Operada kostümün ihtişamı...
Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası fuaye sergilerine bir yenisi daha eklendi. Opera-Bale Kostüm Sergisi’nde yer alan kostümler, orijinal çizimler, röprodüksiyon ve fotoğraflar 6 Haziran’a kadar görülebilecek.
İstanbul Kadıköy’ün en güzel tarihi binalarından biri... İçeri girdiğinizde çalan opera müziği sizi alıyor ve 1927’de görkemli bir gala gecesine götürüyor. İstanbul’un işgal altında olduğu zamanlara dayanan tarihi Süreyya Opera’sının fuayesinde birbirinden renkli kostümler tüm ihtaşamıyla duruyor. Opera temsilleri için yapılan peruklar, ışıl ışıl şapkalar, maskeler, ayakkabılar... Süreyya Opera’sı bu aralar yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nün işbirliğiyle hazırlanan “Opera – Bale Kostüm Sergisi” 6 Haziran’a kadar ziyaretçilerini bekliyor. Sergide Osman Şengezer’in hazırladığı “Turandot” operasında kullanılan kostüm, Ayşegül Alev’in 2005 yılında hazırladığı “La Rondine” operasına ait ve 2010 yılında “Hoffmann’ın Masalları” operasında kullanılan kostümler karşılıyor sizi.
1941 yılında “Madam Butterfly”la başlayan ve tam 80 yıla yakın bir zamandır devam eden bir serüven Süreyya Operası... “Madam Butterfly” operasının bir kostüm fotoğrafının da yer aldığı 1960’lar, 70’ler ve 80’lerde sahnelenen operaların orijinal çizimleri, röprodüksiyon ve fotoğraflarıyla tarihe bir yolculuk yapıyorsunuz sergide.
Sergiyi gezerken sanat tarihçisi Dr. Murat Katoğlu eşlik ediyor bize. Katoğlu, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nın genel kordinatörü. Serginin dört gruptan oluştuğunu söyleyen Katoğlu, “Kostüm, kostüm tasarımcılarının orijinal çizimleri, birçok eserlerden alınmış çizimlerin fotokopileri ve fotoğraflar bulunuyor sergide. Afişler de yer alıyor, yılları karışık gidiyor” diyor. 20 tane kostümün yer aldığı serginin hazırlığı uzun sürmüş, Katoğlu, “Bu sergi dört- beş arşiv hazırlığı, hepsini arşivlerden bulduk. Eğitici sergiler yapıyoruz. Daha önce Türkiye’de operanın kuruluş hikâyesini yaptık, kitap oldu. Sonra Opera ve Bale Afişleri sergisi uzun sürdü. İzmir ve Ankara’da da sergilendi. Dekor resimleri sergisi açtık. Daha sonra opera ve bale eserleri yazan Türk bestecileri ile ilgili biyografik bilgi veren sergi... Bunlar belgesel sergiler, uzun bir hazırlık istiyor” diyor.
Kostüm sergisinde olan kostümlerin yakın tarihli olması dikkat çekiyor. Eski tarihlere ait kostümlerin fotoğrafları ve çizimlerinin yanı sıra kendilerini göremiyorsunuz. Anşılıyor ki depolardan çıkarılan kostümlerin bir bölümü kaybolmuş ya da yıpranmış. Gönül isterdiki 60’lar ve 70’lerden de kostümler sergilenebilsin.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Akaryakıt tankeri patladı!
- 'Daha sert adımlar atacağız'
- Kızılcık Şerbeti'nin 'Nilay'ı senaryoyu ifşa etti!