Önce Allah rızası, sonra özgür yazılım

Türkiye’de yazılım ve işletim sistemi Allah’a emanet ilerliyor. TÜBİTAK bünyesinde geliştirilen milli işletim sistemi Pardus Topluluğu 2014 Çalıştayı’nda yaptığı sunumda “Biz topluluk olarak önce Allah rızası için daha sonra da özgür yazılıma sahip çıkabilmek için uğraşıyoruz, elimizden geldiği sürece de uğraşmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Önce Allah rızası, sonra özgür yazılım
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.12.2014 - 13:50

Teknolojiye farklı bir bakış açısı bu kez Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde geliştirilen milli işletim sistemi Pardus’un topluluğundan geldi. Pardus Çalıştayı 2014’te Pardus Topluluk Sürümü hakkında sunum yapan topluluk temsilcisi Mustafa Aslan, “Biz topluluk olarak önce Allah rızası için daha sonra da özgür yazılıma sahip çıkabilmek için uğraşıyoruz, elimizden geldiği sürece de uğraşmaya devam edeceğiz” cümlesini kullandı. Pardus’un bu ifadesi Türkiye’de zaten emekleme aşamasında olan yerli yazılım ve işletim sisteminin Allah’a emanet gittiğini kanıtlar nitelikte.

25 Haziran 2014’te Ankara Rixos Otel’de düzenlenen Pardus Çalıştayı 2014’te Mustafa Aslan’ın yaptığı sunumda günde 8 saat çalışan normal bir bilgisayarın, yılda 156.96 TL’lik elektrik tükettiği belirtildi. Ancak bu rakamın Pardus işletim sistemiyle çalışan bir bilgisayarda yılda 1.06 TL’de kaldığı iddia edildi. Buna ek olarak sunumda normal bir bilgisayarın 350 dolarlık maliyetini Pardus’un üzerinde çalıştığı ARM bilgisayarın 100 dolara indiği ifade edildi. Sunum başında Pardus’un açık kaynaklı olduğuna dikkat çekilerek bu işletim sisteminin gönüllülere emanet olduğu ifade ediliyor. Sunumda Pardus Topluluğu’nun Pardus’a gönül veren ülke çıkarlarını gözeten ve ülkesine hizmet etmek için gönüllü çalışanların oluşturduğu bir grup olduğuna işaret edildi. teknoyo.com’un da sitesine taşıdığı Mustafa Aslan’ın 31 sayfa olarak hazırladığı sunumunda ayrıca şu ifadeler yer alıyor:

“Pardus artık yeteri kadar olgunlaşmış ve yapı olarak sağlam temeller üzerine kurulmuştur. Kamunun Pardus işletim sistemine giçişi için artık bir engel olduğunu düşünmemekteyiz. TÜBİTAK/ULAKBİM Pardus’u artık kullanımı kolay ve her zaman destek sağlanabilecek, Pardus Proje Ekibi gerek eğitim gerek program ihtiyaçlarını çözümü için yeniden yapılandırmıştır. Kurumların Pardus’a geçişinde herhangi bir engel kalmamıştır.”

TÜBİTAK öncülüğünde geliştirilen Pardus, Linux tabanlı bir işletim sistemi. İşletim sisteminde Türkçe destekli uygulamalar yer alırken Pardus şimdiye kadar aralarında FATİH Projesi’nin akıllı tahtaları, Milli Savunma Bakanlığı, İstanbul Su ve Kanalizasyon İşletmesi’nin de olduğu birçok bilgisayarda kullanılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler