"Ortaya çıkan bir partinin hazırladığı tasarıdır''

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, ''Teklif, teklif diyoruz ama ortaya çıkan aslında bir partinin hükümetinin hazırladığı bir tasarıdır'' dedi.

Yayınlanma: 03.04.2010 - 21:09
Abone Ol google-news

Atatürkçü Düşünce Derneği Manisa Şubesi tarafından Kültür Sitesinde düzenlenen ''Anayasal Sorunlar ve Hukuk Devleti'' konulu panele katılan Kanadoğlu, anayasa değişikliği teklifinin hükümet tasarısı olduğunu kaydetti.

''Teklif, teklif diyoruz ama ortaya çıkan, net bir şekilde ifade edelim, aslında bir partinin hükümetinin hazırladığı bir tasarıdır'' iddiasında bulunan Kanadoğlu, yasa teklifinin milletvekilleri tarafından okunmadan, içeriği hakkında bilgi sahibi olunmadan hazır imzalarla doldurulduğunu öne sürdü.

İmzalardan birinin TBMM Başkanına ait olduğunu, hazır imzaların yasa teklifine eklendiğini savunan Sabih Kanadoğlu, ''Eğer bu ekleniyor ise ve bir parti genel merkezinde yapılıyor ise işte o yapılmış olan teklifin gerçekte hükümet tasarısı olduğunun en iyi kanıtıdır'' dedi.

Anayasa değişikliklerinin yasamanın görevi olduğunu, Türkiye'de bir anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirten Kanadoğlu, ''ancak bir anayasa değişikliğinin zamanı olup olmadığının sorulması gerekir'' diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu sorunun cevabı net olarak 'zamanı değildir' olmalıdır. Çünkü, Anayasa değişikliği milletin dile getirdiği gerçek bir ihtiyaca dayalı olmalıdır. 'AB'ye anayasa değişikliği yapılmadan girilemez' veya 'AB bu değişikliği istiyor' gibi bahanelerle gündemi değiştirmek ve kendinizin arzu ettiği bir yargı reformuyla yargıyı kuşatma, zayıflatma, suretiyle kendisine bağlı bir yargı organı meydana getirme arzusu net ve açık bir biçimde ortadadır.''

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da, bir anayasa değişikliği metninin önlerine konduğunu, demokrasinin ve hukuk devletinin önünün açılacağını ve çıtanın yükselerek, AB standartlarına gelineceğinin savunulduğunu söyleyerek, ''Bu anayasa taslağı Cumhuriyet hukukuna darbedir. Biz hukukun üstünlüğünü istiyoruz ama siyasi iktidar kendi hukukunu hakim kılmak istiyor'' iddiasında bulundu.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Süheyl Batum da salondaki dinleyicilere seslenerek, ''Gücünüzü birleştirin, bu birleşmiş halkın karşısında durabilecek hiçbir güç yoktur. Şu anayasa değişikliği gerçekleşirse herhalde kaybımız çok büyük olacaktır'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler