'Önce geri kabul'ü imzala sonra vizeyi konuşuruz'

AB ülkeleri, Türkiye ile vize müzakerelerinin başlatılması yönündeki bir kararın ancak "Geri Kabul Anlaşması"nın imzalanmasından sonra alınabileceği konusunda konsensüs içerisinde görülüyor. Ankara ise, "Geri Kabul Anlaşması" 24 Şubat'ta AB İçişleri Bakanlarınca onaylanırken vize müzakareleri için yetki verileceğinin net biçimde ortaya konulmasını istiyor.

'Önce geri kabul'ü imzala sonra vizeyi konuşuruz'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.02.2011 - 07:39

AB ülkeleri arasında, Türkiye ile vize müzakerelerinin başlatılması kararının ancak "Geri Kabul Anlaşması"nın imzalanmasından sonra alınabileceği yönünde konsensüs bulunduğu belirtiliyor. Ankara'nın ise, "Geri Kabul Anlaşması" 24 Şubat'ta AB İçişleri Bakanlarınca onaylanırken vize müzakereleri için yetki verileceğini net biçimde ortaya konmasını istediği kaydediliyor. Brüksel, Türk vatandaşlarına vize zorunluluğunun hafifletilebilmesi için Türkiye üzerinden AB'ye kaçak giren üçüncü ülke vatandaşlarının Türkiye'ye gönderilmelerini öngören "Geri Kabul Anlaşması"nın yapılmasını şart koşmuştu. Ankara ise, "Geri Kabul Anlaşması"nı imzalamasının, vize müzakerelerinin başlamasına bağlı olduğunu kamuoyuna duyurmuş bulunuyor.

"Geri Kabul Anlaşması"na ilişkin olarak uzun bir süreden beri devam eden zor müzakerelerin uzlaşı ile sonuçlanması üzerine, anlaşmanın onay süreci başladı. Bu çerçevede, anlaşma, 24 Şubat Perşembe günü Brüksel'de toplanacak olan AB İçişleri Bakanları'nın gündemine girdi.  AB İçişleri Bakanları, beklendiği gibi anlaşmayı onaylarsa bu kez Avrupa Parlamentosu'ndan yeşil ışık gerekecek. Bunun ardından anlaşma Türkiye ile Avrupa Komisyonu'nca imzalanacak.

Türk Hükümetinin ise, "Geri Kabul Anlaşması"nın imzalanmasının zaman alabileceği düşüncesiyle de AB Bakanları "Geri Kabul Anlaşması"nı onaylarken eş zamanlı olarak Brüksel'den Türkiye ile vize müzakerelerinin başlayacağı yönünde "güçlü bir sinyal" mutlaka verilmesini istediği belirtiliyor. Ankara'daki diplomatik çevrelerde çeşitli alternatiflerin bulunduğu ifade edilirken Bakanların anlaşmayı onaylarken Komisyon'dan bir "yetki taslağı"nı sunmasının talep edileceğini açıklayabilecekleri gibi, Komisyon'un da böyle bir taslak sunma niyetini duyurabileceğine dikkat çekiliyor.

Buna karşın, AB diplomatları, söz konusu yetki taslağının, "Geri Kabul Anlaşması"nın imzalanmasından önce AB Konseyi'ne sunulmasını beklemiyorlar. Ankara'daki bir AB diplomatı da, "Vize konusunda Komisyon ile tamamen aynı çizgideyiz. İlk adım Türkler tarafından atılmalı. Vize ile ilgili herhangi bir değerlendirme yapılabilmesi için önce Türkiye 'Geri Kabul Anlaşması'nı imzalamalı" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler