Ortadoğu'daki karışıklık Hatay turizmini etkiledi
Deniz, yayla, inanç ve gastronomi turizminin yanı sıra yüzyıllardır çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle zengin bir tarihe de sahip olan Hatay'da, turizm sektörünün Ortadoğu'daki iç karışıklıklardan olumsuz etkilendiği bildirildi.
Hatay Turizm Derneği Başkanı Sabahattin Nacioğlu, Hatay'ın, cami, havra ve kilisenin aynı cadde üzerinde yer aldığı, farklı dine inananların bir arada barış, kardeşlik içerisinde yaşadığı ''Doğunun kraliçesi'' yakıştırması yapılan önemli bir şehir olduğunu kaydetti.
Nacioğlu, Hatay'ın görülmesi gereken zenginlikleri arasında, Habib-i Neccar Dağı eteklerindeki ilk mağara kilise olarak bilinen ''St. Pierre Kilisesi''nin, Kurtuluş Caddesi'ndeki mimari yapısı ve yapılış öyküsüyle dikkati çeken Anadolu'nun ilk camisi ''Habib-i Neccar''ın ve mozaik zenginliği açısından adından söz ettiren ''Arkeoloji Müzesi'' gibi önemli yerlerin bulunduğunu ifade ederek, ''Ancak, yerli ve yabancı turistler tarafından çok fazla ziyaret edilen kentin turizmi, son dönemlerde Tunus'ta başlayan ve Mısır, Libya ve Suriye'de devam eden iç karışıklıklardan olumsuz yönde etkilendi'' dedi.
Kentte turizm işletme belgeli otellerde toplam bin 272 odanın, 61 süitin, 1 apartın, 3 bedensel engelli odasının ve 2 bin 717 yatağın bulunduğunu ifade eden Nacioğlu, şöyle devam etti: ''Havaalanının açılması ve vizesiz geçiş uygulaması gibi girişimlerle kentin turizminde büyük bir hareketlilik yaşandı. Ancak, sektör son zamanlarda kötü durumda. Tarihi ve doğal güzellikleri, zengin yemek çeşitleri, denizi, yaylalarıyla çok sayıda turizm alternatifini bünyesinde bulunduran kentte, son aylarda turist görmek çok zor hale geldi. Bunun en büyük nedeni ise Ortadoğu'daki iç karışıklıklar. Hatay'a GAP turları kapsamında çok sayıda yerli ve yabancı turist geliyordu. Turistler GAP turlarını, içerisinde Suriye'nin Halep kentine bir günlük gezinin yer alması nedeniyle çok fazla tercih ediyordu. Bu sayede kentimizin turizminde de hareketlilik yaşanıyordu. Ancak son aylarda Ortadoğu ülkelerindeki karışıklık nedeniyle turistler huzur ve güvenlik gibi gerekçelerle bu turları tercih etmez hale geldi. Ortadoğu'daki karışıklık nedeniyle GAP turlarının iptal edilmesi, sektörü olumsuz etkiledi.''
Tercih Avrupa ülkeleri
Son 1-2 yılda vizesiz geçiş uygulamasıyla Suriye ve diğer Ortadoğu ülkelerine gidiş-gelişlerde çok büyük bir hareketlilik yaşandığını hatırlatan Nacioğlu, ancak bunun son aylarda yerini sessizliğe bıraktığını kaydetti. Yerli turistlerin eskiden günübirlik gidip geldiği Suriye'yi artık tercih etmediğini vurgulayan Nacioğlu, ''Vatandaşlar bu ülkeye gitmeye korkuyor. Şu an ülkemizdeki vatandaşların Suriye'ye gidişi yüzde 90 oranında azaldı. Sadece iş dolayısıyla gitmek zorunda kalanlar bu ülkeye geçiyor. Ortadoğu'daki karışıklık Hatay'ın yanı sıra Suriye başta olmak üzere diğer ülkeleri de olumsuz yönde etkiledi'' diye konuştu. Nacioğlu, yerli turistlerin Ortadoğu ülkeleri yerine son aylarda Almanya, İspanya, İtalya gibi ülkeleri tercih eder hale geldiğini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Araştırma: Olası bir savaşta Türkiye'nin kaybı ne olur?