Ölüm listesinin adı ‘Müteahhit Çizelgesi’

Ankara’daki faili meçhul cinayetlerle ilgili devam eden davanın dosyasına giren Müteahhit Çizelgesi başlıklı belgenin, Tansu Çiller döneminde hazırlanan liste olduğu ifade edildi

Ölüm listesinin adı ‘Müteahhit Çizelgesi’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.07.2015 - 22:03

İçişleri Bakanlığı’nın 20 yıl önce “devlet sırrı” gerekçesiyle mahkemeye göndermediği “PKK ilişkili sakıncalı işadamları listesinin”, Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı arşivlerinde “Müteahhit Çizelgesi” adıyla yer aldığı ortaya çıktı. Ankara’daki faili meçhul cinayetlerle ilgili devam eden davanın dosyasına giren Milliyet’in haberine göre Müteahhit Çizelgesi başlıklı belgenin Tansu Çiller döneminde hazırlanan liste olduğu ifade edildi.

Milliyet’teki haberde “Ölüm Listesi”nin ortaya çıkış süreci şu şekilde anlatılıyor. Yeni Yüzyıl Gazetesi, 26 Eylül 1995’te, Tansu Çiller başbakanlığındaki 50. hükümette Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Ziya Halis’le ilgili “Çalışma Bakanı’na PKK suçlaması”, “Ziya Halis’in adı İçişleri Bakanlığının PKK ilişkili sakıncalı işadamları listesinde yer alıyor” başlıklarıyla haber yayımladı. Halis’in açtığı davada İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık genelgesi ve MİT Kanunu uyarınca alınan duyumlar ve Genelkurmay Başkanlığı’nca intikal ettirilen bilgiler doğrultusunda raporun hazırlandığını, ancak bilgi ve belgelerin devletin güvenliğine ve yüksek menfaatine ilişkin olması nedeniyle mahkemeye gönderilemeyeceğini bildirdi.

1995’teki dava sürecinde mahkemeye gönderilmeyen bu rapor, 1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturma kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı’ndan soruldu. Dönemin Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanı (emekli) Tümgeneral Mehmet Çörten, Jandarma Genel Komutanlığı Adli Müşavirliği’ne verdiği yanıtta, söz konusu raporun komutanlık tarafından hazırlanmadığını, istihbarat başkanlığı arşivinde yapılan araştırmada içerik açısından raporla benzerlik gösteren “Müteahhit Çizelgesi” başlıklı “gizli” gizlilik dereceli 14 sayfalık çizelgenin bulunduğunu söyledi. Çörten, çizelgede 220 kişinin isminin yer aldığını, 26 Eylül 1995’teki Yeni Yüzyıl gazetesinde yer alan haberdeki 176 kişinin isminin ilk 106’sı aynı sıra ile olmak üzere tamamının adının da yer aldığını kaydetti.

‘O liste bu liste’

Ankara’daki faili meçhul cinayetlerle ilgili dava dosyasına giren çizelgenin, ‘Sıra Numarası’, ‘Adı Soyadı’, ‘İçişleri Bakanlığı’, ‘Genelkurmay Başkanlığı’, ‘Jandarma’, ‘Diğerleri’ şeklindeki 6 sütundan oluştuğu görüldü. Bazılarının yanında, “Emn. Gn. Md. listesinde mevcut”, “Gn. Kur. Bşk. gönderildi” gibi notların yer aldığı görüldü. Çizelgede, Yeni Yüzyıl’ın haberindeki Halis’in adının da 61’nci sırada yer aldığı görüldü.

20 yıl sonra ortaya çıkan liste ile ilgili Halis, şunları söyledi:

“O dönemde jandarmanın istihbaratına dayalı bir rapor hazırlanmıştı ve bu rapor sızdırılmıştı. Bu listelerden Cumhurbaşkanı’nın da haberinin olduğu söyleniyordu. Liste manşet olunca dava açtım. 1995’te bu rapor gizlilik gerekçesiyle mahkemeye sunulmadı. O yıllarda hakikaten doğru yanlış, birçok insan fişlendi, öldürüldü, bazıları da sıradaydı. Bence liste bu. Açıkça Jandarma Genel Komutanlığı itiraf etmiş. Bu Yeni Yüzyıl’da yayınlanan liste. Jandarma da yaptı bunu, emniyet de yaptı. Emniyet’te de benzerinin olması lazım.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon