Organ bağışında yeterli değiliz

Avrupa Organ Nakli Koordinatörleri Derneği'nin son verilerine göre 2008 yılında kadavra donör sayısı İspanya'da bir milyonda 34.2, Belçika'da 25.7 iken Türkiye'de bu rakam 3,6'da kaldı.

Organ bağışında yeterli değiliz
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.03.2010 - 08:50

Organ Nakli Koordinatörleri Derneği (ONKOD) Genel Sekreteri, Konya Numune Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Melih Azap, yaptığı açıklamada, Türkiye'de bilinç düzeyi arttıkça organ bağışı konusundaki rakamların da yükseldiğini söyledi.

Avrupa Organ Nakli Koordinatörleri Derneği'nin (ETCO) son verilerine göre 2008 yılında kadavra donör sayısının İspanya'da bir milyonda 34.2, Belçika'da ise 25.7 olduğunu ifade eden Azap, Türkiye'de ise aynı yıl 3,6'da kalan bu rakamın her geçen yıl arttığını belirtti.

Azap, aynı şekilde 2008 yılı verilerine göre en az kadavra donör sayısının da milyonda 1,1 ile Bulgaristan olduğunu, onu 2.9 ile Romanya'nın takip ettiğini bildirdi.

ETCO tarafından milyon nüfus başına olması gereken kadavra donör sayısının (pmp) 25 olarak belirlendiğini anlatan Azap, ''Türkiye bu konuda şimdilik Avrupa'nın oldukça gerisinde ancak organ bağışı konusunda hızlı bir artış var. Türkiye'de kadvra donör sayısı 2006 yılında 2 pmp iken bu rakam 2008 yılında 3,6'ya çıktı. Henüz resmi olmayan rakamlara göre 2009 yılında da 5 pmp'yi bulduk. Kısa süre içinde Avrupa ortalamasını yakalayabileceğimiz düşünüyorum'' diye konuştu.

 

"Donör sayısı 2009 yılında 261'e çıktı"

Azap, Sağlık Bakanlığının organ bağışı konusunda önemli çalışmalara imza attığını, bu sayede organ bağışında önemli gelişme kaydedildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Bakanlık önce bu konuda eğitim standardı oluşturarak, eğitim çalışmalarına hız verdi. Daha sonra bir koordinasyon sistemi kuruldu. Böylece çıkan her organın en uygun alıcıya ulaşması sağlandı. Yani organ bulmada ve dağıtımında bir düzen sağlandı. 2000 yılında kullanılan donör sayısı 46 iken 2009 yılında bu sayı 261'e çıkmış durumda. Organ bağışında yakalanan bu artış, gelecek için oldukça umut verici. Aynı şekilde, 2009 yılında Türkiye genelinde kalp, karaciğer, böbrek ve kornea bekleyen toplam 888 hastaya organ ve doku nakli yapıldı. Yani 261 donörden elde edilen 918 organ ve dokunun, 888 hastaya nakli yapılmış. Bunun her yıl daha da artacağını düşünüyoruz.''

Azap, organ nakli konusunda halkın bilinç düzeyinin artmasıyla bağışların da arttığını dile getirerek, gazete ve televizyonlarda yayınlanan haberler ile bu konu üzerine yapılan dizi ve filmlerin organ bağışının artmasında büyük etkisi olduğunu sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler