Ortak noktaları azimleri
L’Oreal Türkiye ve UNESCO işbirliği ile 2018’in bilim kadınları seçildiler.
(Soldan sağa) Doç. Dr. Yasemin Yüksel Durmaz, Dr. Serim Kayacan İlday, Dr. Sündüs Erbaş Çakmak, Laurent Duffier, Dr. Nurcan Tunçbağ, Dr. Ceyda Açılan Ayhan ve Dr. Selvi Durmuş Erim....
Bu 6 genç bilim kadınına dikkat. Kimi kanser üzerine sürdürüyor araştırmasını, kimi güneş enerjisi, kimi antibiyotik kullanımının yerini alacak bir proje yürütüyor, kimi kanserli hücrelerin 3 boyutlu modellemeleri üzerine.. Üniversitelerinde ders veriyorlar, projelerini sürdürüyorlar. Biri hariç hepsinin ya bebeği ya küçük çocuğu var. Ortak noktaları azimleri, bilim tutkuları.. Ve L’Oreal Türkiye’nin UNESCO işbirliği ile 16 yıldan beri sürdürdüğü “Bilim Kadınları için” programı kapsamında seçilen 2018’in Bilim Kadınları olmaları.
Program “Yaşam Bilimleri” ve “Malzeme Bilimleri” olmak üzere 2 kategoride veriliyor.
Malzeme Bilimleri kategorisinde Dr. Serim Kayacan İlday (Bilkent Üniversitesi, Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi), Dr. Sündüs Erbaş Çakmak (Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi) ve Doç. Dr. Yasemin Yüksel Durmaz (İstanbul Medipol Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü), Yaşam Bilimleri kategorisinde Dr. Ceyda Açılan Ayhan (Koç Üniversitesi, Tıp Fakültesi), Dr. Nurcan Tunçbağ (ODTÜ, Enformatik Enstitüsü Sağlık Bölümü) ve Dr. Selvi Durmuş Erim (İstinye Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı) 2018’in bilim kadınları olarak belirlendi. Seçim UNESCO Türkiye Milli Komisyonu bağımsız jürisi tarafından 79 aday arasından belirlenerek yapıldı. Seçilen 6 bilim kadınına araştırmalarında kullanılmak üzere 50 bin TL de burs veriliyor.
Kadının adı var...
Programın amacı kadınların bilime katkısına, bilimde cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek ve rol modeller oluşturmak. Ne yazık ki günümüzde dünyada bilim insanlarının sadece yüzde 28’i kadın ve bilim alanında Nobel Ödülleri’nin yalnızca yüzde 3’ü kadına veriliyor.
L’Oreal Türkiye Ülke Genel Müdürü Laurent Duffier 1999’dan beri bilimsel araştırma yapan kadın sayısının yüzde 12 arttığını belirtti. İşin sevindirici yanı Türkiye’de bilim dünyasında kadın sayısının yüzde 28 olan dünya ortalamasının üzerinde olması.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 350 bin 757 kez 'yazı-tura' atıldı... Sonuç şaşırttı!