beklerken, ufak da olsa umutlu oldukları gözlendi. Yaklaşık 8 aydır olayın meydana geldiği iş yerinde çalışan Mustafa Kurt'un, 8 yaşındaki kızı Asiye'nin doğuştan böbrek yetmezliği çektiği öğrenildi. Annesi ve babasıyla 2 haftada bir diyaliz makinesine giren Asiye'nin, kısa süre önce de idrar kesesinden ameliyat olduğu belirtildi.

Evli ve 2 yaşında bir kızı olan Harun Cirit'in ise 4 yıl önce ölümden döndüğünü öğrenildi. Yakınları, Cirit'in binmekten son anda vazgeçtiği kamyonetin, hemzemin geçitte trenin altında kaldığını ve kamyonettekilerden bazılarının kazadan yaralı olarak kurtulduğunu, bazılarının da hayatını kaybettiğini dile getirdiler.

Yangın söndürme çalışmalarında yaşamını yitiren itfaiye eri Ozan Avşar'ın ise üniversite mezunu olduğu, arkeoloji bölümünü bitirmesine rağmen iş bulamayınca İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının açtığı sınavlara girdiği ve 7 yıl önce bu işe başladığı öğrenildi. Yaklaşık 2 yıl önce evlenen Avşar'ın, Eda adında bir kız çocuğu vardı.

 

Enkaz altından 2 işçinin cesedi daha çıkarıldı

İzmir'in Karabağlar ilçesindeki kapı imalathanesinde yaşanan patlama sonrası kendilerine ulaşılamayan 2 işçinin cesedi bulundu. İtfaiye ve sivil savunma ekiplerinin dünden beri sürdürdüğü çalışmalar sonunda Mustafa Kurt ile eniştesinin kardeşi Harun Cirit'in cesetlerine ulaşıldı. İzmir'in Karabağlar ilçesindeki bir kapı imalathanesinde dün meydana gelen patlamada işçiler Mustafa Demiralay ve Yener Erbaş ile yangına müdahale eden itfaiye eri Ozan Avşar ölmüştü. İşçiler Kurt ve Cirit'e ise ulaşılamamış ve arama çalışmaları başlatılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler