''On Bin Yıllık İran Medeniyeti, İki Bin Yıllık Ortak Miras''

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İran'ın, ön Asya coğrafyasında binlerce yıldan bu yana çok önemli bir uygarlığı, bir büyük kültürü ve medeniyeti simgeleyen önemli bir ülke olduğunu belirterek, ''Son birkaç bin yıldan bu yana da çok yakın, iç içe ortak bir tarihimiz, kültürel ilişkilerimiz var'' dedi.

''On Bin Yıllık İran Medeniyeti, İki Bin Yıllık Ortak Miras''
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.12.2009 - 18:21

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İran'ın, ön Asya coğrafyasında binlerce yıldan bu yana çok önemli bir uygarlığı, bir büyük kültürü ve medeniyeti simgeleyen önemli bir ülke olduğunu belirterek, ''Son birkaç bin yıldan bu yana da çok yakın, iç içe ortak bir tarihimiz, kültürel ilişkilerimiz var'' dedi.

Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti himayelerinde Topkapı Sarayı Has Ahırlar'da bu akşam açılacak, ''On Bin Yıllık İran Medeniyeti, İki Bin Yıllık Ortak Miras'' sergisi öncesinde, İran El Sanatları ve Turizm Kurumu Başkanı Hamid Baghael ile basın toplantısı düzenledi.

Baghael ve beraberindeki heyetle, Türkiye-İran arasındaki kültürel ilişkiler çerçevesinde önemli bir görüşme yaptıklarını belirten Günay, ''İran, ön Asya coğrafyasında binlerce yıldan bu yana çok önemli bir uygarlığı, bir büyük kültürü ve medeniyeti simgeleyen önemli bir ülke. Son birkaç bin yıldan bu yana da çok yakın, iç içe ortak bir tarihimiz, kültürel ilişkilerimiz var. Birkaç yüzyıldan bu yana da hiçbir ihtilafımız olmamış. Sınırlarımız çizilmiş 1500'lü yılların sonunda. O günden bu yana iki komşu ülke, ortak sınırın iki yanında yaşaya gelmişiz'' diye konuştu.

''Dünyadaki çeşitli olaylar, zaman içinde ayrı mecralarda direnişlere yönlendirmiş toplumlarımızı ve bu kadar ortak köklerimiz olmasına karşın, birbirimizi tanımak konusunda bir ölçüde gerekçenin gerisinde kalmışız'' diyen Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Aslında aramızda 50 yıldan bu yana süre gelen bir kültür anlaşması var. Son yıllarda kültür anlaşmasının somutlaşması, ortak çalışmalar yapılması konusunda yeni anlaşmalar imzalamışız. 2006'dan bu yana turizm anlaşmamız var. Şimdi bu anlaşmaların kağıt üzerinde kalmaması, bu tanışıklığın, bu ortak uygarlık yürüyüşünün birbirini tanıması için önemli etkinlikler yapmak konusunda bir başlangıcı bugün gerçekleştiriyoruz. On bin yıllık bir medeniyetin, iki bin yıllık ortak mirasın önemli eserlerini, İran İslam Cumhuriyeti'nin değerli temsilcisi dostlarım ülkemize getirdiler.''

Baghael'in, ''önceki yıllarda bu eserlerin başka ülkelere götürülmesinin İran kamuoyunda ciddi tartışmalara sebep olduğunu ama Türkiye söz konusu olunca bu tartışmaların yaşanmadığını, kamuoyunun da önemli bir katkısıyla eserleri gönül huzuru içinde Türkiye'ye getirdiklerini'' söylediğini belirten Günay, sözlerine şöyle devam etti:
''Onları iki ay konuk edeceğiz bu emsalsiz mekanda. Bundan sonraki dönemlerde başka ortak girişimlerimizin de başlangıcı olacak. Yakın bir gelecekte de belki Topkapı Sarayı'ndaki önemli bazı eserleri İran'da sergileme imkanı bulacağız. Ayrıca, kültür ve turizm alanında son yıllarda çok yakın bir ilişki içinde bulunduğumuzu da teşekkürle ifade etmek istiyorum.

Türkiye, son yıllarda büyük turizm ülkelerinden biri haline gelirken, komşularımız da bu çekim merkezine çok yakın ilgi gösteriyorlar. 2008'de İran'dan bir milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlamıştık. Dünyada bir gerileme olmasına rağmen, bizim bölgemizdeki ülkelerde ciddi bir gerileme olmasına rağmen, dünya ortalamasının çok üzerinde bir artışla İran'dan ziyaretçiler ülkemize gelmeye devam ediyorlar.''


Hamid Baghael

Hamid Baghael de İran'ın tarih uygarlığı açısından on bin seneye dayanan bir geçmişe sahip olduğunu, İran'ın ve Orta Doğu'nun değişik yerlerinde İran'ın kültür değerlerinin çok yakından görülebildiğini söyledi.

Baghael, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Uygarlık, Orta Doğu'dan doğmuştur. Bu bölgede yaşayan insanlar kendileriyle övünç duymalıdırlar. Çünkü öyle bir bölgede yaşamaktalar ki bu bölgedeki uygarlıklar gerçekten her zaman insanlığın yaşamını etkileşim altına almıştır. Bizim tarihimiz, dost ve kardeş ülke Türkiye tarihi ile her zaman aynı paralel çizgide olmuştur.

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethi, İran halkı için çok iyi bir haberdir. Kültürel ilişkileri yaklaştırmakla tüm alanlardaki işbirliğimizi hazırlamamız gerekiyor. Şu andaki dönem, kültürel işbirliği dönemidir. Turistik faaliyetler de bizim gözümüzde kültürel faaliyetler alanındadır. Bugün müzede teşhir edilen tarihi eserler, yalnız İran İslam Cumhuriyeti bölgesine ait değildir. Tüm geçmişini yansıtan eserlerdir ve çok kıymetlidir.''

Kültürel ilerleme ve gelişmenin tüm insanlara ait olduğunu, bugün yaptıkları görüşmede, kültürel ve turistik alanlardaki değişik konuların gündeme geldiğini ifade eden Baghael, şöyle konuştu:
''Bizim kültürel ilişkilerimiz anlamında en iyi vurgulanacak husus, Nevruz Bayramımızın dünya çapında kayıtının yapılmasıdır. Bence Nevruz Bayramı, İran ve Türkiye arasında ortak bir etkinliktir. İran halkı, diğer dünya halkları gibi tarihi eserlerine özel bir hassasiyet göstermekte.

Bu doğrultuda eserlerimiz yurt dışında sergilendiğinde kamuoyundan bazı sorular geliyor; 'Niye tarihi eserlerimiz yurt dışına çıkıyor?' diye ama ben bu hususu açıklamak isterim; Türkiye'de bu tarihi eserlerin sergilenmesi söz konusu olduğunda hiç kimse muhalefet göstermedi. Çünkü, İran ve Türkiye aynı çizgideler. Tabii bu da bizim sorumluluğumuzu artırıyor.''

Bakan Günay ve Baghael, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Günay, bu serginin, 2008'de yaptıkları anlaşmanın somut adımlarından biri olduğunu, kültür ve turizm konusunda önümüzdeki dönemde daha fazla neler yapılabileceği yönünde somut çalışmalar gerçekleştireceklerini söyledi.

İsviçre'deki minare tartışmasına ilişkin soru üzerine de Günay, ''İnanç özgürlüğü ya da düşünce özgürlüğüyle ilgili konuların ve bunların ifade edilmesine dönük davranışların halk oylaması konusu olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bunlar temel insan haklarıdır. İsviçre'ye bu davranışın, Avrupa'nın son yıllarda temsil etmeye çalıştığı çok kültürlü, çok dinli, hoşgörülü anlayışa yakışmadığını düşünüyorum. Onun için bu karardan döneceklerini umut ediyorum. Talihsiz bir uygulama oldu. Bir dinin, bir ibadet kurumunun nasıl olacağına, ona inananlar karar verirler. Bir dinin, bir ibadet kurumunun bazı simgesel yapılardan arındırılması konusunda bir anlayış Ortaçağ'da bile uygun değildi. Bugün bu çağa hiç yakışmadığını düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

Baghael de aynı soruya, ''Tüm dinlere açık olan mezhebi faaliyetler dünyada açıktır, bu konularda sınırlandırma da bir zaaf göstergesidir. Sorun burada bence'' yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon